Gå til innhold

Lars-Erik Rein

Medlemmer
  • Innlegg

    13
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Lars-Erik Rein

  1. 3 hours ago, The Very End said:

    Du står fritt til å komme med faglig kritikk av innholdet, gjerne med korrigerende informasjon. 

    Jeg har ikke noe faglig grunnlag til å mene noe om dette, men etter å ha blitt rundlurt av diverse politikere og flere globale firmaer i rundt 30 år så er jeg blitt generelt skeptisk til det meste. 
     

    Med den enorme sløsingen, løgnene og korrupsjonen vi foreløpig har sett rundt det meste som kalles grønt skifte forventer jeg at en ekte journalist i TU ikke ukritisk bare gjengir hva en stor aktør planlegger å gjøre. De som setter i gang globale prosjekter som påvirker massene må også regne med å forsvare sine løsninger. Stiller ikke journalistene i TU kritiske spørsmål om tekniske løsninger, planlagte mål og nasjonale prosjekters økonomi kan de like gjerne melde seg inn i Nasjonalforeningen for Rosabloggere og overlate jobben til bedre skikkede.

    • Liker 1
  2. On 8/18/2022 at 1:46 PM, Salvesen. said:

    Så du vill ikke ha strømstøtte? 

    Merkelig å finne en glede i å få 2200 spenn fra myndighetene? 

    Det er ingen selvfølge at strøm skal være billig, vi har hatt det skambillig i alle år. Og når prisene går opp så får vi i tillegg støtte for det. Vi burde juble. Men som vanlig syter "vi" bare. 

    Er du rundlurt? Ved å juble for tiltakene aksepterer du også at vi skal ha denne varianten i fremtiden. Naiv aksept av en idiotisk ordning i utgangspunktet. Vi burde kritisere og forbanne hele løsningen så høyt vi kan, med et lite håp om at noen ryddet opp i problemet i stedet for å behandle symptomene.

    Vi burde kollektivt jobbe for å få denne åpne markedsløsningen på strøm bort, død og begraver for evig tid.

    • Liker 1
    • Hjerte 1
  3. Ikke uenig i resonnemente ang strømpriser, men næringsbygg har ofte et ganske bra kjølebehov når sola skinner maks. De kan da benytte mest mukig av strømmen selv. Kombinert med dette gir kanskje solpaneler plassert over takdekket et mindre behov for kjøling, da solen ikke direkte varmer taket. Gode løsninger på næringsbygg har nok noe for seg, også i Norge.

    • Liker 2
  4. Verdens oljeforbruk er ca 90 millioner fat pr. dag. Hvis alt i feltet hadde vært olje holder feltet til 1,2 - 4,3 dager av verdens forbruk. Med andre ord, en fjert av et funn. For en liten aktør og en relativ liten økonomi som Norge kan slike nye felt ha litt betydning, men globalt betyr det ikke mye. Artikkelen sier vel så mye om hvor desperate oljebransjen er til å finne ny olje ettersom de gamle storfeltene trolig tømmes fortere enn de vil gå ut med.

  5.  

     

    er vell heller Dell sin som er proff her, apple sin er bare en dyr for folk som har trengsel for å vise seg fram

     

    Som arbeidsverktøy skal det mye til for å komme unna at MBP simpelthen er best på følgende områder (uansett hva vi sammenligner med, faktisk):

     

    a) Skjerm, bedre høyde/bredde format, og bedre bildekvalitet

    b) Mekanisk og elektromekanisk Støy

    c) Tastatur

    d) Touchpad

    e) Byggekvaltiet/stabilitet

     

    På andre ikke relevante områder er den også med god margin best:

     

    a) Lydkvalitet, helt suveren til VOIP-samtaler over høyttaler, svært god til musikk også når man er lei headsetet

    b) Strømplugg (gjelder ikke lengre 2016-modellene etter min mening)

     

    En hardwaremessig no-brainer. Siden jeg har krav på meg å ha Windows-maskin på jobb må jeg ennå slite med Samsung Ativbook 9 (NP940) fordi jeg rett og ikke finner en god erstatning (denne har lavfrekvent viftestøy som MBP, har rimelig godt tastatur, akseptabel touchpad og har relativt god QHD-skjerm).

    Tja, har hatt en Macbook Air ( ikke Pro, men prinsippet er det samme) i snart to år nå, og synes fortsatt at den "fantastiske og revolusjonerende" touchpaden er voldsomt overhypet. Hvordan man høyreklikker f.eks kommer jeg aldri til å bli vant med ( mulig det er fordi jeg er venstrehendt), og fortsatt trenger jeg opptil flere forsøk før jeg får det til. Så veldig stille er den heller ikke, og da mener jeg tastatur og touchpad, og det har mange rundt meg lagt merke til også.

     

    Byggekvaliteten er så som så, til tross for at den har blitt tatt godt vare på og brukt som "stasjonær" pc for det meste av tiden, og alltid pakket godt inn når jeg er på reiser og møter etc er det en usynlig brist en eller annen plass som gjør at hver gang jeg løfter den høres det ut som den skal knekke (på venstre side). Ser ingen synlige skader på unibodydesignet, så åpenbart at der er noe på innsiden som har fått seg en trøkk. Har også hatt problem med hodetelefonutgangen, så har gått over til kun å bruke bluetooth-headsett med den nå.

     

    Og lyd er den definitivt ikke best på. Ihvertfall ikke når det kommer til å spille høyoppløselig musikk.

    Høyreklikke gjøres med 2 fingre samtidig, hvor som helst på platen. Har ikke noe å si om man er høyre eller venstrehendt... Funker hver gang til normalt. (Med forbehold om at det ikke er noe galt med din styreplate da)

  6.  

    Men hva sier forbrukermakten,altså markedskraften..vi som skal kjøpe bil. Om ca 1år kommer f.eks Hyundai Ionic Electric med dobbel rekkevidde,altså over 40 reelle mil pr full opplading. Jeg prøvde den på vinterføre nå og den brukte 1,4 kWh pr mil. Utgaven nå har batteri på 28 kWh og dobler om ett år. Da kan jeg slippe rekkeviddeangst og lade heime om natten for kroner 70 øre pr mil. Tror noen at jeg kjøper hydrogenbil da som må på en stasjon for å fylle hydrogen for 90 kr for en kilo hydrogen som rekker til 10 mil? Da må jeg ut med 810 kr for å kjøre samme distanse som min dieselbil i dag,altså ca 90 mil på en tank på 50 liter diesel. Hvis jeg lader min Hyundai electric på 60 kWh to ganger fullt opp og kjører 90 mil,så koster det meg 84 kroner i strøm. Altså koster hydrogenbilen meg 810kr i hydrogen for 90 mil minus 84kr i strøm som elbilen bruker på 90 mil. Differansen blir utrolige 726 kr pr 900 km. Mulig hydrogen kan konkurrere på tunge kjøretøy,båt og jernbane. Men ikke på personbil slik jeg ser det. Derfor er nok elbil fremtiden,både praktiskt og økonomiskt.

     

    Får De ikke 1kg Hydrogen til å rekke mer en 10 mil ?

    Send link...

    Link:

    https://www.tu.no/artikler/kjorte-100-000-kilometer-pa-107-dager-med-hydrogenbil/346025

     

    Sitat i fra teksten:

    "Ifølge NEDC-tallene har Toyota Mirai et forbruk på 0,76 kg hydrogen per 100 km og en rekkevidde på 550 kilometer."

     

    Konklusjon: El er billig. Hydrogen er dyrt og krever masse energi og utstyr for å produseres...

    • Liker 2
  7. Musk viser nå frem og markedsfører produkter Panasonic/Toshiba/Hitachi (og andre) har hatt i det japanske markedet en stund allerede. Batteripakkene er nå hyllevare og brukes i kombinasjon med solceller for å optimalisere disse og for å flate ut strømtrekket i fra nettet. I tillegg mikser japanerne dette med hydrogen fuelcell generatorer som ekstra backup. Kombinerer man store nok solcellepakker, batterier og fuelcell trenger man nesten ikke tilkobling til strømnettet i det hele tatt. De har eksperimentert og solgt dette side 2009-2010 så vidt jeg har skjønt. Leste et eller annet sted at de hadde solgt 100000 enheter av dette i Japan i løpet av de siste årene.

     

    Har man tid kan man lese MASSE om tilsvarende løsninger.

    Søk på "Ene farm battery solar panel" eller liknende og man finner mye rundt dette med batterier, fuel cell og solpaneler mm.

    Eks.

    http://phys.org/news180778009.html#nRlv

     

    http://cleantechnica.com/2012/06/06/energy-storage-for-homes-panasonic-europ/

     

    http://fujisawasst.com/EN/service/energy.html

    En hel by/bydel med ca 1000 hus som har batteripakker og solceller). De første familiene begynte innflytting i 2014.

     

    Litt om fuelcell her:

    http://phys.org/news/2013-01-panasonic-trims-ene-farm-fuel-cell.html

     

    Musk er ikke først ute i det hele tatt (ca 5-6 år etter faktisk), men han bruker sin markedskunnskap til å komme tidlig i gang med dette i USA og Europa. Siden han har godt samarbeide med Panasonic på batteriene har nok de bidratt med mye i prosjektet. En vinn vinn situasjon for Panasonic som får fokus på denne typen produkter i USA, gjennom en god markedsfører, samtidig med at de leverer "råvarene" til Tesla.

     

    I Norge/norden er ikke dette veldig aktuelt foreløpig pga lave energipriser og ren produksjon av strøm, men i andre deler av verden venter folk i spenning på å få dette på plass og kutte i fossil energiproduksjon.

  8. Ser at noen skriver i denne tråden at anleggene slipper gass og at det er helt greit. Et varmepumpe eller aircondition anlegg SKAL IKKE slippe gass. Ikke en liten dråpe en gang skal komme ut. Gjør den det, er det en feil med installasjonen eller koblingene utført av montør/fabrikk. Anlegget er fylt med ca 1 kg kjølemedie +- 400g. R410A har et GWP tall(CO2 skadetall) på 1700. Dvs. 1 kg utslipp tilsvarer 1700kg CO2 utslipp. Mao. lekkasjer skal utbedres så fort som mulig. Ville man for eksempel akseptert at kjøleskapet hjemme hadde lekkasje?

     

    Dersom et anlegg mangler gass skal følgende gjøres:

     

    1. Finne lekkasjen. Se etter oljesøl ved koblingene. Eventuelt bruke gassniffere.

    2. Koble til en tømme og rensestasjon. Suge anlegget tomt og inn på en ren flaske. Dette gjøres fordi man ikke vet hvor mye kjølemedie som mangler og derfor ikke har noe grunnlag for hvor mye man skal fylle på.

    2. Utbedre lekkasjen! Ta opp koblinger og eventuellt flare om.

    3. Vakuumere opp anlegget grundig! Hele anlegget må vakuumeres. Også utedelen. Dvs. alle kraner åpne. Husk at dette tar minst dobbelt så lang tid som når man bare vakuumerer opp innedelen ved nyinstallasjon.

    4. Sende tilbake den gamle gassen i mens flaske står på en gassvekt(forutsetter at flasken man har brukt ikke har vært forurenset med dårlig kjølemedie tidligere (fukt etc.)) Man finner da ut hvor mye gass man tok ut av anlegget og kan slippe på resten dersom man har nok på flasken.

    5. Legge til den manglende gassen i fra ny flaske til total mengde gass i anlegget matcher fabrikkens tall.

    6. Kjøre i gang og sjekke ytelsen.

     

    Punkt 4 og 5 kan løses ved å bytte ut all gassen i stedet for å bruke den gamle.

     

    Dersom anlegget ikke klarer avriming er det typisk tegn på for lite gass. Utedelen rimer som regel ujevnt, med ising langsetter rørene i utedelen. Varmeytelsen kan være relativt god pga. den elektroniske strupeventilen (som kompenserer for det manglende trykket), men avrimingene går dårlig.

     

    Dvs. ser man en montør som bare slenger inn en skvett med kuldemedie og sier alt er ok, så spør han om en forklaring på hvordan han kan vite hvor mye som mangler og om når han kommer tilbake for å fylle på mer... Kuldemedie blir ikke bare borte av seg selv i et anlegg og man må finne ut hvor det har blitt av.

  9. I utganspunktet synes jeg også at Apple tar seg litt vel godt betalt, men de bruker også jevnt over bra komponenter i utstyret sitt. På forbrukermodellene ligger de litt høyt, men på Pro modellene er det ikke galt. Byggekvaliteten på kabinettene er langt foran de fleste konkurrenter. Billigste desktop maskin selges for 19900 på Apple Store. Dyrt tenker mange, men CPU i billigste modell er en Quad Core Intel Xenon E5462.

    https://prisguiden.no/product.php?product_id=90272

    Dyreste modell er en X5482.

    https://prisguiden.no/product.php?product_id=90270

     

    Med et server/workstation specet hovedkort, grei spec på resten og et meget solid kabinett er ikke prisen så ille likevel.

×
×
  • Opprett ny...