Jump to content

Razamanaz

Medlemmer
 • Content Count

  61
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Razamanaz

 1. KLP følger indeks meget bra, noen fond slår t.o.m. indeks så jeg er imponert over KLP. Jeg har ikke stor tro på Nordnet sine fond. Det er vel JP Morgan som står for fondene og med tanke på hvordan deres/Nordnets "Smartfond" har gjort det så skal de få bevise sine kunnskaper et par år før jeg vurderer dem.
 2. Idag fikk jeg melding fra YaBank om at rente på min brukskonto blir MINUS 0,4%. Nå må jeg betale dem. Høyrente ligger dog på 1,3% og høyrente+ på 1,6%, men selv der vil nok pengene tape seg i verdi. Desto viktigere å tenke på alternativer til bankkontoer.
 3. Jeg har nå 25% i KLP Obligasjon global II (lang rente) og 25% i Odin rente C (kortere rente) . Jeg hadde 25% i Fondsfinans Kreditt, jeg ble blendet av avkastning.og satset på det fondet rett før nedturen startet. Slike fond blir for risky for meg så jeg solgte det og dropper heretter slike junk bond fond. I en buffer så er stabilitet ofte mer viktig enn avkastning så derfor har jeg satset på rentefond som er valutasikret til norske kroner. Men, dette er ingen anbefaling. er nok mange so kan dette bedre enn meg. Jeg vet lite om rentefond og feks når man bør ha korte rentefond og når man bør ha lange rentefond. Jeg har litt av hvert og håper det lønner seg i lengden.
 4. Jeg har gjort et slik tiltak for å slippe å se buffer tape seg mer i verdi. Før 100% i bank, nå ca 25% aksjefond, 25% globale obligasjonsfond lange renter, 25% korte renter og 25% fremdeles i bank. Med 25% i bank så kan jeg ta ut penger i full fart til de verste kriser, mens resten av buffer forhåpentligvis vokser. Så kan man jo bruke feks kredittkort og flexilån i stedet for å selge fond før man absolutt må.
 5. Vi snakker kanskje ikke om helt det samme, eller kanskje jeg er for dårlig til å forklare. . Jeg tenker egentlig på det som er i denne snutten: Jeg fant uansett ut av det. Generelt/historisk så virker det som at det vil det lønne seg med en liten del i aksjefond, i stedet for alt i rentefond, da med tanke på avkastning i forhold til risiko. Altså at en 20/80 portefølje gir bedre avkastning + -mindre-/lik risiko som en portefølje bestående av 100% rentefond, men det vil ikke gjelde for feks alle 10-års perioder.
 6. Har ingen anelse, men jeg tok nå et langsiktig lodd i Swedbank Robur Fastighet. Eiendom fikk seg en trøkk, men satser på at Swedbank har skilt ut de verste aksjene. Lave renter bør vel også love godt for eiendom? Hva med Argentina? De har neppe kommet seg og er vel fremdeles i en langvarig resesjon. Legg til andre filer
 7. Jeg er ikke helt enig. Gitt fordelingen av fond som jeg opplyste om så kan det etter hva jeg forstår regnes ut om jeg bør tilte den ene eller andre veien for å oppnå best risikojustert avkastning. Det er ikke nødvendig å sette et standardavvik på forhånd, men jeg har jo på en måte valgt standardavvik med tanke på type fond og fordeling i portefølje. Så nå ønsker jeg bare å se hvilken tilting av portefølen som kan gi bedre risikojustert avkastning.
 8. Jeg leste om Efficient Frontier der det faktisk kan være mindre risiko og ha en del i aksjefond i stedet for alt i rentefond. Virker som 20-30% aksjefond er gunstig. Er det noen som kan regne dette ut? Hvis min portefølje skal bestå av ca 1/4 av henholdsvis KLP Obligasjon II, Odin rente C, kontanter i bank (1,8% rente) og KLP Akjseglobal Mer Samfunnsansvar II. Hva er teoretisk best andel aksjefond her?
 9. Jeg skal ha 10% av fondsportefølje i fremvoksende markeder. Akkurant nå har jeg 10% KLP Fremvoksende II, men jeg ble fristet til å bytte 5%poeng med Handelsbanken Latin-Amerika A1 så har lagt inn ordre. Brasil/Latin Amerika har ikke hatt samme rekyl som store deler av resten av verden så jeg håper/tror den kommer snart, selv om de enda er hardt rammet av viruset. Noen tanker om å ta et lodd i Latin Amerika nå? Eeh, glem denne! Ser ut som rekylen var mye større enn jeg trodde.
 10. HVordan funker det med slik gearing. Går man konk hvis Nasdaq stiger => 10%? Og tjener hvis Nasdaq synker 10%? Går vel foreløpig gale veien for deg, men kan sikkert snu fort
 11. Slapp av. Verden går fremover, generelt så får mennesker bedre råd/kjøpekraft. Flere mennesker med kjøpekraft blir det også.. Bedrifter tjener mer, osv. Noe inflasjon blir det sikkert, men også høyere inntekt. Skal man høre på dommedagsprofetier så bør man selvsagt kjøpe kun gull, mat og våpen.
 12. Lykke til! Om en korreksjon skjer snart så har du hvert fall 5 år på å hente inn det tapte. Tenker det går bra for deg. Men, litt mye Norge kanskje?
 13. Jeg er ikke proff, men å gå gradvis inn er en form for timing, mens å gå all in ikke er det, så fremst man går all in med en gang. Å gå gradvis inn gir historisk noe lavere avkastning enn å gå all in med en gang. Det er en del artikler om dette på engelsk. Kalles DCA (dollar cost averaging) vs lump sum (all in).
 14. Ikke lett å si! Men, Kina vil neppe bli glad hvis Trump går seirende ut. Europa, WHO, Nato med flere kan fort også trekke et lettelses sukk hvis Biden blir valgt, men det er kun min personlige mening. Uansett så kan det bli fort bli noe bevegelse på børser etter valget uavhengig av seiersherre.
 15. Det var vel spørsmål om det kunne komme krakk/korreksjon i løpet av neste 5 år, noe som er vanskelig å spå. Men, hvis Corona forverrer seg raskt nå så kan aksjemarkedet reagere veldig negativt neste måneder. Det kommer også et spennende USA-valg i november. Jeg ville hatt det i bakhodet og hatt noe penger/krutt i bakhånd, altså gått noe gradvis inn, selv om historie forteller at det ikke er beste måte med tanke på hvor vanskelig det er å time markedet?! Er ellers enig i fond. KLP V og litt teknologi høres greit ut. Med lånte penger så bør man ikke investere i høyrisikofond, da er det bedre å låne enda litt ekstra og holde seg til trauste globalfond.
 16. Jeg har KLP Lang horisont på ASK hos Nordnet. Jeg har også lest at det skal være minimum 80% aksjeandel så bare nevner dette som en kurositet.
×
×
 • Create New...