Gå til innhold

Arti-Ravnos

Medlemmer
  • Innlegg

    39
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Arti-Ravnos

  1. Hei. Jeg fikk nettopp en melding fra en venn at hun har fått leilighet gjennom SiT nå, mens jeg har ikke hørt noe som helst. Hun nevnte noe om at du må oppdatere søknaden hver 2.måned, noe jeg syns de kunne merket litt tydeligere. Så spørsmålet mitt er, hvordan oppdaterer jeg søknaden??? Begynner å haste litt nå. :) Takker for svar.

     

    Søknadens status står som "ubehandlet" så lenge du ikke har mottatt tilbud om bolig. Vær oppmerksom på at søknaden kan være slettet fra ventelisten selv om dette ikke kommer fram på denne siden dersom du ikke har oppdatert søknaden i løpet av de siste to månedene.
  2. Jeg har et spørsmål angående argumentet til komplekse tall.

     

    Oppgaven er som følger: "Soient z et z' deux nombres complexes quelconques. Démontrer les propriétés suivantes:" Oversatt til norsk tror jeg det blir noe sånt som: "Gitt at z og z' er to komplekse tall, vis de følgende egenskapene:" (Oppgaven er på fransk, da jeg går på fransk "Grand École", men jeg har ikke lært meg fransk skikkelig enda.)

     

    a) arg(zz') = arg(z) + arg(z')

    b) arg(1/z) = -arg(z)

    c) arg(z/z') = arg(z) - arg(z')

    d) arg(z^n) = n * arg(z), n € N

     

    Problemet er at jeg aner ikke hvor jeg skal starte? :S

    Hvis noen kunne løst den første, eller hjulpet meg i gang, hadde det vært fint. Så tror jeg at jeg kunne klart å løse de andre.

    Prøvde noe med z = x + i*y og z' = x' + i * y', men det ble bare tull siden jeg ikke ante hvordan jeg skulle finne θ (=arg(x))...

     

    Takker for hjelp! ^^

  3. Til trådstarter: Du må vite hvilken måte du tror du lærer best på. Selv foretrekker jeg å lese bøker, men det kan være greit å starte med å prøve seg litt fram først. Noe av det første jeg lagde var f.eks. en knapp. Det er mulig å programmere uten å bruke flash (som koster masse penger), men det er litt vanskeligere, tar litt lengre tid og det er ikke så mange tutorials på internett som tar for seg dette. Uten flash trenger man å laste ned en kode-editor (anbefaler FlashDevelop hvis du bruker Windows) og adobe flex sdk (lastes ned gratis fra adobe sine sider). Jeg anbefaler uansett å starte med Flash (og ikke kode-editor + flex sdk) for å komme i gang.

    Kanskje du kan starte med å se på tutorialized eller kanskje du kan prøve deg å følge denne spillguiden som lærer deg å lage et "avoider-game" (anbefales, lærte selv mye av den).

    Det viktigste i starten er å leke i begynnelsen og etter hvert kan du gjerne kjøpe en bok (det fins flere bøker som forutsetter at du ikke kan noe som helst).

     

    ---------------------------------------------------------------------------

    Dersom man ønsker å bli god å programmere, så er kanskje ikke Actionscript 3 det beste språket å starte i fordi det nettopp er så begrenset og har en "spesifikk funksjonalitet" som GeirGrusom sier. Da er det bedre å lære et mer "generelt" språk som går mer i dybden. Jeg går ut i fra at det er relativt enkelt for en som er vant til f.eks. C-språk å lære seg Actionscript 3, men en som kan Actionscript 3 må nok begynne mer eller mindre fra bunnen av dersom man har tenkt å lære seg et "skikkelig" språk.

     

    Dersom du ønsker å lage spill i Flash og har lyst til å bli god i det, så er det ingen grunn til å bruke mye tid på å lære seg et relativt "tungt" språk, som krever mye mer omfattende rutiner, som du ikke kommer til å få bruk for uansett. Jeg begynte med flash høsten 2006 (da Actionscript 2, som ikke var noe skikkelig programmeringsspråk) og lærte meg AS3 for første gang i høst. Etter bare de første ukene med AS3 kunne jeg aldri tenke meg å gå tilbake til AS2 (husker knapt as2).

     

    Det som er bra med å starte med AS3 er at du ser resultater raskt, fordi flash og AS3 først og fremst handler kun om grafisk brukergrensesnitt. Dessuten er det enkelt (sett i forhold til tyngre språk). Alt kan gjøres med mye mindre kode enn i et annet "tyngre språk". Dersom du vil lage flash spill er det ingen vits å gjøre det tyngre enn det som trengs. AS3 er ikke noe anbefalt springbrett til et tyngre språk (da er det like greit å kaste seg inn i det med en gang), men dersom du vil lage spill/applikasjoner som lages i Flash, er det greit å begynne med.

     

    Personlig kan jeg kun programmere i Actionscript 3, men jeg er fornøyd med det og er klar over begrensningene språket gir.

    • Liker 1
  4. Del 1 følte jeg gikk ganske greit, men del 2 var jo mye vanskeligere! Jeg ble veldig forvirret av "optisk aktiv", men tok en sjanse at det var det samme som "optisk isomeri" (letet etter "optisk aktiv" i ordforklaringene bakerst i kjemiboken). Under optisk isomeri stod det "se speilisomeri", så jeg tok en sjanse på at det var det, og skrev at den ene gruppen var "optisk aktiv" på grunn av et kiralt C-atom. Det kom en lærer inn og sa det med "spiral" til oss. Bra for meg at jeg begynte på oppgave 4 og 5 først. Noen som vet hvor lang tid sensuren vil ta?

  5. Skal ha eksamen i Kjemi 2 (VGS) i morgen. Satt med noen oppgaver og lurte på hvordan jeg skulle gjøre dem. Håper noen kan ta seg tid til å hjelpe.

     

    1) 25,0 mL 0,10 mol/L base titreres med 0,10 mol/L syre. Hvilken syre og base vil ha høyest pH ved ekvivalenspunktet?

    A) NaOH og CH3COOH

    B) NH3 og CH3COOH

    C) NaOH og HCl

    D) NH3 og HCl

     

    Hvordan løser jeg oppgaven? Leste et sted at sterk base og svak syre gir pH > 7, og at sterk syre og svak base gir ph < 7 - hvorfor det? Er det ikke en svak syre og en svak base i B? Hva er ph da?

  6. Takk for svar så langt. Problemet ligger vel i at jeg ikke helt vet hva jeg vil, eller at jeg vil begge deler, siden jeg ikke har noen tilstrekkelig kunnskap om emnene til å kunne ta et slikt valg (noe som gjelder alle førstegangssøkere.. :))

     

    Hvor og med hva arbeider en med utdanning innenfor teknisk kybernetikk? Og tilsvarende en med utdanning innenfor dateteknikk?

    Med hvor mener jeg ikke i hvilke spesifikke bedrifter, men mer generelt. F.eks. jobber en med kyb-utdanning bare i fabrikker eller også på kontor..osv. Håper dere forstår hva jeg mener. :p

  7. Hei, nå nærmer søknadsfristen seg, og jeg er ganske sikker på at jeg har lyst å utdanne meg som sivilingeniør. Det er mange ulike linjer å velge mellom og de fleste er ganske like, noe som fører til at det å velge hvilken jeg skal søke på er vanskelig. Er ganske sikker på at jeg kommer inn uansett hvilken av linjene jeg velger, så dermed er det bare til å ta et valg.

     

    Foreløpig har jeg teknisk kybernetikk som 1.prioritet, men jeg vurderer å kanskje søke datateknikk istedenfor. Jeg hadde håpet på om noen kunne hjelpe meg å finne ut hvilken av de to linjene jeg ønsker å studere. Erfaringer, likheter, ulikheter?

    Slik jeg har forstått det, virker det som kybernetikk på mange måter er datateknikk med elektronikk i tillegg. Jeg har ikke noen reel erfaring med elektronikk, men jeg har vært så vidt borti programmering (har aldri hatt all den tiden jeg har ønsket til å bruke på det).

     

    Jeg si at jeg er veldig glad i særlig matte, fysikk og programmering.

     

    Jeg har også noen spørsmål som kunne være greie å få svar på (men kanskje ikke så lett å svare på), men jeg håper folk kan komme med andre bidrag og ikke bare svare på spørsmålene, slik at jeg får mest mulig nyttig informasjon.

     

    - Hvor mye programmering i form av "skrive kode på datamaskin" er det på linjene?

    - De som går på datateknikk, har de noe elektronikk, evt. hvor mye og hva gjør de? (prosjekter o.l. i ulike fag)

    Har "datateknikere" noen fag med embedded systems og lignende?

    Eller er det slik at alt de gjør foregår på en skjerm?

    - Hvilken linje vil du anbefale og hvorfor?

    - Hvilke jobber er relevante? - Forskjeller?

     

    Jeg kommer sikkert på bedre og flere spørsmål etterhvert, men får vel starte et sted. Bidra gjerne med relevante spørsmål også. ^^

     

    Skulle jeg, utifra det som jeg har kunnet lese om de ulike linjene så langt, ville jeg nok spesialisert meg innenfor spillteknologi(visualisering og programvarearkitektur) hvis jeg hadde gått datateknikk, eller tilpassede datasystemer (eller kanskje robotteknikk) hvis jeg hadde gått kybernetikk. Nå er jeg langt i fra i en posisjon til å kunne ta et slikt valg, men jeg nevner det, slik at dere vet hvor interessene mine ligger og hvilken bakgrunn jeg har for å søke studiet. :)

     

    PS! Jeg har lest alt jeg har kunne kommet over om linjene på NTNUs nettsider, så slipper noen å foreslå det ^^ Jeg har dessuten sett rundt på forumet i ulike tråder, men jeg klarer enda ikke å bestemme meg.

     

    Takker for alle svar på forhånd, og håper dere vil kunne hjelpe meg å ta et riktig valg.

  8. Er det noen her som har erfaring med eil.com?

    Fant mange cd der som jeg ikke finner andre steder, men jeg er ikke sikker på om det er trygt å handle der. Hadde vært fint om noen kunne gi en kommentar om siden...

     

    EDIT: Kjøpte en CD fra eil.com, så jeg tenkte jeg kunne dele erfaringen med andre. For å kjøpe via eil.com må du opprette en konto på siden deres. De tar frakt for varene, men totalkostnaden (pris + frakt) skal komme opp i handlevognen din før du bekrefter bestillingen. Det er mulig å betale gjennom en amazon-konto, og det var det jeg gjorde. Fikk produktet etter omtrent en uke og alt gikk greit. Jeg kan ikke garantere at du som leser dette blir fornøyd hvis du skulle kjøpe fra disse, men for meg gikk det altså greit.

     

    PS! Eil.com sender ut ganske mange mail med forslag til produkter basert på dine tidligere kjøp. Dette skal gå an å slå av så vidt jeg vet (trykk på link i mail). Du trenger en mailadresse for å bekrefte/betale (iallefall dersom du skal handle via din amazon-konto).

  9. var startx:Number=mouseX;
    var starty:Number=mouseY;
    
    stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_DOWN, musNed);
    [b]// Fjernet lytterne her[/b]
    
    function musNed(evt:MouseEvent) {
       startx=mouseX;
       starty=mouseY;
       [b]
       //Registrer lyttere
       stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_MOVE, flyttMus);
       stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, musOpp);
       [/b]
    }
    function musOpp(evt:MouseEvent) {
       [b]
       //Fjern lyttere
       stage.removeEventListener(MouseEvent.MOUSE_MOVE, flyttMus);
       stage.removeEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, musOpp);
       [/b]
       var strek:MovieClip = new MovieClip();
       strek.graphics.lineStyle(2,0x000000,1);
       strek.graphics.moveTo(startx, starty);
       strek.graphics.lineTo(mouseX, mouseY);
       addChild(strek);
    }
    
    function flyttMus(evt:MouseEvent) {
           graphics.clear();
           graphics.lineStyle(2,0x000000,1);
           graphics.moveTo(startx, starty);
           graphics.lineTo(mouseX, mouseY);
           evt.updateAfterEvent();
    }

     

    Hadde det ikke vært bedre, med tanke på bruk av minne (irrelevant i dette eksempelet, men viktig ved større prosjekter) og bare lytte på MOUSE_UP og MOUSE_DOWN hendelser dersom musen er presset ned..? Så kan du fjerne dem igjen når musen løftes.

    Eneste forskjellen mellom

    stage.addEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, musOpp);

    og

    stage.removeEventListener(MouseEvent.MOUSE_UP, musOpp);

    er at ordet add er byttet ut med remove. Det er viktig at argumentene (det som står inne i parantesene) er like.

     

    Nå er det sikkert lettere for en nybegynner å bare bruke en boolean verdi, men tenkte det kunne være greit å vise hvordan du kan optimisere koden. Det har ingen hensikt å kalle flyttMus() og musOpp() når musen ikke er presset ned.

     

    :)

  10. Takk for raskt svar!

    Ja, det er alltid slik at man ikke kan få det beste hvis man har et budsjett å gå etter.

    Dersom det går greit å bruke hodetelefonutganen som output til forsterker, så tror jeg kanskje jeg kommer til å gå for dette pianoet, men jeg vil fremdeles bruke litt tid å bestemme meg på.

    Takk igjen for svar, og dersom du eller noen andre har noe å legge til, så vær så snill og kom med det. Alt vil være til hjelp. :)

  11. Jeg har sett en god del på pianoer på internett i det siste, og jeg har enda ikke funnet et piano i samme prisklasse som ser ut til å komme i nærheten av Yamaha P85 når det kommer vekt, størrelse, lyd og ekte tangentfølelse. Derfor har jeg veldig lyst å kjøpe dette pianoet, men det er en ting som gjør meg veldig usikker. Pianoet har ingen line out jack. Dersom du ser på spesifikasjonene for pianoet er de eneste output jackene to hodetelefoner (se under "connectivity"). Jeg har ikke så mye erfaring med digitale/stage pianoer, men jeg har likevel følelsen at dette vil by på problemer dersom jeg skulle prøve å koble pianoet opp mot et større system. Er det noen som kunne forklare hvordan jeg da burde/kunne koble opp, og hvilket utstyr jeg ville trengt? Som sagt vet jeg nær sagt ingenting om dette, så en detaljert forklaring ville vært greit. Jeg er veldig usikker på om jeg skal kjøpe pianoet dersom det er nesten umulig å få det koblet til ett større anlegg. Ellers vil jeg si at jeg liker alt det andre med pianoet.

     

    Håper på hjelp. Kom også med flere forslag. Takker for alle som har svart så langt.

  12. Årsaken til at det er bedre å lære seg programmeringsspråk ved å lese på engelsk med en gang, er at når du skal lese mer avanserte emner innenfor språket, så er du nødt til å lese på engelsk. Dersom du har på forhånd er vant til norske uttrykk så vil du kunne bli litt forvirret når du møter "ukjente" uttrykk på engelsk. Dessuten finnes det utallige ressurser om programmeringsspråket på engelsk i motsetning til svært få på norsk.

     

    Jeg har forresten aldri likt å ha norske navn i koden jeg skriver, noe som de norske programmeringsbøkene gjør. Blant annet i Lervik og Ljosland sin "Programmering i C++" og "Programmering i Actionscript 3" som jeg bruker på skolen.

     

    Les gjerne en bok på norsk dersom du syntes engelsk er vanskelig, men dersom du tror du kan klare det på engelsk, les på engelsk. :) Jeg kan nesten garantere deg at du da også blir bedre i engelsk. ^^

     

    Lykke til alle som vil prøve å lære seg å programmere (PS! Det er gøy!).

  13. Hei, har spilt piano en god del år nå. Jeg er vant til å spille akustisk piano, da det er dette vi har hjemme. Nå ønsker jeg å kjøpe meg et digital-/stagepiano av flere grunner. For det første vil jeg ha et piano som faktisk låter bra. Pianoet vi har hjemme er ikke blitt stemt på et par år og det er noter som ikke virker. Den andre grunnen er at jeg ønsker å kunne øve uforstyrret og ikke minst uten å forstyrre andre (derfor digitalpiano). Den tredje grunnen er at jeg neste år begynner å studere og er ikke sikker på at jeg kommer til å bo hjemme lengre. Den fjerde grunnen må være at jeg ønsker å kunne spille inn det jeg spiller på datamaskin.

     

    Jeg har satt meg opp følgende kriterier for valget av piano:

    - God lyd (vanlig pianolyd) og gode tangenter (bør ligne mest mulig på et vanlig piano).

    - Ikke ta så stor plass

    - Være lett å ta med seg rundt omkring (ikke så tungt)

    - Helst gode interne høytalere

    - Ikke alt for dyrt, max 8000kr (men kom gjerne med andre forslag likevel).

    - Gode lydopptak til datamaskin (går ut i fra dette varierer litt fra piano til piano)

     

    Det er kanskje vanskelig å finne et piano som oppfyller alle disse kravene, derfor understreker jeg at det viktigste er lyden og tangentene.

     

    Jeg håper de som har peiling på dette gidder å hjelpe meg siden dette er et vanskelig valg.

     

    ----

    Forresten, jeg prøvde ut et piano som faller innenfor prisklassen tidligere i dag. Det het Yamaha p85. Lyden var grei med headset, men de interne høytalerne var ikke så bra.

    Jeg lurte på om dette var et godt kjøp eller ikke? Se instrument og pris her.

     

    Takker for all hjelp.

    Mvh

    Arti-Ravnos :)

  14. Jeg har nå skaffet meg silkon-spray (Clas Ohlson) og har tenkt å bruke det på kuben. Jeg lurer på hvilken metode som er best å bruke. Skal jeg ta den fullstendig fra hverandre eller bare spraye litt inn ved noen kanter. Inne i kuben er det fra før noe som kan ligne på et slags smørefett. Bør jeg vaske dette vekk før jeg bruker silikon sprayen?

     

    Takker for svar. :)

  15. Han skrev sikkert riktig, men Gamdev.net er et fint sted å begynne.

     

    Til et slikt spill tror jeg det ville være lurt å først lage en spillmotor i C++ og deretter bruke f.eks. Lua til scripting. Jeg er ikke noen scripter selv, men ønsker å lære det så jeg har lest litt om det. Sikkert noen her som kan forklare deg bedre enn meg hvilke fordeler det er ved å bruke scripting. Det fins en god artikkel om det på GameDev.net, men jeg fant den ikke nå.

     

    Uansett. Årsaken til man ønsker å scripte, er for å kunne skille innholdet i spillet fra spillmotoren. Script-filene er selvstendige, uavhengige filer som kan inneholde informasjon om rom, NPC, objekter, AI osv. På den måten slipper du å rekompilere hele prosjektet for hver gang du endrer på en liten detalj, f.eks. prisen på et item. Dette sparer deg for veldig mye tid.

     

     

    Dette virker som et alt for stort prosjekt å kaste seg over. Du burde vel begynt med noe enklere, men du velger selv. Håper å kunne lage et slikt spill som du ønsker å lage en dag, men det kommer til å ta mange år før jeg når så langt. :p Lykke til!

  16. Hvilket språk du bør begynne med avhenger helt av hvilke ambisjoner og mål du har. Dersom dette er noe som muligens kan bli noe du ønsker å satse på karrieremessig vil jeg anbefale deg å gå den hardeste veien gjennom å lære deg et språk som C, C++ eller C#. Dersom dette bare er noe du har lyst på å ha som en hobby, noe som er mest trolig siden du bare har laget spill i Game Maker, så kan du godt starte med noe enklere, i allefall hvis du ikke har så mye programmeringserfaring fra før.

     

    Selv prøvde jeg i starten utallige game makere. Dette egentlig for å øke motivasjonen for å lage spill. Dersom du ikke føler deg helt klar for å starte med programmering enda kan du jo bare prøve å finne flere slike programmer, men begrensingene er veldig store.

     

    Personlig valgte jeg å lære meg Actionscript 2.0 og lage flash-spill, det vil si slike spill som man spiller i nettleseren og finner blant annet på spillportaler som 123spill og 1001spill. Jeg er ingen ekspert enda, noe som kanskje skyldes at jeg i begynnelsen brukte mye tid på å lese "tutorials" på internett. Dersom du har lyst å lage flash-spill er mitt beste råd at du kjøper deg en bok om Actionscript 3.0 programmering (programmeringsspråket som brukes i de nyeste versjonene av Flash). Du lærer mye mer av en bok enn 100 "tutorials". Dette gjelder uansett hvilket programmeringsspråk du skulle bestemme deg for å lære. Den største fordelen med Flash er at det går relativt raskt før man kan få opp noe som ser relativt bra ut. Den største ulempen er prisen. Flash er et veldig dyrt program (et par tusen kroner), men det er mulig å prøve programmet i 30 dager først. Selv bruker jeg fremdeles Flash 8 (den nyeste versjonen heter Flash CS4), siden programmet koster mye både å kjøpe og oppdatere.

    (Neste år får jeg prøvd ut Flash CS3 og Actionscript 3.0 da jeg skal ha det som et skolefag :) Så det blir gøy).

     

    En annen mulighet er å lære seg BlitzPlus. Denne pakken, som koster 60 USD, dvs. i underkant av 400 NOK, kommer med et eget IDE og du lærer deg et programmeringspråk som er direkte rettet mot spillutvikling. Jeg har ikke prøvd dette programmeringsspråket selv, men hørt masse godt om språket. Jeg vil anbefale deg i det minste å prøve det ut (demo finner du på nettsiden).

    Ved å lære seg BlitzPlus lærer du å programmere uten å miste all motivasjon for spillutviklingen. Deretter kan du senere begynne med mer avanserte programmeringsspråk som C++ dersom det skulle være ønskelig. Det vil også være mye lettere senere da du nok vil kjenne igjen deler av syntaksen og har forstått prinsippet bak programmering.

     

    Eneste grunnen til at jeg ikke begynte med BlitzPlus må være at jeg ikke oppdaget det før lenge etter jeg hadde begynt med Actionscript. Personlig har jeg tenkt å lære meg C++ og en dag muligens lage spill i det ved hjelp av SDL, Allegro, OpenGL eller DirectX. :dribble:

     

    Det er bare til å stille spørsmål dersom du lurer på noe.

    Uansett hva du velger å gjøre så lykke til! :thumbup:

  17. Sannsynligheten for at en skiskytter treffer er 0.90. Hva er sannsynligheten for at han treffer minst fire av fem blinker med fem skudd?

     

    Svaret gitt av:

    P(X=4) + P(X=5)

    => 0,9^4 + 0,9^5

     

    Kan dette stemme da?

    Dette er et binomisk forsøk.

    Du har rett i at P(X = 4) + P (X = 5), men jeg tror du har regnet ut P(X = 4) feil...

     

    p><p>

     

    Sannsynligheten for at skiskytteren treffer på minst 4 skudd er da tilnærmet lik 0,919.

     

    Korrekt meg hvis jeg tar feil. :)

     

    ---------------------------------------

     

    EDIT: Så at du allerede har svart på dette innlegget.

     

    I dette forsøket bruker vi formelen for et binomisk forsøk, fordi denne oppgaven passer med kriteriene for et binomisk forsøk.

     

    Slik kan du tenke når du skal løse denne oppgaven:

     

    Dersom skiskytteren skal treffe minst 4 eller 5 ganger må vi addere sannsynligheten for at skiskytteren treffer fire ganger og sannsynligheten for at han treffer 5 ganger. Derav har vi P(X = 4) og P(X = 5), der X er antall ganger skiskytteren treffer.

     

    Først finner vi sannsynligheten for at han treffer 4 ganger.

    chart?cht=tx&chl=P(ikke treffer) \,=\, 1\, -\, P(treffer)\, =\, 0,1

     

    Sannsynligheten finner vi med produktregelen:

     

    chart?cht=tx&chl=0,9 \,\cdot\, 0,9 \,\cdot\, 0,9\, \cdot \,0,9\, \cdot \,0,1\, = \,0,9^4 \,\cdot \,0,1

     

    Nå er det slik at skiskytteren har fem steder å bomme på, eller rettere sagt vil han treffe på 4 av 5.

     

    Dermed har vi chart?cht=tx&chl={5 \choose 4} \, = \, 5

     

    Dermed har vi at

    chart?cht=tx&chl=P(X = 4)\, = \,0,9^4 \,\cdot\, 0,1\, \cdot\, 5

     

    Vi kan regne ut P(X = 5) på tilsvarende måte, men det er unødvendig siden sannsynligheten for det uavhengige utfallet er den samme hele tiden. Skiskytteren kan treffe på 5 av 5 blinker, og det kan bare gjøres på 1 måte.

     

    chart?cht=tx&chl=P(X = 5)\, = \,0,9^5

     

    Vi adderer P(X = 4) og P(X = 5) og får svaret over.

     

    Håper du forstod det bedre nå. :]

  18. Det er beregnet at for å sette en bolledeig trengs det 1,2kg hvetemel 0,4kg sukker og 0,1g gjær. På en bolledeig er det regnet ut at man får 190 boller.

     

    Jeg regner med at du sikkert har løst denne oppgaven nå, men tenkte jeg uansett skulle svare.

     

    Det virker mer logisk at du mener 0,1 kg gjær, og ikke 0,1 gram gjær. Derfor har jeg valgt å bruke disse opplysningene: 1,2 kg hvetemel + 0,4 kg sukker + 0,1 kg gjær = 190 boller.

     

    I denne oppgaven er det snakk om forholdsregning.

     

    Jeg har brukt følgende formel for alle regnestykkene:

     

    chart?cht=tx&chl=Vilfinne = \frac{DetDuVilFinneOpprinnelig}{DetDuVetOpprinnelig} \cdot DetDuVet

     

    Dersom du vet mengden hvetemel:

     

     

    chart?cht=tx&chl=Sukker = \frac{400g}{1200g} \cdot Hvetemel = \frac{1}{4} \cdot Hvetemel

     

    chart?cht=tx&chl=Gjaer = \frac{100g}{1200g} \cdot Hvetemel = \frac{1}{12} \cdot Hvetemel

     

    chart?cht=tx&chl=Boller = \frac{190}{1200g} \cdot Hvetemel = \frac{19}{120g} \cdot Hvetemel

     

     

     

    Dersom du vet mengden gjær:

     

     

    chart?cht=tx&chl=Hvetemel = \frac{1200g}{100g} \cdot Gjaer = 12 \cdot Gjaer

     

    chart?cht=tx&chl=Sukker = \frac{400g}{100g} \cdot Gjaer = 4 \cdot Gjaer

     

    chart?cht=tx&chl=Boller = \frac{190}{100g} \cdot Gjaer = 1,9 \cdot Gjaer

     

     

    Dersom du vet mengden sukker:

     

     

    chart?cht=tx&chl=Hvetemel = \frac{1200g}{400g} \cdot Sukker = 3 \cdot Hvetemel

     

    chart?cht=tx&chl=Gjaer = \frac{100g}{400g} \cdot Sukker = \frac{1}{4} \cdot Sukker

     

    chart?cht=tx&chl=Boller = \frac{190}{400g} \cdot Sukker = 0,475 \cdot Sukker

     

     

    Dersom du vet mengden boller:

     

     

    chart?cht=tx&chl=Hvetemel = \frac{1200g}{190} \cdot Boller = \frac{120g}{19} \cdot Boller

     

    chart?cht=tx&chl=Gjaer = \frac{100g}{190} \cdot Boller = \frac{10g}{19} \cdot Boller

     

    chart?cht=tx&chl=Sukker = \frac{400g}{190} \cdot Boller = \frac{40g}{19} \cdot Boller

     

     

    Det fins nok en enkel metode å implementere dette i koden din, noe du sikkert allerede har gjort.

    Hvis jeg har skrevet feil noe sted, så vennligst si i fra. ^^

×
×
  • Opprett ny...