Gå til innhold

TKM117

Medlemmer
  • Innlegg

    29
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av TKM117

  1. Ser nå at det blir en diskusjon angående oljefondet og bruken av det. At vi ikke bruker mer oljepenger handler ikke bare om å være gjerrig. Det handler også om å ha en sunn økonomi uten for høy inflasjon. Problemet med å bruker for mye oljepenger er at kronen stiger i verdi, fordi mer penger i omløp gjør at hver krone blir mindre verdt. Det gjør at det ikke er attraktivt å importere fra Norge, som fører til mindre penger for bedriftene, som igjen fører til mindre arbeidsplasser.

     

    Men tilbake til det det handler om. Merverdiavgift på e-tjenester. Det er viktig at norske bedrifter har like vilkår som utenlandske. Man må også huske at den utenlandske momsen først blir trukket fra før den norske blir lagt på.

     

    Hva e-bøker angår, syns jeg at det, også her, skal være like vilkår, men her mellom fysisk og digital. Lydbøker f.eks. er bare unntatt merverdiavgiften om det er en papirutgave av samme boken. At det ikke er likedann for e-bøker mener jeg er tåpelig.

     

    joda, kan for all del godta e-moms, men det jeg ikke skjønner er hvorfor norske aktører sliter sånn med å matche prisnivået til diverse nettbutikker utenlands, om jeg f.eks. kjøper en bok eller en bluray film på Play.com så koster den en brøkdel av hva den koster her i Norge, og en kan ikke påstå at leverandører får andre priser en det play.com f.eks gjør...

    Så om norske distributører ikke hadde måtte hatt så grotesk avanse på varene sine så hadde jeg selvfølgelig kjøpt fra en norsk leverandør istedet...

     

    men men, tida vil vise hvordan e-moms vil utarte seg, ikke sikkert de som selger til Norge nå gidder å betale denne avgiften og det kan være at de kutter å sende varer til norge, eller så blir det ingen endring i det hele tatt fra idag utenom at varene koster litt mer enn de gjorde før...

     

    men blir fremdeles provosert over de som kaller Norge ett "Velstandsland" for det eneste stedet vi har velstand er på bok/papiret...

     

    Grunnen til at norske aktører sliter med å matche prisene til utenlandske bedrifter har med å gjøre at Norge går utrolig bra i forhold til store deler av verden. Vi har på grunn av at vi har spart i gode tider, for å kunne bruke i dårlige, kommet ganske godt ut av finanskrisen. Vi har blant den aller laveste arbeidsledigheten! Her komme vi også inn på det jeg snakket om i tidligere, en krone som er verdt mye. Fordi Norge går så godt i forhold til andre land, så blir ting ofte dyrere. Fordi utenlandske aktører bruker mindre på f.eks. lønninger, blir produktene veldig billig for oss nordmenn som tjener så godt i forhold.

     

    Norge er ikke bare ett "Velferdsland" på papiret, men mange av godene tar vi forgitt. Vi har f.eks gratis skole og universitet, gunstige låneordninger for dem som studerer og blant, om ikke det, beste helsesystemet i verden. Det skal ikke gå ut over deg og dine økonomisk om du er ute for en ulykke. Det er selvsagt også ting som kan bli bedre. Det er for mange som står unødvendig lenge i kø for en operasjon. Slike ting kan bli bedre, men alt i alt er Norge verdens beste land å bo i!

    • Liker 1
  2. Ser nå at det blir en diskusjon angående oljefondet og bruken av det. At vi ikke bruker mer oljepenger handler ikke bare om å være gjerrig. Det handler også om å ha en sunn økonomi uten for høy inflasjon. Problemet med å bruker for mye oljepenger er at kronen stiger i verdi, fordi mer penger i omløp gjør at hver krone blir mindre verdt. Det gjør at det ikke er attraktivt å importere fra Norge, som fører til mindre penger for bedriftene, som igjen fører til mindre arbeidsplasser.

     

    Men tilbake til det det handler om. Merverdiavgift på e-tjenester. Det er viktig at norske bedrifter har like vilkår som utenlandske. Man må også huske at den utenlandske momsen først blir trukket fra før den norske blir lagt på.

     

    Hva e-bøker angår, syns jeg at det, også her, skal være like vilkår, men her mellom fysisk og digital. Lydbøker f.eks. er bare unntatt merverdiavgiften om det er en papirutgave av samme boken. At det ikke er likedann for e-bøker mener jeg er tåpelig.

    • Liker 2
  3. Så hvilken raidkontroller skal du bruke til raid-6 da? Ich 10 støtter ikkje raid-6 men bare raid-5 :)

     

    Det har jeg også lurt på. Tror ikke hovedkortet mitt støtter raid 6, så det er godt mulig jeg går for raid 5 i stedet. Eventuelt kjøper jeg en kontroller som støtter raid 6.

  4. Hvis Amazone ikke er konkuransedyktige med MVA mot norske nettbutikker er det vel Amazone sitt problem? Jeg ville tro de fortsatt er billigere uten at jeg har sammenliknet. Jeg ville tro at FPU er for like konkuransevillkår, men tydeligvis ikke:P I prinsippet synes jeg det er riktig, men jeg ser ikke helt åssen det skal bli håndhevet.

     

    Veldig enig! Det er viktig med like vilkår. Men da er det også viktig å få bort moms på e-bøker.

  5. med RAID 6 har du en ekstra sikkerhet og større feilrate enn med RAID 5.

     

    Må se om hovedkortet mitt støtter raid 6. Men er det muligheter for å legge til flere harddisker i oppsett?

     

     

    RAID0 er aldri mer sikkert enn den mest usikre disken i RAID-arrayet.

     

    Er det ikke slik at det er diskenes sikkerhet lagt sammen. F.eks 1/10^15 + 1/10^15 + 1/10^15 = 3/10^15. Altså er tre disker i raid 0 tre ganger så usikkert som hver av diskene hver for seg? Men lurer på om jeg skal gå for raid 5 eller 6 i stedet.

     

    Jeg vet ikke helt hva du mener med det regnestykket ditt, vi kan enkelt si at hele arrayet blir korrupt om en av diskene blir ødelagt. Så om du har 2 disker så er det dobbelt så stor sjanse for at noe kan gå galt.

     

    Det går vanligvis bra, men det er viktig å ta godt med backups, eller bruke RAID0+1.

     

    Tror heller jeg går for raid 6 enn raid 1+0 på grunn av økonomi. Regnestykket er sannsynligheten for feil på en harddisk + sannsynligheten for feil på en harddisk + sannsynligheten for feil på en harddisk = 3 x sannsynligheten for feil på en harddisk.

  6. RAID0 er aldri mer sikkert enn den mest usikre disken i RAID-arrayet.

     

    Er det ikke slik at det er diskenes sikkerhet lagt sammen. F.eks 1/10^15 + 1/10^15 + 1/10^15 = 3/10^15. Altså er tre disker i raid 0 tre ganger så usikkert som hver av diskene hver for seg? Men lurer på om jeg skal gå for raid 5 eller 6 i stedet.

  7. Styr unna wd til raid.

     

    Samsung f4eg er glimrende til raid. Har selv 12 stk av dem.

     

    Her er forresten en 3TB test duell; http://www.idg.no/pcworld/tester/lagring/interne_harddisker/article205735.ece

     

    Det skal jeg ha i bakhodet når jeg bestemmer meg. Men jeg har tenkt litt mer på raid 5 eller 6 i dag og lurte i den anledning på hvordan det er å legge til flere harddisker? Greit å tenke litt fremover :)

     

    Takk for gode svar så langt :)

  8. Raid 0 er en usikker affære ja. Raid 1, 5 eller 6 er så absolutt å foretrekke såfremt man ikke er flink med å ta backup da. Men det er jo et fremmedord for folk flest.

     

    Raid 0+1 derimot er en grei løsning, eller 5 eller 6. Raid 1 er dog dyrt da man mister en hel disk i en kopi man aldri ser. Raid 5 og 6 er en rimeliger løsning hvor man ikke mister så mye av hver disk, de er også greie og ha med å gjøre hvis en disk ryker da de bygger opp igjen den nye erstatningsdisken mer paritetsinformasjonen som er lagret på de gjennværende diskene.

     

    Men jeg mener nå at uansett hvilket raid level man kjører så er backup essensielt.

     

    Jeg har backup av alle uerstattelige ting som bilder og dokumenter. Bruker Dropbox til dokumenter og Picaza til bilder. Problemet med en eventuell backup av alt er at det blir like mange disker som "går til spille" som med raid 1. Problemet med det er at det koster mer og jeg har ikke hatt et problem med at penger hoper seg opp :p Jeg ser også på sannsynligheten for å ved en feil slette alle filmer som liten. Derfor vil eventuelle tap bli små og ikke uerstattelig da det er snakk om kjøpefilmer, ikke filmer jeg har filmet selv. Det samme gjelder musikk. Ved en feil i et raid 0 oppsett derimot, vil alt gå tapt.

     

     

    På RAID 6 så har du større feiltoleranse på diskene så da kan flere disker ryke før du mister alt.

     

    Jeg skal se litt på raid 6 også. Mulig det er en god ide :)Men hvordan er ytelsen? Siden jeg tenker å kjøpe billige harddisker med lav spindelhastighet. Det er en annen grunn til at jeg så på raid 0.

  9. Hei :)

     

    Jeg ser at harddisken min begynner å nærme seg full. Derfor må jeg gå til innkjøp av flere harddisker. Jeg har sett litt på Western Digital Caviar® Green™ 3TB, men her er ikke ytelsen allverden (jeg skal bare bruke den til bilder, musikk og filmer. Har SSD til systemet). Alternativene er å kjøpe to stykk 2 TB, f.eks. Samsung SpinPoint F4EG 2TB og sette dem opp i RAID 0. Da gjør det ikke så mye at de ikke er så rask. Men da dobler jeg faren for fysisk feil. Så spørsmålet mitt er egentlig om den faren er stor. Er det et vanlig problem? Bør jeg kanskje kjøpe en harddisk til og sette dem opp i RAID 5?

     

    PS. er ny når det kommer til RAID.

     

    Takk på forhånd! :)

  10. Det er jo film og musikkbransjen sin fail at fildeling er så utbrett. Hadde de litt tidligere begynt med nettbutikker der man kan laste ned nye album for en 50 lapp i stedet for 200 i en butikk ville det ikke vert på langt nær så mye fildeling. Dessuten tror jeg at artistene tjener på fildeling, i og med at de bare får en liten sum pr plate, tror det er ca 5kr. Det er nok flere som går på konserter på grunn av fildeling.

×
×
  • Opprett ny...