Gå til innhold

ivatyr

Medlemmer
  • Innlegg

    53
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av ivatyr

  1. Snudd rundt så tilsvarer 35 kr i 1972 tilsvarer 260 kr i dagens verdi.

    110 kr i 1981 tilsvarer 366 kr i dagens verdi.

     

    Ein vanleg køyretime i dag koster omtrent 650 kr.

    Rekna rundt basert på historisk verdi, så ville ein køyretime i dag kosta 195 kr i 1981, og 87,40 kr i 1972.

     

    Samtidig så har nok dei administrative utgiftene med å drive køyreskule auka svært mykje sidan 70-talet. Både krav til innrapportering av budsjett, omfang og kostnad for å utdanne køyrelæraren, utgifter til å tilpasse skulebilen, lavare forventningar til lønn sidan ein hadde lavare levekostnadar og forventningar til materielle goder, osv.

     

    I tillegg har det skjedd ein del med momsen. Om eg ikkje huskar heilt feil så var vell køyretimar momsfrie før, så blei det innført moms som gjorde at prisen gjekk opp, før momsen til slutt blei fjerna igjen (men utan tilsvarande prisnedgang sidan dei fleste køyreskulane ikkje satte ned prisane).

     

     

     

    Dersom vi i tillegg ser på historiske lønningar: https://www.ssb.no/a/histstat/aarbok/ht-0901-lonn.html

    Så finn vi at arbeidstakar i 1972 tente 19,44 kr per time, og i 1981 49,50 kr per time.

    Gjennomsnittslønna i 2017 var 272 kr per time.

    At ein køyrelærar tok betalt for det doble av lønnsutgiftene for å dekke bil og adminstrasjon er godt sannsynleg, så at ein køyretime i 1972 kosta 38,80 kr, 99 kr i 1981, og (burde koste) 544 kr i dag virker sannsynleg.

     

    35 kroner i 1972 er kanskje litt lavt, men ikkje usannsynleg lavt for ein billig køyretime.

     

    Kan det stemme at den tredje køyretimen som du betalte 86 kroner for var ein dobbelttime på kveldstid (mørkekøyring) og derfor hadde eit lite påslag på prisen?

    Det er heller ikkje utenkeleg at du betalt 86 kr for ein dobbelttime og at normalprisen var 43 kr (som ligg nært det dobble av gjennomsnittleg timesbetaling i 1972).

     

     

    PS. Eg har ikkje tatt hensyn til at ein køyretime også før nok var 45 min og ikkje 60 min, då eg reknar med at kjøyrelærarar også før tok pauser i løpet av dagen, samt førte logg over elevens progresjon og liknande adminstrativt arbeid.

    Takk for svar! Etter din utregning så er det sannsynlig at den summen på 85 jeg betalte etter time nr 3 var for dobbelttime. Da var timeprisen 42,- omtrent. Mørkekjøring var ikke aktuelt da, heller ikke glattkjøring. Men at det kunne være en eller begge etter arbeidstid er veldig mulig. Og jeg hadde nok en av de rimelige i Trondheim (i Ila) 

    Ellers så var gjennomsnitt timelønn i 1972 for arbeidere i verkstedindustrien ca 12,- 

  2. Hvis du ser fra side #138 i manualen ser du hvordan du kan demontere / skru av skjermen. De har demontert et par andre ting men du ser iallefall hvilken ledning som går til skjermen. 

    Takker for lenkene! 

    Jeg har kontaktet Acer support, og fått adresselapp for å sende laptopen, men man risikerer utgifter hvis de finner ut at det ikke går på garantien. Må dekke kostnader til feilsøking selv om jeg velger å ikke la dem reparere.

  3. Noen som har tips om hvordan dette kan forbedres? Det ser ut som solide saker i hengslene, men noen ganger når jeg beveger skjermen mot meg, blafrer den og bildet (skjermen) veksler mellom at det er bilde, og at den er svart. Kontaktspray virker litt, men det kommer tilbake. Movere skjermen fram og tilbake mange ganger virker veldig bra for en stund. Men er ikke varig. Ny maskin i 2013 og er suveren rask og bra med ssd og hdd.

  4. Har begynt å bruke GetSky, og for det første syntes jeg det var rart at  jeg umiddelbart var oppe i ca 13 gb brukt på kontoen, smmenlignet med OneDrive som jeg har fortsatt og det omtrent er samme mengde filer og mapper opplastet til. Der er det brukt 3 gb og 12 gb ledig.  Nå etter at jeg har lastet opp det samme til Getsky er det brukt 15,5 gb.  Det er jo ubegrenset lagring, så det er uten betydning kanskje.

     

    Men så er det et problem med nedlasting FRA Getsky, hele mapper går som smurt, mens det å merke flere filer og klikke start nedlasting, resulterer i bare en fil nedlastet, så stopper overføringene. Har chattet uten at det ble noen løsning, Sendt flere spørsmål til Get, ikke svar mottatt. Dårlig service. På chatten unnskylder de seg med at GetSky er en ung tjeneste.

     

     

    Har omsider fått svar fra Get ang nedlasting av flere filer på en gang. Det er en bug, som antakelig vil bli løst i løpet av 1-2 uker.

  5. Har begynt å bruke GetSky, og for det første syntes jeg det var rart at  jeg umiddelbart var oppe i ca 13 gb brukt på kontoen, smmenlignet med OneDrive som jeg har fortsatt og det omtrent er samme mengde filer og mapper opplastet til. Der er det brukt 3 gb og 12 gb ledig.  Nå etter at jeg har lastet opp det samme til Getsky er det brukt 15,5 gb.  Det er jo ubegrenset lagring, så det er uten betydning kanskje.

     

    Men så er det et problem med nedlasting FRA Getsky, hele mapper går som smurt, mens det å merke flere filer og klikke start nedlasting, resulterer i bare en fil nedlastet, så stopper overføringene. Har chattet uten at det ble noen løsning, Sendt flere spørsmål til Get, ikke svar mottatt. Dårlig service. På chatten unnskylder de seg med at GetSky er en ung tjeneste.

  6. Jeg har kopiert (brent) en vhs-video fra vhs-spilleren inn på en dvd-disk i en Samsung DVD-opptaker. 

    Det gikk greitt, innholder på vhs-kassetten er over på dvd-en og kan spilles der. Glemte å finalisere dvd-disken Gjorde det imidlertid etterpå. 

    Men dvd-en kan ikke spilles på pc-en. Hvorfor går ikke det?

  7. Dette gjelder en selvbygd PC som jeg etterhvert har lagt inn Windows 8.1.

     

    Problemet er at ved oppdateringer og oppstart så kobler ikke det trådløse tastaturet seg til sånn at jeg får lagt inn pinkoden. Jeg kan bare bruke valget oppdater og avslutt. Noen ganger oppdaterer den og avslutter, noen ganger oppdaterer den ikke, så neste gangen får jeg samme valget igjen, som en slags runddans.

    Ved vanlig bruk er oppstart uten oppdateringer uten problem, og tastaturet fungerer.

    Til slutt går det i orden, men det er litt tidkrevende.

     

     

    Det er mulig at dette kan fikses i Bios, at tastaturet "er med" med en gang.

  8. Kjøpsloven gir deg en del rettigheter, blant annet har butikken begrenset antall forsøk på å få rettet ting, og du har krav på tilsvarende låneutstyr hvis reparasjon tar mer enn et visst tidsrom (tror det er en eller to uker). Panasonics eventuelle treghet er i utgangspunktet butikkens problem, ikke ditt.

    Ja, dette ordner seg vel med tiden, men jeg blir litt skeptisk til Panasonic nå. Flytte reparasjonene til Polen. Hadde en reklamasjon på et Lumix TZ30 i forfjor og det gikk som smurt.

  9. Kjøpte kameraet i juni 2014, og fornøyd. Men da jeg før jul skulle prøve en ekstern Lumix blits fungerte den ikke.

    Denne blitsen fungerer på et Lumix GF!.

    Forretningen prøver det også, og også med andre Panasonic blitser uten at det hjelper.

    De prøver da å få kontakt med Panasonic om en løsning, men der er det ikke mye hjelp, bare treghet, og forretningen sier at Panasonic er ekstremt vanskelige å få hjelp av ved garanti. Kameraet skal sendes til Polen, men Panasonic skal godkjenne sendingen. Masse e-poster og telefoner. Ennå har ikke forretningen fått til å sende kameraet. Etter 3 uker.

    Ikke rart forretningen vil slutte å ta inn Panasonic etterhvert.

    Det blir ingen flere Panasonic på meg. Min første GF1 sluttet å virke i august, men da hadde jeg dessverre kjøpt mitt GX7. Kjøpte meg da et brukt GF1 for 700,- for å ha et reservekamera.

  10. Har nettopp kjøpt et pancake zoom, et Panasonic Lumix G X Vario PZ 14-42mm ƒ/3.5-5.6 som jeg har prøvd å installere en firmware på. Men får det ikke til. Har ikke hatt problemer med dette på 3 andre linser som jeg har.

     

    Har 2 kamera, ett GF1 og et GX7 og har prøvd med objektivet på begge.

    Ingen reaksjon når jeg starter kameraet med denne fila utpakket til en LIN fil liggende på rotnivå på minnekortet.

    Må det kanskje ikke være noe annet på kortet utenom lin-fila.

    LIN-fila heter ES101412.lin og skal være firmware 1.2 fra 2013 engang.

    Alle filene jeg har hatt før har vært bin-filer.

    Jeg vet ikke om denne firmwaren er viktig heller.

  11. Har et Panasonic Lumix DMC GF1 med 3 objektiv, et pannekake f 1,7 14 mm uten stabilisator, et 14-42 og et 14-140 begge med stabilisator innebygd.

    Nå har jeg ikke fulgt med på utviklingen siden nov. 2009, men vet at det er kommet mange utgaver på GF siden.

    Er det verdt å satse på et av de nyere camera-bodyene fra Panasonic? Jeg regner med at disse objektivene fungerer like godt med et nytt kamera.

  12. Hei!

     

    Jeg har et spørsmål vedrørende GF1... Det skal sikkert være slik, men jeg kan ikke skjønner jeg har opplevd det slik på andre kameraet.

     

    Med blitz på auto (iA) får jeg iblant lukkertid på 1 sekund. Det kan sikkert argumenteres for at bildene tatt med den interne blitzen ikke blir spesielt bra uansett, men det hjelper virkelig ikke at lukkertiden er 1s. Det gjelder flere linser, så har tilsynelatende ikke noe med det å gjøre. Tilsynelatende skjer det mest når det er i grenseland for mørkt til å ta bilder uten blitz.

     

    Bruker jeg shutter priority med høvelig lukkertid blir bildene som forventet. Og noen ganger blir bildene jeg tar på auto med blitz også som forventet, men ofte ikke.

     

    Jeg kan ikke skjønne jeg har hatt lignende problemer med andre kameraer noen gang.

     

    Hva skjer? Er dette forventet oppførsel?

    Hei, jeg har erfart dette nå i 2 år jeg også med GF1, og man kan ikke bruke I/Auto når lyset er litt svakt, selv om blitsen er oppe. Så intelligensen er ikke helt på topp! Men jeg har tatt utrolig mange bra bilder med dette kameraet. Mest med 14-140 linsen, som jeg kjøpte for ca 4000,- i USA i fjor. (koster 7000 her) Utrolig bra tele. Men jeg skulle gjerne ha hatt en 45 mm fast med bra lysstyrke for portrett. Olympus har en nå, men da får jeg ikke stabilisator...........

  13. post-160394-0-78712800-1303839505_thumb.jpgpost-160394-0-80267600-1303839508_thumb.jpgpost-160394-0-48285400-1303839510_thumb.jpg

    Hei.

     

    Hadde vært greiere å forstå problemstillingen om du kunne postet et bilde. Eller iallefall laget en grov skisse i tillegg til beskrivelsen.

     

    Lynlim er generelt ikke noe god måte å få løse kontaktproblemer med.

     

    Kan du lodde?

     

    Akkurat nå har jeg skrudd sammen maskina (bruker den nå til dette svaret) etter å ha lima midtpinnen i dc-power kontakten m. lynlim + 3-4 klyser med 2-komponent epoxy utapå. Har undersøkt litt, og spurt en mann på et pc-verksted om råd, og han anbefalte absolutt denne måten. Evt. kjøpe denne kontakten. Men HP har den ikke lenger.

    Men så enkelt som det i grunnen var å skru pc-en sammen igjen, trodde jeg ikke det var. Man må bare for all del gå etter en maintenance PDF som viser skritt for skritt hvordan demonteringen skal gjøres, legge skruer på hver sin plass, merke dem med hvilken side m. bilde i boka de hører til. Kan prøve å legge ut bilder som viser hvordan det såg ut før jeg limte.

    Her viser bildene hvordan situasjonen var, midtpinnen bakoverskyvd som resulterte i null strøm og lading, så det andre bildet som viser at jeg har presset pinnen tilbake på plass.

  14. Har en laptop HP dv5000 som det etterhvert vart ustabil kontakt i jack-plugg-kontakten på. Måtte demontere hele laptopen for å nå fram til denne kontakten. Ser da at den tynne pinnen i midten som er vulket eller presset fast i bakelitten (?) er løsna og blitt skyvd bakover så den ikke når fram og får kontakt med jackpluggen. Har lima den med lynlim nå. Men for å slippe dette fler ganger, tenker jeg å få tak i en kort forlenger som kan stå i hele tiden, og heller plugge batterieliminatorledningen i forlengeren.

    Spørsmål: Fins det sånne å få kjøpt?

  15. Takker for hjelp, eller forsøk på hjelp! Det er ordnet nå, har også snakket med en hyggelig svenske på Panasonic. Jeg har vel ikke gjort alt rett allikevel. Antakelig er vel poenget at man etter å ha lagt inn rett fil på et tomt minnekort (de 3 kameramappene som kameraet kan vel være der, ifølge bildet på Panasonic siden) og eventuell oppdatering av kamera body skal legges inn først. Slå på kameraet, umiddelbart etterpå (ikke nøle) trykk på "play" og hold den lenge, så begynner det........ :new_woot:

×
×
  • Opprett ny...