Gå til innhold

Jajakanskjedet

Medlemmer
  • Innlegg

    1 165
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Jajakanskjedet

  1. knutinh skrev (4 timer siden):

    Er det et gammelt hus? Varmelampe på badet, på terrassen eller varmekabler i innkjørselen?

    Huset er fra 2000. Mulig der er varmekabler i innkjørselen ja, som selger har glemt å nevne. Måkingen har gått lekende lett ned til asvalten rett utenfor garasjen :D 

    Zeph skrev (4 timer siden):

    Varmtvannstanken skrur seg av og på gjennom heile døgnet, så du kan ha sjekka forbruket då den låg inne.

    Korleis veit du at varmepumpa trekk 800W? Uansett er det energien som er interessant, ikkje momentaneffekten. Dvs. avgitt effekt over tid, i kWh. Ei varmepumpe vil ha periodar med høgare og lågare forbruk.

    Jeg måler med Tibber Pulse, som sjekker sanntids energiforbruk. Sjekket verdiene i det pumpa surret og gikk, og etter at jeg slo den av. De gangene jeg har gjort det har forbruket gått ned mellom 500-1000W. 800 sist jeg sjekket. 

    WiiBoy skrev (4 timer siden):

    Hvordan måler du fordelingen mellom oppvarming og annet? Mange apper gjetter dersom du ikke har faktiske enheter som måler dette

    Det faktiske forbruket i sanntid ser jeg i tibber gjennom Pulse enheten som er koblet rett i strømmåleren. Jeg får også nøyaktige tall på hvor mye strøm brukt per dag. Som i skrivende stund ligger på 80 kWt. Peek på 9220W og laveste er 915W. 

    At det er 1740 kWt som går til oppvarming er nok bare et estimat ja, som ligger under analyse fra Tibber appen. 

    oddeh skrev (4 timer siden):

    Mange kvm å varme opp. Hvor mange av de har varmekabler? De trekker ca. 100w pr kvm. Hvor i landet er dette?

    Det er nok en del. Ser jeg ikke nevnte at kjelleretasjen er utleiedel, og de bruker verken ovner, pumpe eller peis til oppvarming. Det går nok kun på kabler. Men jeg merker ikke særlig varme fra gulvet... Huset er godt isolert, men spørs om leiligheta trekker mer enn antatt. Totalt teller jeg 30 kvm på 3 bad, 1 WC, og 1 vaskerom. Om der er kabler i bruksrom i leiligheten og i innkjørselen så stiger riktig nok det estimatet kraftig. Så om de trekker 100w per kvm så spørs det om vi har funnet skylderen. 

    Det er på Sunnmøre :)

    trikola skrev (1 time siden):

    Altså, om det er et eldre hus og en eldre peis som du fyrer opp daglig så kan det være den som er synderen.

    En vanlig/eldre peis som tar oppvarmet forbrenningsluft fra rommet kan ha negativ oppvarmingseffekt fordi den trekker uhørvelige mengder luft inn og ut pipa. Og ikke minst når den slukner må spjeldet stå åpen lenge etterpå. Det må komme ny luft inn som varmepumpe må varme opp.

    Huset er fra 2000, men pusset opp så og si hele innvendig i fjor. Ny peis som er effektiv og gir god varme. Har også ventilasjonssystem som jeg har forstått skal hjelpe å fordele luften i huset. Bruker naturligvis ikke funksjonen for luftoppvarming i disse tider...

    Jens Kr. Kirkebø skrev (58 minutter siden):

    Når varmepumpa ikke går (skrur den stort sett av på dagtid for tiden og kjører den for fullt på natten for å utnytte prisforskjellene) er forbruket typisk 0,8kWh per time om det ikke må produseres varmtvann eller lages mat. 

    Vil ikke da varmepumpa jobbe ekstra hardt på morgenen for å ta igjen temperaturtapet? 

  2. Hei!

    Vi har nylig flyttet inn i et hus på 270 kvm. Så langt i desember har vi brukt 1740 kWt kun til oppvarming (69% av totalt strømforbruk). Er ikke det uhorvelig mye? Fyrer i peisen nesten hver dag, ellers er det varmepumpa som står for oppvarmingen. I tillegg har vi varmekabler som er skrudd ned nok til å holde varmen i rommene, men de holder ikke høyere temperatur enn at du så vidt kjenner varmen på beina. 

    Det jeg lurer på, er hva er det som går i kategorien oppvarming som trekker strøm utenom varmepumpa og varmekablene? Panelovner er skrudd av. Varmepumpa bruker kanskje 800 kw. Trekker kablene så mye? Eller er det noe jeg glemmer? 

     

    Midt på dag i dag så jeg også at huset brukte rundt 4000 W. Skrudde av varmepumpa og da gikk det ned til 3500. Så virker som at noe trekker mye strøm, men vet ikke hva. Kan det ha med varmtvannet å gjøre mon tro? 

  3. Hei!

    Som tittelen spør om, tar dere vare på flere år gamle bilder og video fra tidligere prosjekt? 

     

    Etter noen år som både hobbyfotograf og profesjonelt i video/foto florerer det selvsagt av enorme RAW-filer. Jeg har hele veien tenkt at man bør ta vare på alt sammen, i tilfelle man skulle få bruk for det senere. Da en slik anledning enda ikke har dukket opp, og jeg tar meg selv i å heller re-shoote enn å grave i arkivet fordi ting blir utdatert og evnene forbedret, vurderer jeg å renske opp i arkivet. 

     

    Det blir nok å gå gjennom alt sammen og slette det jeg tror ikke har verdi lenger, men ta vare på det meste som er relatert til kunder i tilfelle de skulle etterspørre noe. 

     

    Hvordan praktiserer andre film/foto-entusiaster dette?  :hmm:

  4. Noen som vet om man må ha drone "lappen" eller sende inn opplysninger til lufttilsynet for å flyge med mavic pro eller mavic air? 

    Må nok det. Tror de eneste dronene som slipper unna de formelle kravene er under 250 gram eller noe sånt. Du finner informasjonen du trenger her :)

  5. Denne maskinen (E1-572P-74508G75Dnii) takler 8 GB RAM, som allerede står i.

    Det er sider som sier 16 GB på E1-572P, men da er det ikke med det eksakte modellnummeret.

    Mulig du har noe å gå på her med BIOS-oppdatering. Dette må du i så fall forvisse deg om før du shopper RAM.

     

    Den bruker DDR3 PC3-12800 1600MHz CL=11 Unbuffered NON-ECC 1.35V 204-pin SODIMM

     

    SSD kan du egentlig bruke hva som helst som er 2,5" så lenge den gir hastigheter mot 500 MB/s, så den du har plukket ut er helt grei sånn sett.

     

    Du kan jo oppgradere med SSD først og se om det holder, og så evt sjekke opp RAM etterpå.

     

    Virtuelt minne ned mot SSD er ganske kjapt, så godt mulig det er bra nok.

    Allright, takker for god hjelp! :) 

  6. SSD er en enkel oppgradering du kan gjøre uten å sette deg inn i ting. Bytter du ut hoveddisken din med en SSD, kan du sette den gamle inn i et USB-kabinett og plugge det inn maskinen din for å fortsatt ha tilgang til den.

     

     

    RAM må du sjekke mer opp. Er det RAM-slotter du kan sette større RAM-brikker i og hvor mye RAM takler maskinen ? 

     

    Type RAM som står i maskinen kan du sjekke med CPU-Z

     

    Og når du har vurdert alt dette og regnet på det, er det lurere å selge de to maskinene dine og kjøpe en med bedre spec eller har du lisenser bundet opp i maskinen(e)?

    I følge gpu-z er det ddr3 ram. Usikker på om disse innstillingene har noe med RAM å gjøre, men legger de til uansett: Bus width: 128bit, memory size N/A. Bandiwth 25,6 gb/s. 

    Det ser ut som både ram-brikkene og harddisken skal vere ganske enkelt å bytte ut: https://imma.gr/71597x75220

     

    Edit: Ang salg, har jeg tenkt en del på det, men regner med de begynner å bli såpass gamle at jeg "tener mer på å ha de selv". Er nok ikke mange lapper noen ønsker å betale for en gammel mac og en treig gammel acer. 

  7. Hei!
    Jeg har to eldre laptoper, og lurer på om en av de muligens kan oppgraderes til å kjøre premiere pro. 

     

    Acer Aspire e1 Series v5we2:

    • Intel Core i7-4500U 1.80 GHz
    • 8 GB ram 
    • win 10, 64 bit
    • Intel HD Graphics Family Haswell GT2 (?) 
    • 700 GB HDD

    Jeg har prøvd flere ganger med denne, og mener den har gjort jobben før, riktig nok ikke "effektivt", men det har gått i nød. Når jeg prøvde nå nylig, gikk ting ENORMT tregt, og jeg lurer derfor på om en oppgradering av harddisken til en SSD kanskje gjør susen? Spørsmålet er vel egentlig: Om jeg bytter ut harddisken til en SSD, vil de andre komponentene vere gode nok til å kjøre premiere ok? Så vidt jeg kan forstå av adobe's system requirements, skal den i teorien kunne kjøre det. 

     

    Den andre laptopen er en 2011 macbook air, med 1.7 ghz intel core i5, 4gb ram og intel HD graphics 3000 384 mb. SSD disk, sikkert på 120 gb. Denne maskinen møter ikke kravene til Adobe, så regner ikke med denne er aktuell? Den kjører riktig nok andre adobe-programmer raskere...men sikkert pga ssd'en? 

     

     

  8. Hei godtfolk! :) 

     

    Jeg har holdt på med MVA-registrering i noen timer nå, og etter intens googling sliter jeg med å forstå eksakt hva som menes med det ene punktet under "budsjettert omsetting" i mva-registeringen. 

     

    Har du budsjettert med årlig avgiftspliktig omsetning eller uttak etter 
    at beløpsgrensen er nådd?

    Oppgi hvor stor del av den budsjetterte omsetningen første år som du forventer vil være avgiftspliktig. Dette er omsetning som i sin helhet er avgiftspliktig. Det vil si all omsetning av varer og tjenester som ikke er fritatt fra utgående merverdiavgift eller unntatt fra merverdiavgiftsloven.

     

    Jeg forstår at jeg her skal skrive summen av faktura som angår vanlig avgiftsområde. Men hva menes med "første år"? Jeg tolker dette som første kalenderår, men jeg oversteg ikke 50.000 i løpet av denne perioden. Spør de om omsetningen inntil de 50,000, eventuell omsetting over denne summen, eller fram til slutten av kalenderåret? 

     

    Dersom det hjelper, så startet jeg virksomheten 28.02.17, og passerte beløpsgrensen 21.03.18. (Ja, jeg er langt på overtid med registreringen, trodde det var kalenderår og ikke 12 måneder). 

     

    På forhånd, tusen hjertelig takk for alle bidrag!  :w00t:

  9. Hei!

     

    Blir gal av å ikke kunne bruke tastatursnarveien ctrl+[ for å rotere bildene i Lightroom med et skandinavisk tastatur. Er det noen som har en løsning? På andre tastaturer er [ der vår Å befinner seg, men ctrl+å, eller ctrl+8 (som er der den norske [ er) gjør absolutt ingenting. Har prøvd å bytte til amerikansk tastatur, for så å legge inn kombinasjonen som en macro, men denne endret seg selvsagt med en gang jeg byttet tilbake til norsk tastatur. 

  10. Sendte selv tilbake mavicen grunnet fokusproblemer med kameraet - det fikset de ganske enkelt med å bytte hele kamera/gimbal, alt gikk på reklamasjon og prosessen var overaskende enkel og effektiv. Må riktig nok sende den tilbake nå i disse dager for et nytt kamera/gimbal igjen siden den hadde et uheldig møte med en metallvegg  :eek: Siden sensorene tydeligvis ikke funket før kollisjonen har jeg et lite håp om å slippe unna reperasjonskostnadene denne gangen også, men det er vel heller tvilsomt. 

  11. Hei!

     

    Har nettop kjøpt meg en Volvo V50 2005-modell. Radioen/anlegget har ikke inngang for aux/phono og heller ikke DAB.

    Jeg ønsker dermed å ordne aux-inngang. Har undersøkt litt, og funnet ut at Grom Audio har en boks man kan koble inn på de optiske kablene, og dermed bytte denne funksjonen ut med CD-funksjonen. Denne blir litt i dyreste laget for meg, og lurer derfor på hva det billigste alternativet for meg vil være?

     

    DAB er absolutt ikke et must dersom det blir dyrt, men kjekt å ha dersom det ikke koster skjorta.

     

    Anlegget i bilen min har ikke CD-veksler, og har en egen CD-knapp under displayet (står ikke CD/mode på knappen, bare CD).

    Hei! 

    Ser det er en gammel tråd, men befinner meg i samme situasjon som deg nå, hvordan ordnet du det til slutt? :) 

  12. Takk for mange gode tips! Jeg tenker å primert være på utkikk etter Ford Focus eller Volvo fremover, og holde et øye på historikk, kjørelengde og rust. En siste ting: Har kjørt en renault megane 2007 modell en del, og synes denne er veldig god å kjøre, samtidig som det knapt har vert behov for reperasjoner på den de siste fem årene. Dette kan jo være et heldig tilfelle som mange allerede har nevnt, men er megane 2005-2009 noe å satse på fremfor focus/v40 eller er man generelt sett "heldigere" med de to sistnevnte? 

     

    Må innrømme jeg heller litt mot Ford focus da jeg liker hvordan denne ser ut og hvordan folk omtaler den, men har ingen tidligere erfaringer med Ford. 

  13. Takk for god respons! :)

     Da sikter jeg meg nok inn på bensin-fokus-serien. Volvo er selvsagt også et alternativ, men jeg har foreløpig ikke funnet noen under 30000 uten skyhøy km og mangler. 

     

    EDIT: 

    Spoke too soon. Ser blant annet en 2004 mod v40 på 140.000 km til 29.000 kr. Hvordan er V40 og v50 seriene i forhold til focusgjengen fra Ford? Kjøreegenskaper, driftskostnader, vedlikehold og vanlige feil? 

  14. Hei!
    Ser nå at for å kunne effektivisere arbeid må jeg investere i egen bil. Da jeg primært er student, er ikke lommeboka tykk, og mekanikerkunnskapene enda tynnere. Tidligere har jeg eid noen biler til under 20.000, noe jeg har brent meg på da de gjerne har krevd dyre reperasjoner ved nermeste EU-kontroll. 

     

    Det jeg lurer på er vel, dersom jeg for eksempel sikter meg inn på en 2005 modell under 200.000 km til 30.000, er dette et lurt valg mtp. pris og kommende vedlikehold? Eller skjer det et veldig viktig hopp opp mot 50.000 kr, som gjør 2007-2008 modellene mer verdt pengene? 

     

    Hittill har jeg sett litt på Ford og Renault, disse bilene ser ut til å ligge på relativt lave priser i forhold til årsmodell, og jeg vet de ikke er de dyreste på service, samt gode å kjøre. 

     

    Noen kommentarer, evt innspill på valg av merke og modell? Karosseritype er ikke så viktig.

  15. Hei! 

     

    Bremsene på den gode gamle haspelsnella sluttet helt å virke i dag, og jeg lurte på om noen av dere har erfaring med å smøre og vedlikeholde slike for å fikse bremsen? 

     

    Har undersøkt litt på nett, og skjønt at det kan hjelpe å åpne opp hele snella, ta ut alle metallringene, pusse dem og smøre dem med bremseolje. 

     

    Nå har det seg slik at jeg har en CRC 5-56 rustolje liggende, og lurte på om den gjør samme jobben som en bremseolje? 

     

    Takker for alle innspill/anbefalinger! :)

     

    EDIT: 

    Av mangel på tålmodighet tok jeg sjansen på crc 5-56 og litt tørkerull. Funka som et fjell! 

  16. Hei! 

     

    Bremsene på den gode gamle haspelsnella sluttet helt å virke i dag, og jeg lurte på om noen av dere har erfaring med å smøre og vedlikeholde slike for å fikse bremsen? 

     

    Har undersøkt litt på nett, og skjønt at det kan hjelpe å åpne opp hele snella, ta ut alle metallringene, pusse dem og smøre dem med bremseolje. 

     

    Nå har det seg slik at jeg har en CRC 5-56 rustolje liggende, og lurte på om den gjør samme jobben som en bremseolje? 

     

    Takker for alle innspill/anbefalinger! :) 

  17. Hei! Synest frontlyktene på toyota yaris (2013) er elendige, og var liten hjelp å få på merkeverksted. Spesielt fjernlysene...kan det virkelig kalles det?

     

    Vet det er noe som heter night breaker, som henholdsvis skal gi deg bedre lysstyrke, men finner ikke denne varianten til pærene yarisen bruker. Instruksjonsboka kaller pærene for hir2 halogenpærer, 55 watt. Kan jeg få tak i tilsvarende pærer med bedre styrke?

     

    Takker for alle bidrag! :)

×
×
  • Opprett ny...