Gå til innhold

bjorners

Medlemmer
  • Innlegg

    24
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bjorners

  1.  

    Kanskje det er rimeligere å rive noen av de gamle byggene?

    Som et øyeblikksbilde på 2019, ja definitivt. Men ser vi litt bredere på det kunne mange bygg vært i brukbar kvalitet over tid.

     

     

     

    Jeg nevnte det i en annen tråd som omhandlet noe av det samme, at det skal bli interessant å se på vedlikehold og kostnader når de nye "miljøskolene" begynner å dra på årene. Ser for meg at solcellepaneler som dekker hele taket stort sett blir til "pynt", og at forskjellige løsninger for energilagring blir stående og bare ta opp plass. Jeg håper for all del jeg tar feil, men når man ikke engang kan finne penger til å vedlikeholde det man har, hvordan skal man da på sikt klare å vedlikeholde topp moderne bygninger som sannsynligvis er mye mer avanserte og dyrere og vedlikeholde?

    Disse avanserte tiltakene skal/bør være kostnadseffektive over sin levetid. Har f.eks solceller 1/3 av levetida til det nye skolebygget så bør det påregnes at det må skiftes ut et par ganger i løpet av levetida. Med dagens politikk skjer ikke det. Politikerne prioriterer å klippe snorer på nye spennende bygg og heller la "uspennende" ting råtne på rot, system for system, bit for bit.

     

    Sånn er det egentlig med mye av bygningsmassen, slik at det i praksis er klart for riving etter 30-40 år i stedet for 50-100 år som det burde være.

     

    Nå skal det også sies at byggebransjen og myndighetene har erfart mye om byggeteknikker opp gjennom tidene og gjort mange problematiske byggeteknikker ulovlige. Mange uheldige kontraktsforhold og ansvar har også blitt bedre med tida. Et bygg som bygges i dag bør man ha langt større forventninger til enn et bygg som ble bygd for 50 år siden. Råte og strukturelle problemer bør være mye mindre i et bygg som er 50 år gammelt i 2069 enn et bygg som er 50 år i 2019. Men tekniske løsninger, spesielt elektriske systemer som involverer signaler, bør nok byttes ut flere ganger innen den tid og derfor forberedes for det. (Stikkord: coax antennesystemer, internettforbindelse, lysstyring, byggautomasjon)

    Bygg bør være klare for riving eller rehabilitering etter 30-40 år ifølge Sintef. Både samfunnsøkonomisk og i et miljøperspektiv. Det er kun Statsbygg som aviker fra dette med 100 år. Problemet er ofte at bygg ikke rives, men bygges til eller på, igjen og igjen. Gjerne med et budsjett på halvparten av hva det egentlig koster.

  2.  

    Joda, men alt slikt kan jo gjøres med kun en USB-C kabel som går til en ekstern dockingstasjon/portreplikator/hub der du kan koble til hva enn du vil. De gamle dockingstasjonene er bittelitt utdatert da det eneste du trenger er en thunderbolt-port som du plugger i PC-en og legger den til siden. Så har du alt du vil tilgjengelig. Jeg ser ikke poenget med proprietær dockingstasjon i alle fall. En felles løsning (usb-c) er mye bedre i mine øyne. 

     

    Min Thinkpad har mulighet for en dockingstasjon, men hvis jeg først skulle satt opp noe så hadde det nok heller blitt en som går via thunderbolt-porten for å ha noe mer universalt.

    Om du ikke ser, så ta lærdom av de som ser.

    Har du noensinne hatt en ekte dokkingstasjon?

     

    Jeg kobler i dag min maskin til det meste via tunderbolt, men jeg savner det å bare komme hjem og trykke maskinen ned i dokkingen.

    Nå må jeg plugge i skjermkabelen og ladekabelen samt åpne opp skjermen før jeg slår den på, siden den ikke lar meg slå på maskinen med skjermen igjenlukket. Allerede der er en dedikert dokkingstasjon enklere.

    Dedikert ja, proprietær nei. Har du prøvd thunderbolt dokking?

    • Liker 1
  3. TØI er de som alltid ber bilistene om å kjøre saktere, ha lengre utdannelse for å få sertifikat, gjøre det vanskeligere å bruke bil..

     

    Men som ALDRI påpeker at Staten som nekter å bygge gode veier er hovedårsaken til at folk skades i trafikken.

     

    Staten nekter å skille trafikklasser

    Staten nekter å bygge skille mot motgående trafikk.

    Staten nekter å bygge sikre motorveier.

    Staten nekter å investere.

     

    TØI har skrevet det samme vrøvelet siden 80-tallet. Det er absolutt ikke en politisk uavhengig organisasjon for de kritiserer ALDRI staten. De problematiserer ALDRI hvordan staten har tatt livet av tusenvis av mennesker.

     

    Staten har på sin side referert til TØI når de har nedprioritert investeringer som sparer liv.

     

    TØI opptrer som en del av en kriminell konspirasjon som jobber for å ødelegge transportsektoren og øke antallet drepte i trafikken i Norge.

     

    Ja! helt enig. Fan ta han stat! Han e et svin. Spesielt i fylla!

  4.  

    Hei!

     

    Noen som har tips og innspill til en timelapse over to år? Helt ny på dette, har knapt tatt i et digitalkamera.  (Nikon Fm2 og Kodacrome 64 eller Tmax 100 var min ting).

     

    Har satt opp et forslag til utstyr:

    KIamerahus: Nikon D750

    19 000,-

    Objektiv:Sigma 20/1,4 DG HSM Art

    9 000,-

    Lagring:Synology DiskStation DS415+

    5 000,-

    Lagring: 4 X WD Red B 3TB (6TB i RAID 1)

    5 000,-

    Kamerastyring: Raspberry Pi med DslrDashboard

    1 000,-

    Stativløsning

    3 000,-

    Installasjon fiber

    5 000,-

    Div

    3 000.-

    Total opptak

    50 000,-

     

    Regner med å bruke LRTimelapse til etterarbeid.

     

    Min første tanke var: det er bedre å få for mye data enn for lite. RAW+jpeg, intervall 15 sek. Så begynte jeg å regne på det... 80TB! kan det stemme?

     

    Hva om en kjører dette regimet, men tømmer hver uke(eller to),sletter alt overflødig og konverterer til komprimert DNG. Blir dette vanvittig uhåndterlige mengder?

     

    Hva skal du bruke den filmen til?

    Har du tenkt over at det vil ta godt over 19 timer å spille den av, med 30 bilder per sek i avspillingen?

    Kanskje en Gopro er riktig valg?

     

    Edit: Kanskje TO Gopro er riktig valg...

     

    Begynner å lure på om du har rett.

     

    Vill en Gopro takle det? Strøm og lagring?

  5.  

    Nikon Fm2 og Kodacrome 64 eller Tmax 100 var min ting

     

    Alt er mulig, men uten å vite noe om hva du skal bruke resultatet til virker det fornuftig å tenke nøye gjennom både kvalitetskrav og bildefrekvens for å se om du kan redusere litt. D750 RAW-filer varierer fra rundt 27MB for 14 bit lossless komprimert RAW til rundt 19-20 MB for 12 bits og lossy komprimering.

     

    Tar du utgangspunkt i minste RAW-størrelse + liten JPG (burde holde når du har RAW i tillegg) kan du komme unna med rundt 20 MB per bilde.

    Antall eksponeringer blir 4 i minuttet, 240 i timen, 5760 i døgnet og 2 102 400 i året (hvis du unngår skuddår). For å gjøre det enkelt kan vi si 4 millioner bilder og 20 MB pr bilde så det blir uhorvelig mye data og anslaget ditt på 80 TB virker riktig.

     

    Lukkeren i D750 er "garantert" til 150 000 bilder, men selv om lukkeren ofte vil vare mye lenger er det et stykke igjen til 4 millioner...

     

    Jeg ville prøvd å finne et kamera med elektronisk lukker som tilfredstiller kvalitetskravene og kan settes opp for så lange serier.

     

    Selv et enkelt kompaktkamera vil matche kvaliteten til Kodachrome 64, og veldig mange av dagens kameraer gir ekstremt bra bildekvalitet så det er ikke sikkert du trenger fullformat. Så mitt forslag er som nevnt å ta en seriøs vurdering av antall bilder du trenger og hvor avansert kamera du trenger. Sony fullformat modeller med elektronisk lukker, men du kan også finne elektroniske lukker i mye rimeligere speilløse MFT-kameraer fra f.eks Panasonic (mindre sensorstørrlese).

     

    Det var noen insspill, lykke til med prosessen videre. Ville også prøvd å få tile en samtale med en som har mye erfaring med timelapse, det kan være en effektiv måte å få unna mane avklaringer. 

     

     

    En kommer ikke i nærheten med Sony fullformat heller. Vanskelig å finne noe konkret fra Sony. De stiller ingen garantier. Det antydes at A7Rii kan holde til 500K.

     

    15 sek er med andre ord utelukket. 15 min. er vel mer realistisk. 

  6.  

     

    Mange slike "construction" filmer er fryktelig urolige. Med mye hav og himmel vil vel dette ta seg dårlig ut. Enkelte "change of season" bruker noe slikt som 1-2 fps og fader mellom dem. Selvfølgelig ikke en god løsning, men det ser mye roligere ut. Om en bruker 24 fps og fader mellom sekvenser med 15-20 sekund intervall, vil en kunne beholde farten men få et roligere bilde?

     

    I prinsippet skal du bruke 7,5 sekund eksponering ved 15 sekund mellom bildene, det gir den mykeste overgangen fra bilde til bilde. I tillegg blir det da mindre behov for fullformat. Det er raske eksponeringer med lang tid mellom som gir skarpe overganger. Hvert enkelt bilde får bevegelsesuskarphet, men satt sammen til film blir det en naturlig overgang fra bilde til bilde. Ulempen er at ingen av bildene kan brukes som stillbilde, da ingen blir helt skarpe.

     

    Du burde nesten hatt et variabelt nøytralfilter med en automatisk rotering gjennom døgnet, slik at dagtid dempes ned mens nattbildene går gjennom med minimum demping. Tror ikke det er noe som finnes, men alt kan jo lages. Uansett må du bruke fast lukkertid med auto-ISO og -blender, og objektiv med minst mulig minste blender (høyest mulig blendertall) for å få til dette. Gjerne kamera med lavest mulig base-ISO.

     

    Gjerne 30 bilder per sekund ved avspilling.

     

    Nattesekvensene vil stort sett være lite interessante, det er nok bare unntaksvis noe som skjer nattestid som er spennende nok til å ta med.

     

    Det er vel ingenting som sier at eksponering skal være 1/2 X intervall.Det er vel strengt tatt kun en tommelfingerregel.E.eks på astro brukes ikke denne overhodet. Der er det gjerne så lang eksponering som brennvidden(eventuelt korrigert for breddegrad og utsnitt) tillater, og så kort intervall i forhold til eksponeringstid som kamera takler. Det jeg ikke skjønner er at behovet for bildekvalitet og tilgang på kvalitetsoptikk skal reduseres om en eksponerer i 7,5 sekund.

     

    Det er vel heller ikke her problemet ligger. Som nevnt blir filmen 19 timer lang med intervall på 15 sek. Om en skal bruke et konstant intervall og bruke alle bildene blir intervallet kanskje to timer. Meget upraktisk med eksponeringstid på en time.

     

    Variabelt nøytralfilter er en fantastisk ide! Et slags urverk med utskiftbare filter på en skive kanskje. Blir nok ikke å forsøke med det første, men en utrolig stilig tanke. 

     

    Jeg kan være enig i at det kun unntaksvis skjer noe nattestid som er verd å ta med. På samme måte som det kun unntaksvis skjer noe på dagtid som det er verd å fotografere. Hvordan definerer en "natt" på 69 grader nord? Mener jeg har sett timelapse av nordlys. Enkelte av mine nordlysbilder ble tatt om natten. Her er en video av et byggeprosjekt der det tydelig foregår ting nattestid.

  7.  

    Hei!

     

    Noen som har tips og innspill til en timelapse over to år? Helt ny på dette, har knapt tatt i et digitalkamera.  (Nikon Fm2 og Kodacrome 64 eller Tmax 100 var min ting).

     

    Har satt opp et forslag til utstyr:

    KIamerahus: Nikon D750

    19 000,-

    Objektiv:Sigma 20/1,4 DG HSM Art

    9 000,-

    Lagring:Synology DiskStation DS415+

    5 000,-

    Lagring: 4 X WD Red B 3TB (6TB i RAID 1)

    5 000,-

    Kamerastyring: Raspberry Pi med DslrDashboard

    1 000,-

    Stativløsning

    3 000,-

    Installasjon fiber

    5 000,-

    Div

    3 000.-

    Total opptak

    50 000,-

     

    Regner med å bruke LRTimelapse til etterarbeid.

     

    Min første tanke var: det er bedre å få for mye data enn for lite. RAW+jpeg, intervall 15 sek. Så begynte jeg å regne på det... 80TB! kan det stemme?

     

    Hva om en kjører dette regimet, men tømmer hver uke(eller to),sletter alt overflødig og konverterer til komprimert DNG. Blir dette vanvittig uhåndterlige mengder?

     

    Hva skal du bruke den filmen til?

    Har du tenkt over at det vil ta godt over 19 timer å spille den av, med 30 bilder per sek i avspillingen?

    Kanskje en Gopro er riktig valg?

     

    Edit: Kanskje TO Gopro er riktig valg...

     

    Skal i hovedsak brukes som dokumentasjon av en utbygging. Men utbyggingen foregår  på et spektakulært sted så nordlys ville jo være en fin bonus. Herav f1,4 og fullformat. 

     

    Jeg er klar over at det er vanvittig mange bilder. kun en brøkdel vil bli brukt. Regner med at jo mer data en har jo større frihet senere. et bilde per 10-15 min ville holde plenty til det meste, men det ville være ergerlig å se i ettertid at en skulle hatt kortere intervall på enkelte sekvenser.

     

    Mange slike "construction" filmer er fryktelig urolige. Med mye hav og himmel vil vel dette ta seg dårlig ut. Enkelte "change of season" bruker noe slikt som 1-2 fps og fader mellom dem. Selvfølgelig ikke en god løsning, men det ser mye roligere ut. Om en bruker 24 fps og fader mellom sekvenser med 15-20 sekund intervall, vil en kunne beholde farten men få et roligere bilde?

  8.  

    Nikon Fm2 og Kodacrome 64 eller Tmax 100 var min ting

     

    Alt er mulig, men uten å vite noe om hva du skal bruke resultatet til virker det fornuftig å tenke nøye gjennom både kvalitetskrav og bildefrekvens for å se om du kan redusere litt. D750 RAW-filer varierer fra rundt 27MB for 14 bit lossless komprimert RAW til rundt 19-20 MB for 12 bits og lossy komprimering.

     

    Tar du utgangspunkt i minste RAW-størrelse + liten JPG (burde holde når du har RAW i tillegg) kan du komme unna med rundt 20 MB per bilde.

    Antall eksponeringer blir 4 i minuttet, 240 i timen, 5760 i døgnet og 2 102 400 i året (hvis du unngår skuddår). For å gjøre det enkelt kan vi si 4 millioner bilder og 20 MB pr bilde så det blir uhorvelig mye data og anslaget ditt på 80 TB virker riktig.

     

    Lukkeren i D750 er "garantert" til 150 000 bilder, men selv om lukkeren ofte vil vare mye lenger er det et stykke igjen til 4 millioner...

     

    Jeg ville prøvd å finne et kamera med elektronisk lukker som tilfredstiller kvalitetskravene og kan settes opp for så lange serier.

     

    Selv et enkelt kompaktkamera vil matche kvaliteten til Kodachrome 64, og veldig mange av dagens kameraer gir ekstremt bra bildekvalitet så det er ikke sikkert du trenger fullformat. Så mitt forslag er som nevnt å ta en seriøs vurdering av antall bilder du trenger og hvor avansert kamera du trenger. Sony fullformat modeller med elektronisk lukker, men du kan også finne elektroniske lukker i mye rimeligere speilløse MFT-kameraer fra f.eks Panasonic (mindre sensorstørrlese).

     

    Det var noen insspill, lykke til med prosessen videre. Ville også prøvd å få tile en samtale med en som har mye erfaring med timelapse, det kan være en effektiv måte å få unna mane avklaringer. 

     

     

    Takk for konstruktive innspill. Lukkeren er en faktor jeg ikke har tenkt på. Har ikke sett i retning av Sony. Prøver fortsatt å orientere meg om hva som finnes/brukes.

  9. Hei!

     

    Noen som har tips og innspill til en timelapse over to år? Helt ny på dette, har knapt tatt i et digitalkamera.  (Nikon Fm2 og Kodacrome 64 eller Tmax 100 var min ting).

     

    Har satt opp et forslag til utstyr:

    KIamerahus: Nikon D750

    19 000,-

    Objektiv:Sigma 20/1,4 DG HSM Art

    9 000,-

    Lagring:Synology DiskStation DS415+

    5 000,-

    Lagring: 4 X WD Red B 3TB (6TB i RAID 1)

    5 000,-

    Kamerastyring: Raspberry Pi med DslrDashboard

    1 000,-

    Stativløsning

    3 000,-

    Installasjon fiber

    5 000,-

    Div

    3 000.-

    Total opptak

    50 000,-

     

    Regner med å bruke LRTimelapse til etterarbeid.

     

    Min første tanke var: det er bedre å få for mye data enn for lite. RAW+jpeg, intervall 15 sek. Så begynte jeg å regne på det... 80TB! kan det stemme?

     

    Hva om en kjører dette regimet, men tømmer hver uke(eller to),sletter alt overflødig og konverterer til komprimert DNG. Blir dette vanvittig uhåndterlige mengder?

  10. Du får lese eller spørre her.

     

    http://hardforum.com...1480615&page=37

     

    vet du når det asus kortet er i salg?

     

    ellers så ser det ut som om GTX 680 er en god mach for silverstone sg05/06 passer vist uten modding, krymping er helt klart bra for oss itx fans :)

     

    http://www.flickr.co...ies/7006415933/

     

    Takk for link. Har ikke sett den tråden før. Har foreløpig bare skummet den. Forstår at det er avhengig av hovedkortet om kjøler passer eller ikke. Men er det overhode en mulighet? Antar det er kun en ting å gjøre; å prøve.

     

    Kortet kan bestilles bl.a.hos Dustin og Deal. Deal oppgir "tidligst 15. mai".

     

    Angående GTX 680 og hvilket som helst annet Referansekort, skal det passe i SG 08. Jeg har vurdert Gainward GeForce GTX 560 Ti Phantom 2. Det er imidlertid litt bredere enn referanse og kan bli et problem.

  11. Jeg planlegger å bygge i et Silverstone Sugo SG08B.

     

    Er det noen som vet om Noctua NH-C14 passer?

     

    Kassa godtar 117mm høyde på kjøler, så det går akkurat uten vifte. Det er bredden jeg er bekymret for.

     

    Tenkte å bruke P8Z77-I Deluxe, 3570K,

    16GB Corsair XMS3 og 120GB Samsung 830

  12. Ser MPX har N100 til samme pris som N200 på ukens tilbud på Komplett. (5000,-) N200 er noe dyrere hos MPX. Paradokset er at N100 tilsynelatende har bedre specs. Er byggekvaliteten bedre på N200? Eventuelle andre årsaker til å velge N200 framfor N100?

  13. Ser N200 med Core duo på ukens tilbud på Komplett til 5000,-  Vurderer å bite på. Samtidig har MPX N100 til samme pris, mens N200 er noe dyrere. Paradokset er at N100 ser ut til å være en bedre maskin ut ifra specs. Maskinen skal brukes til surfing, E-post, Skype og Office.

     

    Noen som har gode råd?

  14. Jeg ønsker å Sikre mine data på en best mulig måte, samt minimere arbeidet med reinstalering av operativsystem. I dag kjøres kun bilder og enkelte dokumenter ut på CD/DVD. Ved systemkrasj kjøres clean-instal fra Nlite -moddet Xp-CD. Dette opplever jeg som noe tungvint og arbeidskrevende. Vi har i hustanden tre laptopper og to(tre-fire) stasjonere. Kjører Xp på samtlige. Sitter på noen gamle kabinetter og deler nok ttil å bygge et par maskiner til.

     

    Så til spørsmålet: Raid. En dedikert RAID-kontroller og fire RAID-edition hardisker på 500 Gb bør utgjøre kjernen av mitt backup-system? Gamle hovedbord kan streike. Nye hovedbord kan streike. Kjøp to identiske Raid-kontrolere (en som backup)og fire gode disker, og kjør Raid 1. Resten av maskinvaren kan være hva som helst. Er jeg helt på jordet, eller på sporet av en god løsning?

     

    PS: Finnes det adinns som tilater automatisk backup av server, eller deler av server på webbhotell?

     

    Setter stor pris på tilbakemelding!

     

     

    Bjørn-E

×
×
  • Opprett ny...