Jump to content

bjorners

Medlemmer
 • Content Count

  24
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

36 :)
 1. Om ikke Specsavers lager en reklame av dette, må noen gjøre det for dem.
 2. Som et øyeblikksbilde på 2019, ja definitivt. Men ser vi litt bredere på det kunne mange bygg vært i brukbar kvalitet over tid. Disse avanserte tiltakene skal/bør være kostnadseffektive over sin levetid. Har f.eks solceller 1/3 av levetida til det nye skolebygget så bør det påregnes at det må skiftes ut et par ganger i løpet av levetida. Med dagens politikk skjer ikke det. Politikerne prioriterer å klippe snorer på nye spennende bygg og heller la "uspennende" ting råtne på rot, system for system, bit for bit. Sånn er det egentlig med mye av bygningsmassen, slik at det i praksis er klart for riving etter 30-40 år i stedet for 50-100 år som det burde være. Nå skal det også sies at byggebransjen og myndighetene har erfart mye om byggeteknikker opp gjennom tidene og gjort mange problematiske byggeteknikker ulovlige. Mange uheldige kontraktsforhold og ansvar har også blitt bedre med tida. Et bygg som bygges i dag bør man ha langt større forventninger til enn et bygg som ble bygd for 50 år siden. Råte og strukturelle problemer bør være mye mindre i et bygg som er 50 år gammelt i 2069 enn et bygg som er 50 år i 2019. Men tekniske løsninger, spesielt elektriske systemer som involverer signaler, bør nok byttes ut flere ganger innen den tid og derfor forberedes for det. (Stikkord: coax antennesystemer, internettforbindelse, lysstyring, byggautomasjon) Bygg bør være klare for riving eller rehabilitering etter 30-40 år ifølge Sintef. Både samfunnsøkonomisk og i et miljøperspektiv. Det er kun Statsbygg som aviker fra dette med 100 år. Problemet er ofte at bygg ikke rives, men bygges til eller på, igjen og igjen. Gjerne med et budsjett på halvparten av hva det egentlig koster.
 3. Om du ikke ser, så ta lærdom av de som ser.Har du noensinne hatt en ekte dokkingstasjon? Jeg kobler i dag min maskin til det meste via tunderbolt, men jeg savner det å bare komme hjem og trykke maskinen ned i dokkingen. Nå må jeg plugge i skjermkabelen og ladekabelen samt åpne opp skjermen før jeg slår den på, siden den ikke lar meg slå på maskinen med skjermen igjenlukket. Allerede der er en dedikert dokkingstasjon enklere. Dedikert ja, proprietær nei. Har du prøvd thunderbolt dokking?
 4. Fra linken din: "Port Replicators offer the same functionality found in docking stations but are more universal." Så hva er ulempen? Lenovo selger fortsatt reservedeler til utdatert maskinvare. Bra! skriver på en x220 med dokking..Bruker også en x1 med "dokking".
 5. Legg merke til "bruker" ikke "brukte". Savner fortsatt en forklaring på forskjellen mellom Lenovo "dokkingstasjoner" og "ekte" dokkingstasjoner. Jeg merker ingen forskjell.
 6. Forklar gjerne hva en dokkingstasjon er. Lenovo bruker utelukkende thunderbolt i sine "dokkingstasjoner".
 7. Det åpenbare svaret er vel at den slutter å fungere om du bretter den tre ganger. Allerede med 10 brettinger vil den teoretisk sett være flere meter tykk. 200 000 måles vel lettest i lysår.
 8. Brenn det! Jeg skjønner at kostnaden med å utvikle en reaktor som er istand til det vil være betydelig, men alikevell: brenn det! Er det noen her inne som vet om Thomas Jan Pedersen bare farer med fanteri? Sunniva Rose? Kirk Sorensen?
 9. For det første kan jeg ikke se poenget med å evakuere alle menneskene i området. Hadde det ikke vært bedre å bare evakuere området. For det andre ville jeg heller brukt radius fremfor omkrets. Mye lettere forklare folk.
 10. Hvordan kan manglende bilbeltebruk være årsak til en trafikkulykke? Er ikke definisjonen på en bilulykke (i forhold til et biluhell) at det fåreligger personskade?
 11. Ja! helt enig. Fan ta han stat! Han e et svin. Spesielt i fylla!
 12. Hva skal du bruke den filmen til? Har du tenkt over at det vil ta godt over 19 timer å spille den av, med 30 bilder per sek i avspillingen? Kanskje en Gopro er riktig valg? Edit: Kanskje TO Gopro er riktig valg... Begynner å lure på om du har rett. Vill en Gopro takle det? Strøm og lagring?
 13. Alt er mulig, men uten å vite noe om hva du skal bruke resultatet til virker det fornuftig å tenke nøye gjennom både kvalitetskrav og bildefrekvens for å se om du kan redusere litt. D750 RAW-filer varierer fra rundt 27MB for 14 bit lossless komprimert RAW til rundt 19-20 MB for 12 bits og lossy komprimering. Tar du utgangspunkt i minste RAW-størrelse + liten JPG (burde holde når du har RAW i tillegg) kan du komme unna med rundt 20 MB per bilde. Antall eksponeringer blir 4 i minuttet, 240 i timen, 5760 i døgnet og 2 102 400 i året (hvis du unngår skuddår). For å gjøre det enkelt kan vi si 4 millioner bilder og 20 MB pr bilde så det blir uhorvelig mye data og anslaget ditt på 80 TB virker riktig. Lukkeren i D750 er "garantert" til 150 000 bilder, men selv om lukkeren ofte vil vare mye lenger er det et stykke igjen til 4 millioner... Jeg ville prøvd å finne et kamera med elektronisk lukker som tilfredstiller kvalitetskravene og kan settes opp for så lange serier. Selv et enkelt kompaktkamera vil matche kvaliteten til Kodachrome 64, og veldig mange av dagens kameraer gir ekstremt bra bildekvalitet så det er ikke sikkert du trenger fullformat. Så mitt forslag er som nevnt å ta en seriøs vurdering av antall bilder du trenger og hvor avansert kamera du trenger. Sony fullformat modeller med elektronisk lukker, men du kan også finne elektroniske lukker i mye rimeligere speilløse MFT-kameraer fra f.eks Panasonic (mindre sensorstørrlese). Det var noen insspill, lykke til med prosessen videre. Ville også prøvd å få tile en samtale med en som har mye erfaring med timelapse, det kan være en effektiv måte å få unna mane avklaringer. En kommer ikke i nærheten med Sony fullformat heller. Vanskelig å finne noe konkret fra Sony. De stiller ingen garantier. Det antydes at A7Rii kan holde til 500K. 15 sek er med andre ord utelukket. 15 min. er vel mer realistisk.
 14. I prinsippet skal du bruke 7,5 sekund eksponering ved 15 sekund mellom bildene, det gir den mykeste overgangen fra bilde til bilde. I tillegg blir det da mindre behov for fullformat. Det er raske eksponeringer med lang tid mellom som gir skarpe overganger. Hvert enkelt bilde får bevegelsesuskarphet, men satt sammen til film blir det en naturlig overgang fra bilde til bilde. Ulempen er at ingen av bildene kan brukes som stillbilde, da ingen blir helt skarpe. Du burde nesten hatt et variabelt nøytralfilter med en automatisk rotering gjennom døgnet, slik at dagtid dempes ned mens nattbildene går gjennom med minimum demping. Tror ikke det er noe som finnes, men alt kan jo lages. Uansett må du bruke fast lukkertid med auto-ISO og -blender, og objektiv med minst mulig minste blender (høyest mulig blendertall) for å få til dette. Gjerne kamera med lavest mulig base-ISO. Gjerne 30 bilder per sekund ved avspilling. Nattesekvensene vil stort sett være lite interessante, det er nok bare unntaksvis noe som skjer nattestid som er spennende nok til å ta med. Det er vel ingenting som sier at eksponering skal være 1/2 X intervall.Det er vel strengt tatt kun en tommelfingerregel.E.eks på astro brukes ikke denne overhodet. Der er det gjerne så lang eksponering som brennvidden(eventuelt korrigert for breddegrad og utsnitt) tillater, og så kort intervall i forhold til eksponeringstid som kamera takler. Det jeg ikke skjønner er at behovet for bildekvalitet og tilgang på kvalitetsoptikk skal reduseres om en eksponerer i 7,5 sekund. Det er vel heller ikke her problemet ligger. Som nevnt blir filmen 19 timer lang med intervall på 15 sek. Om en skal bruke et konstant intervall og bruke alle bildene blir intervallet kanskje to timer. Meget upraktisk med eksponeringstid på en time. Variabelt nøytralfilter er en fantastisk ide! Et slags urverk med utskiftbare filter på en skive kanskje. Blir nok ikke å forsøke med det første, men en utrolig stilig tanke. Jeg kan være enig i at det kun unntaksvis skjer noe nattestid som er verd å ta med. På samme måte som det kun unntaksvis skjer noe på dagtid som det er verd å fotografere. Hvordan definerer en "natt" på 69 grader nord? Mener jeg har sett timelapse av nordlys. Enkelte av mine nordlysbilder ble tatt om natten. Her er en video av et byggeprosjekt der det tydelig foregår ting nattestid.
×
×
 • Create New...