Gå til innhold

Moskus

Medlemmer
  • Innlegg

    11 965
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Hjelpsomme svar

  1. Moskus's innlegg in Hadde byggherre på besøk, angående støynivå ble markert som svaret   
    Hovedspørsmålet er om det er bygget og prosjektert som en egen boenhet, altså en egen leilighet, eller ikke.
    (Byggherren er forøvrig han som eier prosjekter, sannsynligvis huseieren. Norgeshus er nok entreprenøren).
     
    Hvis leiligheten din er godkjent som utleielelighet er det krav til lydisolasjon mellom boenheter. Det står definert i en standard som heter NS8175, og ble sist revidert i 2012. Det heter at luftlydisolasjonen R'w skal være lik eller høyere enn 55 dB. Trinnlydisolasjonen L'nw skal være lik eller lavere enn 53 dB.
     
    Hvis den IKKE er prosjektert som en egen boenhet, kan de vel strengt tatt ikke leie den ut til deg. De kan bruke den internt i familien som en hybelleilighet til f.eks. en sønn eller datter, men siden det da er samme boenhet er det ikke krav til lydisolasjon.
     
     
    Så egentlig er spørsmålet hvilke krav byggherren har sagt til entreprenøren og/eller prosjekterende. Hvis han har hatt som mål å leie ut leiligheten i kjelleren, så burde entreprenør/prosjekterende ta hensyn til det. Men det innebærer bl.a. at det IKKE kan være en enkel dør mellom boenhetene.
     
    Hvis byggherren ikke har vært så nøye på det, så har du dessverre ikke en god sak mot entreprenør. Men byggherren/huseieren har imidlertid et problem, ettersom han leier ut en ikke-godkjent leilighet.
     
    Det kan forøvrig bemerkes at en vanlig måte å løse konflikten rundt lydisolasjonsmålinger på er å utføre målingen på egen regning, dvs huseiers regning siden det er hans eiendom. Hvis lydisolasjonen ikke er godkjent, så får entreprenøren regningen. Men han får også problemet med å rette opp konstruksjonene til de blir godkjent.
×
×
  • Opprett ny...