Gå til innhold

dingorz

Medlemmer
  • Innlegg

    85
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av dingorz

  1. BSU med 15k innskutt og full skattefordel gir en sikker avkastning første året på ca.27% slik bankrenten er nå. En tilsvarende avkastning i aksjemarkedet innebærer stor risiko og du kan fort ende opp med å tape en hel de.

     

    Mitt tips:

    Spar først i BSU, men KUN slik at du drar full nytte av skattefordelen.

    Har du ekstra penger til overs som du vil spare kan du f.eks vurdere fond, indekser som OSE eller enkeltaksjer. Ha da et langsiktig perspektiv (3-5 år) og ikke invester mer enn du har råd til å tape.

  2. Da beklager jeg. Har bare hørt akkurat det samme du sier litt for mange ganger. Aksjemeglere er på mange måter selgere i den forstand av de lever av honorarer/kurtasjeinntekter fra folk de kjøper/selger for. Det er stort sett andre folk som tar seg av analysene og tallknusingen.

     

    Anbefalingene av fag er uansett de samme. Matte er viktig og velg den vanskeligste (R?).

  3. I begge utdanninger er det en fordel med så mye matte som mulig fra videregående.

     

    Når det gjelder siviløkonom så ville jeg i tillegg vurdert bedriftsøkonomi og/eller samfunnsøkonomi for å få en liten pekepinn på hva fagfeltet omhandler og om du faktisk liker det. Jeg fikk selv interessen for økonomi etter samfunnsøkonomi på videregående.

    Når det gjelder drømmen om aksjemegler så tror jeg at jeg ville satt meg litt mer inn i hva yrket innebærer. Virker ikke helt som du vet hva det dreier seg om.

  4. Jeg forstår absolutt problemstillingen din. Alle skjønner at et introfag i programmering (?) er vesentlig lettere etter at man har studert noen år. Jeg tror en del skoler etterhvert vil innføre konteforbud for introkurs etter at man har hatt videregående kurs. Blant annet er dette oppe til vurdering på NHH der spørsmålet er om man skal ha lov til å konte SAM010 - mikroøkonomi etter at man har hatt SAM020 - videregående mikroøkonomi. På en måte viser utviklingen en naturlig progresjon, men når det er sagt så spørs det hvor opptatt arbeidsgiver egentlig er av det. Ofte leser de bare kjapt over karakterene og vektlegger gjerne enkeltfag litt mer.

     

    Hadde jeg vært deg hadde jeg kontaktet noen potensielle arbeidsgivere og spurt om den aktuelle problemstillingen da det er arbeidsgiver som i framtiden vil vurdere vitnemålet ditt.

  5. Jeg har ikke tatt noe mastergrad innen økonomi i utlandet, men må bare påpeke en ting.

    Som Codename_Paragon påpeker er det veldig viktig at du tar graden ved en anerkjent skole. Det spiller stort sett ingen rolle om skolen er ranket litt bedre enn NHH/BI, det bør helst være en skole de fleste arbeidsgivere kjenner til.

  6. Det vil vel etterhvert skje ting på tilbudssiden som bidrar til at oljeprisen går opp igjen. Det er blant annet en del felt som ikke er lønnsomme å utnytte med dagens priser, samtidig som flere oljeselskaper sannsynligvis vil være mer tilbakeholden med å kjøpe andeler i usikre felt. Videre vil vel de lave oljeprisene føre til mindre investeringer i alternative energikilder, (med mindre mener jeg i forhold til hva som ville vært tilfelle hvis oljeprisen var vesentlig høyere idag) som igjen bidrar til å styrke oljens posisjon som energikilde nr.1

  7. Bear og bull er kjøpt og solgt som aksjer. Derfor betaler man ikke forvaltningskostnader. Man betaler altså kun kurtasjen når man kjøper og selger dem.

     

    Jeg er fullstendig klar over at kjøp og salg av Bull/Bear fungerer akkurat som vanlige aksjer og at man kun betaler kurtasjeavgifter. Men det er jo tross alt Handelsbanken og DnbNor som forvalter disse derivatene og når de må foreta utskiftninger i posisjonene omtrent daglig så sier det seg selv at dette påvirker utviklingen til Bull/Bear. Det var det jeg mente med forvaltnings-honorarer/gebyrer som gjør at det sjelden blir en "toganger"-effekt.

  8. Schnell: Det var jo en meget informativt tips du kom med. Hva er galt med å få litt andre perspektiv på ting? Det er bedre å samle info fra ulike plasser og diskutere med andre for så å gjøre seg opp en mening, enn kun å følge egen intuisjon. Det er nå min mening, men mulig du innehar så mye kunnskap at du vet hva som skjer og kommer til å skje.

     

    Jeg er forsåvidt enig med Lansky. Har man et langsiktig perspektiv er dette sannsynligvis en god mulighet til å kjøpe. Såvidt jeg har forstått så bidrar volatiliteten til at Bull/Bear ikke klarer å følge togangeren. Handelsbanken/Dnb-Nor må foreta omveltninger i derivatene omtrent daglig pga den høye volatiliteten, noe som bidrar til å øke forvaltningskostnadene. Jeg har ikke helt satt meg inn i hvordan derivatene fungerer da det foreløpig er litt utenfor min horisont, så gjerne rett meg hvis jeg tar feil.

     

    Personlig vurderer jeg å kjøpe indeks som følger kursutviklingen til de største selskapene på Oslo Børs. Vet ikke helt hva det heter men tror det er DnbNor OBX/Xact OBX. Da er man litt mindre risikoeksponert mtp på konkurser, noe jeg garantert tror vi kommer til å få se iløpet av neste år.

     

    Det som dog er litt skremmende er hvor mange selskaper som får juling når de legger fram kvartalstallene nå om dagen. Jeg trodde en del var priset inn allerede og at de dårlige resultatene var et faktum folk hadde tatt innover seg, men tydeligvis ikke. Det er jo i de neste kvartalene at de virkelig stygge tallene sannsynligvis kommer.

  9. Det er uten tvil at fiaskoen til AoC er priset inn i aksjen, problemet er bare det at ingen vet med sikkerthet frafallet av spillere og dermed hvor stor fiaskoen egentlig er.

     

    Det som kan være et aktuelt scenario nå som selskapet er priset så "lavt", (lavt i den forstand at selskapet var priset mye høyere før) er jo et oppkjøp. Jeg kjenner ikke videre til spillbransjen og hvor attraktiv funcom måtte være for potensielle kjøpere, men selskapet må jo inneholde en del verdier iform av kunnskapsrike medarbeidere. Det var jo nettop humankapital som gjorde at FAST i sin tid ble kjøpt opp av Microsoft.

  10. Bare et lite konstruktivt innspill:

    Jeg må si meg enig med Pjotrik. Han forklarer det rimelig kort og greit.

    Det er ingen tvil om at du sitter inne med mye info og kompetanse festen, men

    det blir rett og slett litt for mye av det gode når du skal framlegge argumentene dine.

    Du skal alltid sammenligne med utvikling i enkeltråvarer/enkeltaksjer samt historiske trender selv om det tilsynelatende har begrenset relevans, og da blir resonneringen din vanskelig å følge.

  11. Lansky/okjatakk:

    Det er ikke sånn at man enten har pengene i banken eller så har man dem i aksjefond.

    Det finnes en middelvei, som kan gi en balansert risiko og avkastning.

     

    Det hele handler om å ikke ha alle eggene i en kurv som det så fint heter, altså spre investeringene utover forskjellige aktiva samt investere jevnlig over tid.

     

    Jeg har ingen kompetanse til å predikere børsutviklingen framover, og det tror jeg også få andre i denne tråden har. Det eneste som er sikkert er at det blir volatilt og samtidig stor usikkerhet knyttet til utviklingen i realøkonomien.

     

    Det er ikke lenger slik at de "trygge folkeaksjene" er et safe sted å ha pengene. Se bare på Telenor, Yara og Orkla.

     

    Jeg ville ikke plassert samtlige penger i banken. Greit at det er trygt så sant inflasjonen er noelunde normal, men du går glipp av en eventuell oppgang. Personlig ville jeg satt av en mindre andel for investeringer i aksjer/fond, for deretter å spredd dette utover tidsmessig ved å foreta månedlige overføringer. Du må selvsagt ta hensyn til kurtasjeutgifter, men poenget er at man ikke avskjermer seg totalt fra en evt. oppgang i markedet samtidig som risikoen ved en evt. nedgang blir redusert.

  12. Lykke til med å time bunnen.

     

    1.Jeg antar du kun skal handle med småbeløp og da er det isåfall en fast kurtasjeavgift ved kjøp og salg. Nordnet har 9 kr i kurtasje de første 3 mnd deretter 95 kr tror jeg. Hos skandiabanken koster det 69 kr for en kjøps-/salgstransaksjon. Det finnes andre aktører og, men dette er de jeg bruker selv.

     

    2.Det kommer an på hvor små beløp du snakker om. Du må huske å ta kurtasjeavgiften i betraktning når du skal beregne avkastningen. La oss si du kjøper aksjer for 1000 kr i et eller annet selskap og kurtasjeavgiften er 69. Da har du en negativ avkastning på 13,8 % allerede før aksjen har beveget seg opp/ned. (1000-138 (2*69) = 862. -138/1000 = -13,8 %.)

    Ergo det er særs lite lurt å kjøpe for småbeløp da kurtasjeavgiften spiser avkastningen din.Jeg ville holdt meg til en børspost om jeg var deg.

     

    3.Det vil jeg ikke gi noe svar på. Om du mener at børsen skal stige så kan du kjøpe Bull Derivat, dvs. en slags "aksje" som beveger seg etter Oslos børs. Dvs. hvis børsen går opp 2% så går "aksjen" opp rundt 4%. Motsatt går den ned 4% om børsen går ned ca. 2%. Det motsatte gjelder for Bear Derivat, der du "vedder" på en nedgang i markedet.

    Og husk, ikke tro på alt du leser rundt aksjetips. De fleste som snakker positivt/negativt om en aksje har en egeninteresse av det.

     

     

    Lykke til med aksjekjøp. Ikke kjøp for mer enn du har råd til å tape.

  13. Det ser ut som SAS og Norwegian har et implisitt samarbeid om å beholde de høye prisene til tross for kraftig nedgang i oljeprisen. De innførte vel et oljetillegg for en stund tilbake når oljeprisen var nær toppen som de siden ikke har fjernet. Ser ikke ut til at Norwegian vil starte noe nye priskrig med det første.

     

    Siden de fleste bedrifter leiter etter steder å kutte kostnader sånn som markedet er nå og blir framover, er det vel naturlig å tro at antall forretningsreisende vil gå ned. Samtidig vil nok antall fritidsreisende gå ned siden privathusholdningene også må kutte i budsjettet.

    Sånn sett vil nok et nedgang i antall reisende til en viss grad motvirke de lavere kostnadene for flyselskapene.

  14. dan882: Ja, det er fullt mulig. Det hele kommer an på hvordan du fremstiller det for hudlegen. Hvis du legger ut om hvor stor psykisk påkjenning kviseproblemene er for deg så tror jeg ikke legen vil nekte. Det varierer selvsagt fra hudlege til hudlege. Roaccutan er etterhvert blitt en utbredt og utprøvd behandlingsmetode for acne.

     

    Forøvrig kjenner jeg meg veldig igjen i det du sier om mat. Hva jeg spiser har null å si, men dette kan også variere fra person til person.

     

    Det du dog bør vite er at en roaccutan-kur er en stor påkjenning for kroppen. Iog med at du trener en del, som du gir uttrykk for, så må du nok måtte regne med å kutte litt ned på det under kuren. Snakker av egen erfaring.

  15. Det er ikke nødvendig å multiplisere med 100. Det er bare en måte for å gjøre elastisiteten forståelig. Altså en elastisitet på f.eks -0,2 vil si at når prisen øker med 10% så faller etterspørselen med 2%, eller om du vil; når prisen øker med 100% så faller etterspørselen med 20%. Når man regner med elastitetstall bruker man typisk -0,2 og ikke prosenttall da det er relativt slik som jeg har beskrevet.

     

    Vet ikke om det gjorde deg noe klokere.

  16. Har litt erfaring med vba i excel fra før, men relativt lite.

    Ellers har jeg holdt litt smått på med OOP i java, men det begynner å bli en stund siden.

    Generelt vil jeg si at jeg har ganske grei forståelse av programmering, men

    kan svært lite om syntaks og funksjoner i vb.

     

    Har planer om å lære meg excel vba bedre for å kunne benytte det i økonomiske analyser. Gjerne vha mySQL el. lign. Benytter forøvrig office 2007.

     

    Så er det noen som kan anbefale en god bok, norsk eller engelsk, om excel vba?

    En stor fordel om den er pedagogisk og inneholder mange eksempler. Greit om den er på et begynnernivå, men ikke alt for lavt da jeg kjenner til basics i programmering, dog ikke syntax i vb.

     

     

    På forhånd takk for all hjelp.

  17. Jeg skal til NZ på utveksling og har i den anledning tenkt å reise litt rundt i Oseania først. Siden reisen min starter i Forente arabiske emirater kunne ikke Kilroy hjelpe meg, eller det vil si det ville ikke bli noe billigere.

     

    Ruten blir sannsynligvis som følger: Dubai-Melbourne-Auckland-(Fiji)-Bergen.

     

    Så det jeg lurer på er om det finnes noe alternativ til Kilroy, helst en verdensomspennende anerkjent aktør.

  18. Det viktigste er å spre pengene mellom ulike aktiva som bank, fond, aksjer og eiendom.

    I tilegg er det viktig å spre investeringene viderere innenfor disse. Kjøp aksjer innen ulike bransjer, eller hvis du heller velger fond; spre investeringene utover ulike fond med ulike profiler, som f.eks asia-fond, miljøfond, råvarefond osv.

     

    Sammensetningen avhenger av hvilken risiko du ønsker å ta samt hvor mye midler det er snakk om. Ellers støtter jeg det Naranek sier angående timing.

     

    På et litt lengre perspektiv, minimum 2-3 år, ville jeg personlig satt litt midler i Bull Derivat.

  19. Nei, men har vært på det for ca. 8 måneder siden.

    Vurderer å ta en ny en ettersom jeg har fått et lite tilbakefall.

    Var så å si helt kleen i 4 måneder etter endt kur, men nå kommer det litt tilbake.

     

    Ville vært forsiktig med å kjøre på med fylla så tidlig i kuren. Roa tar ganske gått på leveren og da er ikke sunt med for mye alkohol (forsåvidt ikke a-vitaminer heller).

  20. Hvilke produkter fra MD-formulations er å anbefale?

    Har litt småkviser igjen og en del røde merker/arr etter tidligere kviser.

    Tenker litt på "MD Formulations Anti Redness Solution Kit".

    Noen som har erfaring med dette kitet? Må jeg ha et tilleggskit eller cleanser for rengjøring av huden eller inngår det i dette?

  21. Du skatter 28% av fortjenesten. Eneste måten jeg kommer på for å "unngå" deler av skatten er å sette penger i BSU. Du får 20% fradrag i skatt for hver krone innskutt i BSU og da maks fradrag på 3000 i året (20% av 15k). Solgte selv noen aksjer ifjor med gevinst og unngikk skatt av fortjenesten ved å putte pengene fra salget inn i BSU.

  22. Det viktigste når det gjelder BSU er at du er sikker på at du får full utnyttelse av skattefordelen. Hvis du ikke betaler skatt et år, dvs. tjener under 40k, så ville jeg tenkt meg nøye om før jeg hadde satt pengene i BSU. Grunnen er at maksbeløp man kan sette i BSU er 100 000(?) samtidig som man kan spare i BSU til man er 34(?), dermed mister man en evt. framtidig skattefordel/avkastning på 20%.

×
×
  • Opprett ny...