Gå til innhold

bjeil

Medlemmer
  • Innlegg

    258
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av bjeil

  1. Saken er denne:

     

    For omtrent to måneder siden var jeg i en trelasthall for å handle diverse lekter o.l. Jeg oppdaget at jeg hadde tatt 2 stk feil størrelse lekter, og gikk for å legge dem på plass. Da jeg la dem på plass i hylla kom jeg i fare for å komme borti en lekt som sto lent opp mot siden av hylla. Lekten veltet deretter over bilen til en tredjeperson, og forårsaket to bulker i karosseriet.

     

    - Antageligvis var lekten satt der av en kunde eller ansatt som ikke gadd å legge den på plass, ettersom hylla er ganske høy. Den hadde hvertfall ingenting der å gjøre. Ettersom denne kunden eller ansatte ikke kan identifiseres, mener jeg butikken burde påta seg ansvaret. Jeg ser ikke hvordan de kan leve med at kundene risikerer å stå ansvarlig for skader på ti-tusenvis av kroner ved besøk i deres butikk, særlig når skaden skyldes at varene flyter rundt omkring, til fare for både ansatte, kunder, og deres eiendeler.

     

    Det foreløpige svaret jeg har fått fra varehussjefen er at forsikringsselskapet mener varehuset ikke er erstatningsansvarlige, og at bileier må rette sin henvendelse til meg.

     

    Jeg svarte til dette at jeg ikke vet hva som står i forsikringsvilkårene deres, men at butikken uavhengig av dette burde påta seg ansvaret, ettersom jeg verken handlet uaktsomt eller kunne forutse at den minste bevegelse i hyllene deres skulle føre til at varer kommer veltende ned. (Kort fortalt)

     

    Det "morsomme" oppi alt dette er at jeg jobber for samme butikkjede, i samme trelastforhandler, i nabokommunen. Jeg har sett mange lignende erstatningssaker opp gjennom årene, men kan ikke huske at vi noengang har rævkjørt kundene slik jeg nå opplever det. Jeg vil skjemmes om dette er vanlig praksis i kjeden. MERK: Jeg opptrådte som kunde, ikke ansatt.

     

     

    Så til spørsmålet:

     

    I hvilken grad er jeg/butikken erstatningsansvarlig overfor bileieren?

     

    Jeg vurderer det slik at culparegelen frikjenner meg fra økonomisk ansvar, ettersom jeg verken handlet uaktsomt eller klanderverdig. Jeg vurderer hendelsen som et hendelig uhell. Det var flere vitner til ulykken. To av mine familiemedlemmer, samt bileieren og hans samboer(?). Jeg tviler på om noen av dem ville vurdert det annerledes.

     

    Videre oppfatter jeg at butikken har et ulovfestet objektivt ansvar, ettersom virksomheten i trelasten utvilsomt innebærer en stadig og typisk risiko for at skader vil materialisere seg, og at normal rettspraksis i slike tilfeller frikjenner en eventuelt tredjeperson som kommer til å utløse risikoen(?). Butikken praktiserer selvbetjening, noe som gjør risikoen for slike hendelser påregnelig. Ergo, ettersom risikoen for ulykker i trelasthallen, og ellers i butikken, er påregnelig, står butikken nærmest til å bære det økonomiske ansvaret når en ulykke inntreffer.

     

    Er jeg helt på bærtur her? Jeg sliter med å finne lovtekst som passer. Jeg har funnet noen høyesterettsdommer som kanskje kunne hjulpet, men jeg har kun tilgang til utdrag, ettersom lovdata krever penger for domsavsigelser fra før inneværende år. (Rt.1939.766 "Gesims-dommen", Rt.1973.965 "Mønepannedommen", Rt.1974.41 "Stigedommen"). Såvidt jeg ser støtter læreboka i jus og diverse kilder på nettet min "konklusjon", men jeg har ikke funnet noen konkrete kilder (lovtekst/domsavsigelser) å referere til.

     

    I skadeserstatningsloven finner jeg kun §4.2 som passer noenlunde, men jeg stusser over betingelsen "når skaden er dekket av forsikring". Betyr det at man er fullt erstatningspliktig dersom skaden IKKE er dekket av forsikring, uavhengig av aktsomhet? Jeg oppfatter ikke akkurat dette som gjeldende rettspraksis.

     

    http://www.lovdata.no/all/tl-19690613-026-004.html

    ---

    § 4-2. (skadevolderens stilling når skaden er dekket ved forsikring)

     

    1. I det omfanget det er på det rene at en skade kan kreves dekket av forsikring for tingskade eller annen formuesskade, kan den skadelidte bare gjøre gjeldende sitt erstatningskrav mot den ansvarlige skadevolder dersom skaden er voldt:

    a) ved forsett eller grov uaktsomhet av den ansvarlige selv, eller

    b) i hans yrke, ervervsvirksomhet eller dermed likestilt virksomhet.

     

     

    2. Dersom skadevolderen har betalt erstatning i større utstrekning enn han plikter etter paragrafen her, kan han kreve det overskytende fra vedkommende forsikringsselskap i det omfang skaden er dekket av forsikringen.

    ---

     

     

    Jeg mener butikken naturligvis har det hele og fulle ansvaret for at varene er lagret forsvarlig, og at de, fullstendig uavhengig av jus og forsikringsselskap, burde påta seg å betale for skadene. Heller ikke juridisk sett ser jeg at ansvaret skulle fordeles annerledes.

     

    Noen her med erfaring innen erstatningsrett som kan verifisere eller korrigere meg?

    • Liker 1
  2. Nei, det burde ikke være noe problem. Det er spillet som er problemet. Det er få ting som gjør meg så forbannet som å måtte betale for å beta-teste et spill/program. Det tyder på håpløs eller ikke-eksisterende kvalitetskontroll. Jeg sluttet en gang med piratkopiering fordi jeg ikke gadd å bruke tid å krefter på å få et spill til å fungere, når jeg likevel hadde penger til det...

     

    Savner info fra treyarch. Jobber de med en patch? Hvilke problemer addresseres i patchen? Det finnes jo så forbannet mange problemer. Det offisielle forumet er nede for maintenance...

  3. når jeg starter Black ops komemr jeg til en svart skjerm emd et timeglass i midten. Er det noen som har opplevd dette?

    håper noen har et svar så jeg kan få løst dette problemet.

    Har virkelig lyst til å spille nå :(

     

    Du er ikke alene. Bruk heller https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1274224.

     

    Forøvrig finnes det flere tråder på forumene på gamespot.com, callofduty.com, steamworks.com, osv.

  4. Du er nok ikke alene nei. Har ikke fått annet enn black screen siden jeg kjøpte spillet.

     

    Jeg har prøvd _alt_. Ingen at løsningene/forslagene jeg har funnet rundt om kring har fungert. Formaterte til slutt PCen, og prøvde å kjøre spillet etter kun å ha installert nettverksdriver, GPU driver, steam og spillet. Ingen forskjell.

     

    Amd 4000+

    2Gb ram

    Nvidia 240gt

     

    Hadde det ikke vært for at mange med langt bedre PC enn meg har hatt samme problemet, ville jeg bare kjøpt nytt HK, CPU og ram. Hva gjør jeg hvis det ikke engang funker etter at jeg har lagt noen tusenlapper i det? Da tror jeg det klikker fullstendig.

     

    Kjører alle andre spill helt fint (mw2, bc2, osv). Ser ingen grunn til at riggen ikke skal kunne kjøre BO, selv om jeg ikke klarer "minimumskravene". Det er ikke akkurat noe revolusjonerende ved spillmotoren som skulle tilsi det.

  5. Kjøpte meg inn på 25.50kr.

    Jeg er en nybegynner av rang når det kommer til aksjer, men en ting var jeg 100% sikker på! Selg etter US og EU launch... Et par av mine venner solgte seg ut før helgen (med god gevinst), men jeg må si ikke skjønte helt tegninga med å selge før launch.

     

    Hva hvis spillet suger da? Kanskje stuper aksjen etter release, når "alle" finner ut at spillet er dårlig og det er på tide å selge.

  6. Har spillet WoW siden det kom ut. BG blir du lei av etter noen dager med honor grinding. 5 manns instancer er gøy ein stund, og 10-25 manns instancer har eg ikkje tid til. Er vell kun den siste patchen som gav noe for penga. Ny 5 mans instance osv. Var aldri snakk om nye quest der man kunne spille videre på "historien" i warcraft og få nye rewards.

     

    Historien blir videreført med nye instancer. Er ikke Sunwell-patchen en videreføring av historien kanskje? I WoW må man raide for å følge historien. Har man ikke tid til det, så får man heller la være. Kan ikke drepe Illidan alene. WoW er et multiplayerspill, og man kan ikke fullføre historien alene. De mest "episke" delene av historien er forbeholdt dem som har tid til å raide. Ville ikke vært mye episk om man kunne fullføre det alene, eller med et par venner.

     

    Mmorpg innebærer mye grinding. Man må grinde de samme instancene i det uendelige. Slik er det, og slik vil det fortsette å være. Om det hele tiden skulle være nye quests ville det kreve noe helt enormt med content. Det vil være akkurat det samme i AoC, eller tror du kanskje Funcom klarer å gi ut nytt content på løpende bånd, slik at det alltid finnes nye quests og ting å gjøre?

  7. Heisan!

     

    Dette er kanskje et veldig sært spørsmål, men jeg prøver likevel. :p

     

    Er det noen som vet om utendørs volleyballbaner i Sandnes? Helst med sand. Er det kanskje noe ute på Hommersåk eller Hana eller noe sånt?

     

    Håper noen volleyballinteresserte fra området kan gi meg svar, selv om det kanskje er litt "far-fetched".

  8. LOTRO har jo quest som "kill boar", kill big boar" "kill imba boar", "collect boar meat", "collect boar stomach", "collect meat and stomach" osv...

     

    Greit nok at det går første gang, og når du da kommer videre så er det samme igjen bare et annet dyr/monster.

    HÅPER at det ikke skjer med AoC.

     

    Hvordan vil du at questene skal være da? Det er jo fullstendig umulig å gjøre hvert eneste quest til en episk reise. Mmorpgs er nå faktisk slik at man må levle opp x antall level før man kan ta fatt på end-game. Jeg synes det blir tåpelig når noen av dere sammenligner med WoW, og håper at AoC blir kortere. WoW var faktisk ganske kort, med tanke på 1-60.

  9. Red alert 1 og 2 er selvfølgelig klassikere. Var en stor fan av Empire Earth spillene også, men EE3 var latterlig dårlig. Utvikleren har fullstendig ødelagt franchisen. Age of Emipires og Age of Mythology kommer man heller ikke unna.

     

    Min favoritt blant strategispillene er nok Civilization. Min seriøse PC-gamer-karriere begynte først med Civilization 2, som til dags dato nok er det spillet jeg har brukt mest tid på.

  10. Litt skremmende å tenke på hvor mye markedsføring og timing har å si.

     

    Helt enig. Jeg føler det er her Sony har gått litt i fella. Det fantastiske med PS3 skulle liksom være hardwaren, men hvem i all verden bryr seg? Cell-prosessor, javel, også da? Blu-ray? Synes liksom de var litt for tidlig ute med Blu-ray. DVDen er ikke død enda, selv om jeg ser at PS3 nok var med å avgjøre formatkrigen mellom HD-DVD og Blu-ray. (Kan man si at Sony vant formatkrigen, men tapte konsollkrigen? Ja, jeg innser at mange vil påstå at PS3 vil ta igjen X360, men jeg er ikke like optimistisk.)

     

    Markedsføring og timing er meget viktig, mye viktigere enn ting som hardware-specs. En annen viktig egenskap for et selskap er å kunne innse når man blir forbigått, og være tidlig ute med å satse på en nisje. Se på Nintendo, for Guds skyld. Jeg var sikker på at det var Nintendos tid til å dø i denne generasjonen, men så feil kan man ta. De innså tidlig at de ville tape om de satset på Sony og Microsofts linje, fant sin egen nisje, og gjorde det fantastisk.

  11. Likevel burde det å bli ferdig med historien, og dermed spille gjennom spillet gi mye mer gamescore. Hvis ikke, som jeg sa tidligere, får jeg følelsen av å ikke være ferdig med spillet selv om jeg er har spilt gjennom det.

     

    Men du synes ikke man skal bli ekstra belønnet for å fullføre på høyere vanskelighetsgrad? (Eller var det en annen som sa det?)

  12. Jeg ville sett litt mot fremtiden og gått for en elite tror jeg.

     

    Hvorfor ikke bare kjøpe en større hd om det blir nødvendig. Foreløpig har jeg ikke hatt den minste brukt for "hele" 20 Gb på Xboxen. Om større hd og svart kit er den eneste fordelen du får med elite, så ville jeg valgt premium.

     

    Får du der i mot roligere dvd-drev, nytt hk og hdmi på elite, og ikke på premium, så ville jeg valgt elite any-day.

  13. Ja, krever nok masse skillzz å kverke 200 duer. Syntes de burde statse på vanskelige achivements heller enn tidkrevende.

     

    Det er faktisk ganske vanskelig å lage vanskelige achievements til et spill som GTA. Call of Duty 4 er et spill jeg synes det var fine achievements på. For å oppnå 1000 achievement points måtte du faktisk fullføre spillet på veteran (vanskeligste modus), noe som faktisk var en utfordring. Mange spill har bare achievements som er tidkrevende, eller kanskje ikke det engang.

     

    Men så kommer spørsmålet; hvordan lage vanskelige achievements til et spill som GTA. Her er det ikke flere vanskelighetsgrader man kan fokusere på. Hvordan skal man gjøre spillet vanskelig, men samtidig gjennomførbart for "casuals"? Suger du i CoD4 kan du alltids gjennomføre spillet på en lavere vanskelighetsgrad. Suger du i GTA4 sitter du plutselig fast på siste mission hos Faustin fordi spillet da for alvor blir vanskelig?

     

    Selvfølgelig har man multiplayer man kan fokusere på, men det har ofte en tendens til å enten bli alt for vanskelig, eller bare tidkrevende. Må man være ranket blant top 5%, er det kanskje litt vel vanskelig, og må man gjennomføre 1000 sessions blir det bare tidkrevende.

  14. GTA IV achivements sux syns nå jeg. Aaaaaaltfor tidkrevende og kjedelig. Finne 200 fulger? HALLO? Hvor dumt går det ant å bli egentli? Bare for å få 100G?

     

    Hva har egentlig dette med achievements å gjøre? Dette handler om å få 100% game completition.

     

    Dreper du alle 200 duene får du visstnok tilgang til det helikopteret med rockets osv. (husker ikke navnet)

  15. Noen andre som sliter med denne? "Fly underneath the main bridges in the game that cross water with a helicopter"

     

    Jeg klarer ikke finne den siste??! :cry:

     

    Har en bro igjen,men skjønner ikke hvem det kan være.

     

    Jeg lurte på om det hadde bugga når jeg gjorde achievementene, for da jeg fløy under den siste brua, så ble det ikke registrert. Det jeg gjorde var å fly under den en gang til, men da under et annet sett med broben, så funka det.

×
×
  • Opprett ny...