Gå til innhold

8ruk3rn4vn

Medlemmer
  • Innlegg

    360
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av 8ruk3rn4vn

  1. Er det fakta du vil ha? Fakta er allerede på bordet i form av siste rapporten fra FNs klimapanel. Den er laget av verdens fremste forskere i sine fag. Vitenskap er det beste verktøyet vi har for å tilnærme oss sannhet. Det er konsensus blant disse forskerne om at vi har dårlig tid på å omstille oss, for å kunne unngå de verste klimaendringene.

    Alt som går imot dette er i beste fall banebrytende funn som bryter med det vi hittil har basert våre antakelser på (lite sannsynlig), og i verste fall kverulering fra en bransje burde satse på omstilling men i stedet ser ut til å velge samme rute som tobakksindustrien ved å pushe motstridende kvasiviteskap, lobbyister og skribenter som trekker spekulative slutninger ut av løse luften for å dreie opinionen i bransjens favør.

     

    • Liker 4
  2. Antistatisk belegg behøver du ikke. Drypp to dråper vann over bønnene før kverning, og de vil ha tilnærmet null elektrostatisk ladning etter endt kverning. Vanndråpene påvirker heller ikke brygget, kaffen blir like god. Dette trikset møter man ganske raskt på hvis man er glad i brygge kaffe, og viser hvor lite dybde det er i slike tester.

     

    Selv har jeg hatt Wilfa Nymalt siden lansering. Motoren døde etter noen års bruk. Elkjøp valgte å gi meg ny heller enn å forsøke å reparere.

    • Liker 2
  3. Jeg skriver dette på en pc som ble bygget ut ifra en anbefaling du ga for 7 år siden, så det skulle bare mangle :)

     

    Første tingen først: kjøp lokalt. Dette er ikke idealistisk motivert men rent praktisk. Det ene er at vitale deler kan ryke, f.eks motor. Da skal det jo reklameres, og da er det greit å ha kortest mulig vei til der hvor du kjøpte sykkelen. Det andre er at slitedeler skal skiftes. Hvis du ikke er handyman eller har tid eller interesse selv, så er det praktisk å kunne stikke innom et sykkelverksted hvor de kan fikse slike ting for deg mot betaling. Bremseklosser ryker fort på elsykkel, og de kan være stress å skifte selv. For min egen del opplevde jeg vibrasjon i motoren (Bosch CX). Da leverte jeg inn sykkelen på min lokale butikk, og de sendte motoren til Tyskland, fikk en ny i retur, installerte denne og fikset alt imens jeg var på ferie. Veldig greit for meg som kunde.

     

    Det andre er selve sykkelvalget. Her er det vanskelig å mene så mye på forhånd, men 20 000 kr anser jeg som gulvet for hva som er en forsvarlig investering. Med kun ca. 70 meter høydeforskjell, så virker ikke din fremtidige hverdagsrute veldig krevende. Da står du friere til å velge motorer med noe mindre dreiemoment, inklusive motor i bakhjulet. Det har jeg ikke prøvd, men det skal visstnok være litt morsommere å sykle på enn midtmotor / krankmotor. Med krankmotor så føles det som en vanlig sykkel bare at du er opptil 300 % sterkere. Med motor i bakhjulet skal man visstnok kunne få litt mer motorsykkelfølelse. Kanskje er det smak og behag hva man liker best, men motor i fremhjulet er er den kjipe løsningen, det er det enighet om.

     

    Såvidt jeg kan se så har du Bikebrothers i Haugesund, og kanskje har du andre aktører å velge fra også. Ellers er det jo mange nordmenn som må ha siste skrik innenfor det meste hele tiden, noe som gjør at det kan ligge mye snadder på finn.no til gode priser.

     

    For min egen del så ville jeg ha Bosch CX motor, fordi jeg trodde jeg trengte det, fordi jeg sykler fjellveien i Bergen til og fra jobb. Den har mer dreiemoment enn enkelte biler. Jeg hadde klart meg med mindre, men det er digg å ha kraftreserver på lur. Shimano, Brose og Yamaha lager krankmotorer som skal være på omtrent samme nivå som Bosch. Når det gjelder bakhjulsdrift så assosierer jeg dette med merker som BH Emotion og Specialized.

     

    Jeg ville ha integrerte skjermer, lykter og bagasjebrett. Sykkelen måtte være fin å se på, fordi jeg interesserer meg for design. Det som skjedde da, var at jeg prøvde en del sykler som oppfylte disse kriteriene, og som så forholdsvis like når det gjelder rammegeometri. Men de føltes likevel veldig forskjellige ut å sykle på, på grunn av ørsmå forskjeller i avstand og vinkler mellom sete, pedaler og styre. Dermed var det ingen vei utenom å prøvesykle seg frem til hva som passet meg best. Enkelte justeringer kan være mulige å gjøre i etterkant, slik som justering av høyde og vinkel på styre, men det beste er om noe passer deg som den er. Sadel må man nesten påregne å bytte ut uansett.

     

    Jeg endte opp med en Riese & Müller Charger, men synes nok Mustache Friday og HNF Nicolay XD1 Urban er enda flottere. Hadde jeg valgt på nytt nå, så hadde jeg nok valgt en modell med beltedrift og navgir, bare fordi det skal være mer "smooth" og fordi jeg bruker elsykkelen mer enn jeg klarte å forutse. Jeg liker også sykkelen min fordi det er tydelig at produsenten har lagt mye tanke ned i valg av hver enkelt del, og fordi den er er godt skrudd sammen. Det er aldri slark eller ulyd, og alt er litt overdimensjonert fordi man kan få samme sykkelen i 45km/t - utgave. Nytt i år er at det har blitt vanlig med batteri skjult i rammen, slik at elsykkelen ser mer ut som en vanlig sykkel.

     

    En annen artig ting er at vekt blir irrelevant. Jeg kan fylle sykkelveskene med tung last uten å merke forskjell selv i motbakkene. Tradisjonelle sykkeldeler er laget med tanke på vekt, men på elsykler kan man tillate seg å prioritere andre egenskaper slik som komfort og holdbarhet. F.eks setepinne med demping.

     

    Når det gjelder deler, så er jeg personlig veldig fan merket Ergon. De lager desidert de beste håndtakene til hverdagssykling. De lager også veldig gode sadler. Selle SMP TRK er en annen sadel som jeg synes er veldig god og komfortabel. Valg av sadel er veldig personlig, og avhenger blant annet av bredden på sittebeina, og av hvilken vinkel man sitter i. Bredden på sittebeina kan måles med å sette seg i hockey ned på aluminiumsfolie og måle avstanden mellom de to små nedsenkningene hvor sittebeina møter folien. Fremoverlent stilling låner seg typisk til smalere sadel. Det finnes en del forskning på risiko og konsekvenser for menns reproduktive helse, som tilsier at det har noe for seg, å velge en sadel med åpning eller nedsekning i midten, slik at man ikke legger unødvendig vekt på bløtvevet / skrukken og at man faktisk sitter på sittebeina. Med elsykkel er det heller ingen vits i å velge en sykkel som har veldig fremoverlent rammegeometri. Akkurat som med vekt, blir også luftmotstand veldig mye mindre relevant når man har motorkraft. Med mulighet for en litt mer oppreist sittestilling, er det lettere å velge en sykkel og sadel som er komfortabel.

     

    Pedaler, her er det digg å ha litt størrelse på plattformen hvor skoene møter sykkelen. Hvis du sykler på grus, sti eller hopper ned fra fortauskanter, anbefaler jeg å bruke MTB-pedaler med skikkelige pigger, f.eks Shimano Saint MX80, slik at man ikke risikerer å skli av pedalene. Jeg nevner pedaler, sete og grep først, fordi dette er selve kontaktpunktene mellom brukeren og sykkelen. Det er derfor de viktigste delene.

     

    Ellers, så må man jo ha skjermer, for ikke å bli våt og skitten. De beste skjermene er nok de som følger med, og som er spesiallagde for sykkelen. Bagasjebrett må man ha, og helst et som passer med Ortlieb sine vesker. Lys er viktig. Lysstyrke er bare én av mange variabler, men som ofte blir tillagt altfor mye vekt. For unge folk som oss, holder det med drøyt 100 lumen til bybruk, hvis man tar det rolig. Foreldrene mine behøver ca. 2000 lumen for å se like godt i mørket, som jeg gjør med 250 lumen, bare fordi øynene våre mister evnen til å se i mørket med alderen. Formen på lyskjeglen må være god og riktig, og frontlyset må kunne justeres sånn at det gir riktig lysbilde uten å blende andre trafikanter. De beste elsyklene kommer typisk med lykter fra Supernova.

     

    Dekk er viktig for totalopplevelsen. Hadde jeg valgt på nytt, hadde jeg valgt Schwalbe Super Moto X med punkteringsbeskyttelse. I dag bruker jeg Schwalbe Big Apple med punkteringsbeskyttelse og reflekterende sidevegger. Jeg har hørt glass knuse under dekkene flere ganger, men har aldri punktert med disse dekkene. Før da jeg syklet på vanlig sykkel og vanlige dekk, punkterte jeg rett som det var. Forskjellen på de to dekkene jeg nevnte er først og fremst volum. Jo større volum, jo bedre komfort. Det ser også pent ut med store dekk, og det gir bedre grep og kortere bremselengde. Det veier mer ja, men det er som sagt ikke lengre relevant med elsykkel.

     

    Når det gjelder bremser og andre deler, er det stort sett et assortement av Shimanodeler å velge i, uansett merke. Shimano har en egen "kvalitetstige" som jeg ikke kan utenat, hvor XT er forholdsvis høyt oppe. Magura er et annet merke som visstnok skal lage minst like gode deler som Shimano.

     

    I tillegg må man sette av penger til lås. Noen elsyker har innebygget "cafelås". Abus har et system som gjør at man kan få én nøkkel til å passe på alle låsene, inklusive batterilåsen og cafelåsen. Man bør også sjekke ut at innboforsikringen dekker tilstrekkelig høy sum under "løsøre", det samme som elsykkelen koster. Parkeringsfasilitetene hjemme og på jobb bør helst være både lett tilgjengelige og tyversisikre.

     

    Ellers finnes det jo en del ting er er "out-there", slik som sykkelhjelm som er en airbag som man kler på seg som en krage. Og "sykkeljegere" som jakter ned stjålne elsykler på tvers av landegrenser (se lenkeliste). Jeg opplever at det er mye lettere å oppføre seg som en god og høflig medtrafikant i trafikken på elsykkel enn på vanlig sykkel, fordi kostnaden ved å akselerere forsvinner. Når man møter folk med små barn eller hund i bånd, er det lavere terskel for å senke farte og være hensynsfull. I fremtiden er det kanskje vanligere å leie enn å eie elsykkel? Ting skjer raskt på elsykkelfronten, f.eks når det gjelder varelevering i storbyer. Og det er fremdeles mange fordommer mot elsykler, men disse forsvinner gradvis etterhvert som flere får øynene opp for hva det faktisk innebærer, at samfunnet endelig utvikler seg i positiv retning på mobilitetfronten. Tilretteleggingen fra det offentlige sin side kunne gått fortere, f.eks ved å heve hastigheten hvor det tillates motorassistanse fra 25 km/t (+10 % feilmargin = 27,5) til minst 30 km/t, og ved å prioritere syklende mer i arealplanleggingen.

     

    Lenker:

    https://electrek.co/2018/06/02/vanmoofs-two-new-theft-proof-electric-bicycles/

    https://www.youtube.com/watch?v=T2SK_60VpHs

    http://cargobikemag.com/ (tidligere lastesykkel.no)

    https://electrek.co/guides/ebikes/

    https://electricbikereview.com/

    https://momentummag.com/carnivorous-cyclists-contribute-global-warming-vegan-drivers-argues-harvard-researcher/

    https://www.bikeradar.com/gear/article/health-are-you-sitting-comfortably-30179/

    http://www.ergon-bike.com/en/index.html

    https://supernova-lights.com/en/products/

    https://www.brooksengland.com/en_row

    https://evoelsykler.no/

    https://bikebrothers.no/

    https://www.tu.no/artikler/super-elsykkel-skal-kjore-i-45-km-t-pa-danske-sykkelstier/430715

    http://www.dpdhl.com/en/media_relations/press_releases/2017/dhl_expands_green_urban_delivery_city_hub_cargo_bicycles.html

    https://www.nrk.no/hordaland/vil-bytte-ut-lastebilene-med-disse-syklene-1.13946100

    • Liker 7
  4. Hvilken sykkel ville du ansett som den beste da?

    Det er et vanskelig spørsmål, og kommer vel an på brukeren og hvor han bor. 

     

    Sør for Stavanger f.eks så er det kanskje greit med motor i bakhjulet. Her i Bergen hvor det er tett mellom høydekotene, er nok krankmotor best egnet. Det ekstra dreiemomentet fra krankmotor er nok kjekt også hvis man har små barn, eller hvis man vil ha muilgheten for å storhandle (bruke sykkelen som stasjonsvogn). Men mest av alt så ville jeg lagt til grunn hva det er brukeren har lyst på. Velg en farge du liker, et design du synes er pent, med deler som du typisk ellers ville kjøpt etterpå, når du innser hvor viktige de faktisk er i praktisk bruk (eksempel: gode pedaler, grep, lys, voluminøse dekk med punkteringsbeskyttelse, god sadel). Det må være en sykkel med geometri som gjør at man føler seg trygg på den, at det er gøy å bruke den og at man har best mulig kontroll. 

     

    Da behøver det ikke koste mer enn nødvendig totalt sett, du kan kjøpe elsykkel én gang og være ferdig med det. En elsykkel fra Biltema varer sikkert ikke mer enn 5-10 år i snitt, imens en mer ordentlig sak kanskje varer livet ut. 

     

    Poenget er at det skal være et attraktivt transportvalg, i konkurranse med bil. Når man kjøper bil så er det ingen som blunker hvis man går for 50 000 kr i ekstrautstyr, av typen unødvendig luksus slik som f.eks automatisk bakluke og skinnseter, eller ekstra sterk motor. Men når det kommer til elsykkel, da klikker det nærmest for folk når prisen bikker en viss terskel. Og det er litt interessant. 

  5. Enig med Dubious. Dette blir som å teste biler under overskriften: 

     

    SAMLETEST - biler under 190 000 kr
    Dette er bilen du burde kjøpe, og de du burde styre unna

     

    Bevares, Skoda Citigo er sikkert en grei bil for pengene, men mesteparten av det som er forsvarlig som en langtidsinvestering i transportmiddel, finner man i et litt høyere prisleie. Tenker da på f.eks Mustache, Trek, Riese & Müller, Haibike, Specialized, Focus, Kalkhoff osv. Dette er sykler som består av kjente deler og som selges av butikker med skikkelige servicerutiner. 

  6. Robotstøvsuger er en av de bedre investeringene jeg har gjort. Har hatt en Neato XV-15 i 5 år. Det fulgte med ekstra børste og flere filtre, så den eneste direkte tilleggsutgiften har vært nytt batteri, da det gamle begynte å tape kapasitet. En ting er at man slipper å bruke tid på å støvsuge selv, men den gjør også en bedre jobb enn hva jeg selv hadde klart, ved at den tar under dobbeltsenga og sofa hver gang. Digg å komme hjem til en ren leilighet. En "bonus" er at man holder det ryddig også, for roboten sin del. Den kan nemlig finne på å spise seg fast i ledninger og skolisser. En USB C ladekabel måtte bøte med livet nylig.  Mulig de nye modellene har blitt smartere enn som så. 

  7. Jeg fant en plate av Markins, type P53U, men er usikker på om det er 100% kompatibelt med hodet. Noen som vet?

    Jeg bruker Benro plater på Markins hode og det funker helt fint, men har aldri prøvd motsatt. Burde virke så lenge hodet er Arca-Swiss-kompatibelt. Det Markins skriver om andre plater på sine hoder er at det kan kreve en justering, men jeg har ikke trengt å gjøre det.

     

    Edit: Mulig jeg ikke forstod problemet ditt, men skjønte ikke helt hva platen løser for deg. Den er designet for å hindre at kameraet vrir seg på platen så hvis det er det du ønsker så er det sikkert greit.

     

    Platen har "vinger" som følger kamerakroppens konturer, ergo unngår man at kamerahuset siger i vertikal posisjon, selv om man lar være å skru platen skikkelig fast i huset. Fant forøvrig et skjema som tilsier at jeg må fjerne "safety pin" for å oppnå kompitabilitet. Tror uansett jeg tar sjansen, og rapporterer tilbake etterhvert :)

  8. Okey, da er jeg også en Jelly Bean bruker :) Må utforske litt mer. En ting jeg lurer på, hvorfor virker ikke Google Search "Siri" funskjonen? Jeg snakker til den, men det kommer bare opp lister fra Google nettsiden.

     

    Gikk du for yakju eller takju?

     

    EDIT: glem det. Jeg ga opp, tok på meg nerdehattten, lastet ned kjørte gjennom prosedyren med Gnex Toolkit. Prøvde så force close + ny update sjekk, og joda, det funket. JB virker som om de to timene var verdt det, pluss at det var jo faktisk litt gøy :)

  9. Tusen takk for bryet Snylter. Jeg kommer til å teste ut oppskriften din om noen dager hvis ikke oppdateringen dukker opp.

     

    Må bare si at det er utrolig irriterende at Google overlater til Samsung å ta seg av oppdateringene på enkelte Nexustelefoner. Er det bare jeg som kjøpte GN for nettopp å slippe å sitte å knote på XDA i timesvis? Man betaler jo ikke bare for telefonen, men også om løftet om å få de nyeste oppdateringene først.

  10. Jeg fikk faktisk mitt for et par uker siden. Storfornøyd med kameraet og filene det leverer. Overgangen fra 5D I var stor. Plutselig har jeg autofokus som er til å stole på. Det er digg å slippe å rense sensoren hele tiden, og auto-ISO er utrolig praktisk! Det er rett og slett et veldig godt gjennomtenkt verktøy. På den andre siden gir jo 5D I og II veldig mye mer for pengene, spesielt hvis man først og fremst er opptatt av filkvalitet.

  11. På en måte, ja. Det som skjedde var at jeg ringte og spurte (når forventer dere ny leveranse her til lands, har dere leveringsproblemer). Representaten sa han skulle sjekke opp i det og ringe meg opp igjen. Når han ringte meg opp befant jeg meg utendørs, til fots på vei gjennom et støyutsatt område, og jeg fikk derfor ikke avklart så nøye som jeg hadde håpet. Jeg sitter i alle fall igjen med en mistanke om at Canon kanskje ikke er særlig flinke til å ivareta informasjonsflyten nedover i rekkene. Det gjelder sikkert de fleste konsern av såpass størrelse. Men han var både hyggelig, profesjonell og hjelpsom.

     

    Den som lever får se :)

  12. Noen som vil tippe når 5D III er tilgjengelig igjen her til lands?

     

    Er vel like om hjørnet vil jeg tro. Canon har jo startet utsendelsen for fullt, da den "feilen" bare var på enkelte kamera og de som ønsket den rettet får det vederlagsfritt fra Canon .

     

    Håper inderlig at du har rett. Jeg trenger kameraet raskt, og har vurdert å kjøpe fra utlandet, men forsendelsestid, fortolling, mangel på 5-års reklamasjonsrett osv gjør at jeg har sittet på gjerdet så langt. "Feilen" gjør meg forøvrig ingenting.

     

    PS: fstoppers ser ut til å være nede.

  13. Personlig tror jeg det kan ha noe for seg med kringlyd i spill, enten det er "ekte" eller via mykvarebasert kringlydsimulering. Som et eksempel fra BF3 på stereoens begrensninger: Sett at man står plassert et stykke unna et parkert fly som har motorene i gang. Hvis du nå vrir deg rundt din egen akse vil lyden fra jetmotorene plutselig skifte brått fra den ene kanalen til den andre. Her ville 4 eller flere (virkelige eller simulerte) kanaler jevnet ut overgangen fra det ene øret til det andre.

  14. Å rense støv er et absolutt must for å holde vedlike ytelsen/støynivået/temperaturnivået på enhver laptop. Har selv gjort det to-tre ganger i året siden jeg kjøpte denne, og det har vært en hybelkaninpopulasjon på dugelig størrelse å finne mellom viften og kjøleribben hver eneste gang. Det samler seg også en del støv på selve viften og inni viftehuset.

     

    Fremgangsmåten på 5930G er enkel. Man tar ut batteriet og strømkabelen. Så skrur man opp syv skruer på baksiden slik at man kan ta av bakdekselet. Deretter er løsner du de to skruene som viften er festet i. Til slutt fjerner du støvet på de to overnenvte stedene og skrur igjen. Hvis man ikke har trykkluft fungerer det vel så bra med en "rocket blower" a la det man bruker for å rense kamerasensorer.

     

    De syv aktuelle skruene er merket på side 62 i servicemanualen.

×
×
  • Opprett ny...