Gå til innhold

MartinAB

Medlemmer
  • Innlegg

    39
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av MartinAB

  1. Hei! Jeg har skrevet en analyse av en novelle. Jeg bare lurte på om dere kunne kikke raskt over å sjekke om dere så noen feil :) Tar jo bare 2 min, setter pris på hver feil dere rapporterer. Er ikke spesielt bra innhold, men håper det holder til en 4'er. Det er skrivefeil jeg vil unngå i første omgang.

     

     

    Nynorsk analyse

     

    Tittel: Tilnærmingar

    Forfattar: Gunnhild Øyehaug (1975-)

    Utgitt: 2004

    Frå novellesamlinga: Knutar

     

    Handlingsreferat og tema

    Novella handlar om Ragnhild som er redd for å spele piano for familien. Ho tenkjer på alle feila ho kjem til å gjere og kor flau ho kjem til å bli. Ein av knutane i forteljinga er at ho må så frykteleg på do. Ho prøver å halde seg, men jo lengre ut i forteljinga vi kjem, jo meir må ho på do. Og midt i forteljinga kjem det eit vendepunkt. Ein veps kjem inn rommet og Ragnhild hatar vepsar. Ho kan ikkje vere i rommet når det er ein veps der og dessutan må ho tisse. Ho bestemmer seg for å gå på do, men ho må vere så stille som mogeleg. Viss familien høyrar henne må ho sannsynlegvis spele på piano for dei. Når ho er ferdig på do, går ho inn på kjøkenet for å hente eit syltetøyglas. Det skal Ragnhild bruke til å fange vepsen med. Dei høyrer ho og Ragnhild blir nød til å gjere det ho fryktar aller mest – spele piano for familien. Ho surrar ein del i starten men etter kvart klarar ho å spele nokolunde bra. Når Ragnhild er ferdig klappar familien for ho, og Ragnhild går opp på rommet sitt, glad og fornøgd.

     

    Temaet i historia er om Ragnhilds følelsar. Viktige stikkord i denne novella er angst, redsel og frykt. Novella viser korleis redsel har innverknad på oss, men også korleis det følast når man har klart det man har redsel/angst for. Den viser også kor mykje følelsar det er i eit barns liv.

     

    Personkarakteristikk

    Ragnhild er hovudpersonen i novella og det er nesten berre ho som blir nemnt. Ho verkar som ein redd og nervøs person, og ho liker ikkje å bli presset til å gjere ting ho ikkje vil. Ragnhild verkar som ein misunneleg person fordi ho viser misnøye til søskenbarnet sitt, fordi den søte naboguten snakkar med ho og ikkje Ragnhild. Det verkar ikkje som om Ragnhild har det så bra med seg sjølv, fordi ho seier ho hatar alt.

     

    Dei andre personane i forteljinga er ikkje spesielt viktige, men bestefaren (”besten”) verkar som ein forventningsfull og følsam person. Han håper at Ragnhild ein dag skal spele piano i den store aulaen i Oslo.

     

    Miljø

    Novella føregår om sommaren. Det er varmt og personane går lettkledde. Det meste av historia føregår i huset til Ragnhild, og det er der høgdepunktet skjer. Det virke som dei er i eit gammalt hus, sida dørene knirkar.

     

    Komposisjon

    Starten på historia begynner tidsmessig før endinga, det vil si at hendingane i historia skjer i kronologisk rekkefølgje. Novella startar i ”in medias res”, det vil si at historia startar midt i forteljinga. Den byrjar med at lesarane oppfattar kva problemstillinga i handlinga er og at Ragnhild er misunneleg på søskenbarnet sitt som flørtar med den søte naboguten. Midtdelen handlar om at Ragnhild blir oppdaga (etter å ha tissa og henta eit syltetøyglas), og at ho må spele piano for familien. Novella sluttar med at Ragnhild er glad og fornøgd. Ho har klart å spele på pianoet og ho tenkjer at ho skal imponere naboguten, meir enn kva søskenbarnet hennar klarte.

     

    Avslutning/konklusjon

    For å samle trådane og finne ein konklusjon på denne analysen, er det heilt klart at teksta handlar om redsel og kor mange følelsar eit barn kan ha samtidig. I novella trur eg det er eit bodskap om at du skal gjere det du har redsel for, slik at du blir kvitt redselen.

     

    Takk på forhånd :)

  2. Jeg starter fra å med idag. Dette er hvordan jeg vil ta push-ups:

     

    http://www.coopersguns.com/videos/exercise...orals/press-up/

     

    Hvis linken er bra nok; hva med å legge den på start-tråden? :cool::)

     

    Jeg vil skrive ned resultatene her i denne posten og oppdatere hver dag! Enklere for meg å se prosessen i arbeidet.

     

    Lykke til alle sammen :thumbup:

     

    30 mai - 6 juni: 15 - 16 - 16 - x - x - x - x

     

    Kan noen endre hva jeg klarte i førsteposten? :no: Jeg klarte bare 15 nå :whistle: Tror ikke jeg har tatt ordentlig push-ups før, for når jeg gjorde som i filmen gikk det dårligere enn vanlig :blush:

  3. Det er en utrolig dum fyr på et spill jeg spiller som ikke har helt peiling på sine kunnskaper i norsk (tror jeg). Han sier jeg er en idiot osv. Problemet er...

     

    Burde jeg ha solgt keeperen min?

     

    Tenk deg at du skal selge en keeper til en annen person. Du skal altså spørre om det er lurt å selge. Hvilket av disse to alternativene ville du valgt?

     

    - Bør jeg selge keeperen min?

     

    eller

     

    - Burde jeg ha solgt keeperen min? (går det ann å si dette lissom, før du har solgt??)

     

    Jeg vil ikke ha noen kommentarer iforhold til hvor tåpelige denne diskusjonen er (for det er den, hehe)

     

    :thumbdown:

     

    EDIT: Litt rotete, men håper dere forstår.

  4. Denne videoen er ganske illustrerende for denne problemstillingen: MartinAB - vær så snill og se denne videoen, og kom tilbake til oss :)

     

    http://www.whywontgodhealamputees.com/video.htm

     

    PFT.

    8379578[/snapback]

     

    Vel, jeg må bare le av den videoen. Når han kommer til poenget tilslutt, at han deler de folkene så de blir 10 av hver, sant? Hva hvis han ene av de 10 er kristen da? Er det ikke en stor del av verdens befolkning som ikke er kristne? Hva hvis det er han kristne som blir helbredet, og ikke de som ikke er kristne?

     

    Kristen FTW! Det er en grunn til at 3 av folkene som har lidd av nesten samme sykdom har blitt helbredet, alle på et sted, under en kort periode? Det er IKKE tilfeldighet. Hestesko lol.

     

    Men Natta, tar en kikk her imorgen. Nå er det leggetid :)

  5. Rart at de aldri kan fremskaffe bevis for helbredningen i etterkant, da.

    8379480[/snapback]

     

    Jeg ser ingen grunn til å komme med bevis? Skal jeg gå til legen å si at jeg vil ha det skriftlig at jeg har blitt frisk ved en helbredelse? Jeg er frisk og tar til takke med det. Men jeg sier det videre da!

     

    De som tror på det, tror på det.

    De som ikke tror på det, tror ikke på det.

    Enkelt og greit. :)

     

    Les magasinet btw. En kristen avis, hvor det faktisk står om folk som har blitt helbredet! tro det eller ei

  6. Vel - in my ass at alle de punktene blir gjennomført. Nei, jeg sier ikke at en blå rejering ville gjennomført alle punktene deres, men makan! Hvis jeg legger hånden på hjerter har rejeringen vært utrolig dårlige siden valget. Hva har dem fikset på som har gitt betydning (den positive veien)?

     

    Det er rett å slett flaut av stolenberg og co. Hilsen en skuffet AP-tilhenger som vurderer å konverte til et blått parti :thumbup:

  7. X og Y blir spandert drops på. I dropsposen er det 12 gule og 15 røde drops.

     

    a) Hvor stor er sannsynligheten for at X trekker en rød drops?

     

    b) Dersom X trekker en rød drops, hvor stor er sannsynligheten for at Y etterpå trekker en rød drops?

     

    c) Dersom X trekker en gul drops, hvor stor er sannsynligheten for at Y da trekker en rød drops?

     

    Kan noen hjelpe meg?:)

     

    ------------------------------------------------------------------------------------------------

     

    svar på oppg. A

     

    12+15=27

    15:27 = (5:9) det er riktig ifølge fasiten.

     

    Det er den eneste jeg klarer.. kan noen hjelpe meg med B og C? :)

×
×
  • Opprett ny...