Gå til innhold

Svein Wilhelm

Medlemmer
  • Innlegg

    63
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Svein Wilhelm

  1. Jeg venter i spenning på et mindre og lettere hus i «toppklassen» som gir microfourthird-begrepet mening. Jeg har Pen-F og de små supre GM-1/GM-5,... og alt for mange objektiver.  Pen-F er super, men har elendig batteritid og ubrukelig følgefokus. Dersom EM-5 lll har fasefokus, håndholdt highres...og kanskje bedre sensor og lengre batterilevetid, kjøper jeg. 

  2.  

    Olympus Pen F for i overkant av 10.000,- fra Komplett.no.

    En god deal for et stilig kamera? Jeg har stor sans for rangefinderformatet.

     

     

    Sjekk videotesten fra TheCameraStore hvis du ikke har sett den. Personlig har jeg sans for den firkantede formen uten søker som stikker opp, men Pen F er ikke min favoritt. Stilig kamera, men jeg synes de har overdrevet retro designet og spesielt kontrollhjulet på forsiden trekker ned. Jeg ville heller hatt GX80 eller GX8, men håper det kommer en Pen F Mk II med litt mindre dill og ny sensor fra E-M1 MkII.

    Takk for påminnelsen, jeg så nok videoen da den kom.

    Jeg har EM-5 (l) og GM-1/GM-5. Sistnevnte er faktisk førstvalget av hus. Og en haug med MFT-objektiver. Og behøver selvsagt ikke enda et hus, billed/sensorkvaliteten har ikke endret seg vesentlig siden EM-5.

    Men jeg har som sagt sansen for rangefinderkonseptet, uten speilreflekssøker i midten. GX 80 er et opplagt og meget billigere valg, men jeg er litt skeptisk til søkeren. Jeg har kikka gjennom den og synes den er ullen. Noen som eier kameraet, og har kommentarer..?

  3. Takk for innspill. Joda, billedstabilisering ar kjekt å ha, jeg har flere flere MFT-hus med stabilisering, fungerer supert ved bruk av lange teleobjektiv. Jeg har igrunnen tenkt å fortsette å bruke EM1 og Tamron sin gamle speiltele. Fungerer ypperlig, fjellstøtt søkerbilde. Og jeg har også tenkt å fortsette å bruke Panasonic GM1/5 og altfor mange små fastobjektiv til feriereiser.

     

    Fullformat tenker jeg mest å bruke med relativt korte brennvidder. Og jeg er veldig glad i selektiv fokusering, altså smal DOF. Selv Olympus sin svindyre 25 mm 1,2 har nødvendigvis lengre DOF enn et simpelt 50mm 1,8 på 24x36 sensor. For ikke å snakke om en gammel Pentax 50mm (1,2)...

    Og jeg håper å få et løft i filkvalitet med en fire ganger større sensor.

    Jeg kan få en 7A nå i et par dager på Expert for ca 10.000,- med kitobjektiv, som jeg faktisk har tenkt å beholde på grunn av lav vekt. På kort sikt har jeg tenkt en FE 28 (2), og den nye 85 (1,8). Pluss selvsagt gammelstæsjet. Mitt dilemma er A7 eller A7ll. Og prisforskjellen er bra mange tusen. Er det noen som har kjent på begge, føles vektøkningen på A7ll "betydelig", det er vel 130 gram eller så...

     

    By the way, hvordan funker gammel Minolta-optikk med hvilken adapter på A7? Altså Minolta A, heter det vel, fatningen som Sony arvet fra Minolta..

  4. Dette er ikke et svar, men et tankespill.

    Jeg har tenkt å prøve meg på fullformat digitalt, og med en del fine objektiver fra filmtida tror jeg Sony sitt speilløse fullformatsystem er "tingen". Jeg har brukt 24x36 i mange år i filmtida, og savner og liker smal dybdeskarphet. Jeg har et lite lass med MFT-utstyr som jeg er veldig fornøyd med, men savner muligheten til å bruke mine gamle objektiver med den rette billedvinkel og DOF.

    Jeg har tenkt å investere i et A-7 hus, mest på grunn av liten vekt (minst like lett som Olympus EM-1)

    Lange teleobjektiv behøver jeg ikke. Det synes jeg funker godt nok med Panasonic 100-400.

    Men altså portrett og landskapsfoto, jeg ser ikke behovet for lengre teleobjektiv enn 85mm.

    A-7 ll er selvsagt et alternativ, men jeg ser ikke det store behovet for billedstabilisering i huset.

    Har tenkt på et grunnoppsett med A-7, 28(2) og den nye 85 (1,8) når den kommer.

    Og adaptert gammelsnacs( f.eks Canon FD 85 (1,2), Koinica 57 (1,4) ogsåvidere.

    Jeg ser selvsagt at jeg kan bli "fanget" av systemet, men det er bare artig. Har man en galskap, så har man det.

     

    Jeg vil sette stor pris på tanker fra ekspertisen på Sony FE!

  5. Jeg har fotografert siden -70 tallet, og lenge før stabilisering i det hele tatt var på tankestadiet. 400 iso var kornete som bare pokker. Men det ble et og annet blinkskudd da også, også i litt dårlig lys. Siden tidsskillet med digitale bilder kom, sånn cirka ved årtusenskiftet, har jeg vært innom en haug systemer. MFT har jeg holdt meg til de siste femseks år. Har alt for mange hus og objektiver. Både EM-5, Epl-7, G1,2 og 5. Og altså GM-1 og GM-5. Disse er helt klart mine favoritthus, pga vekt og enkelhet. Jeg bruker Pana 35-100 (2,8) på begge. Funker strålende. Også 14-140 (ll). Og selvsagt mange lyssterke småtasser. Stabilisering er totalt unødvendig med 15mm, 17mm, 20mm, 45mm, 60mm Sigma, eller andre lyssterke objektiv. Og jeg er ikke alltid så jækla stødig på hånda. Dagens MFT-sensorer tåler fint både 1600 og 3200 ISO. Og da kan lyset være ganske så dårlig, og likevel kan lukkertiden være1/60 sek. Eller bruk en rispose og selvutløser når det mørkner for meget.

     

    GM-5 er et flott kamera som snart er borte. Billig er det også nå. Så løp og kjøp!

    Ferdig prata.

    • Liker 2
  6. Et tips jeg leste hos Tom's Photography Blog; en gammel Olympus forsatslinse C-180 skal visstnok funke på nyere objektiver. Den forstørrer 1,7 ganger. Tilfeldigvis lå den i en skuff, jeg brukte den for femten år siden på mitt aller første digitalkamera Olympus C-2100. Jeg har prøvd linsa på 45 1,8, og Sigma 60 2,8. Og resultatet blir ganske så skarpt, merkelig nok. Og 45mm1,8 blir plutselig en ganske velfungerende 76,5 mm 1,8. Pris: kr. 50,- cirka for 37-52 mm stepoppring. Bare prøv! Ikke så sexy som 75mm 1,8, men en smule billigere, og litt lettere...

  7. Fugler i flukt har jeg ikke erfaring med, så det kan jeg ikke gi noen anbefalinger på, men på sportsfoto tør jeg påstå å ha "en del" erfaring. Av det jeg har prøvd av zoom-objektiv til M43 har jeg ikke funnet noen som er gode nok til å være særlig egnet, ettersom autofokusen er for treg, lysstyrken for svak og isoleringsevnen med tynn dybdeskarphet ikke er tilstrekkelig (jeg har da ikke prøvd Olympus 40-150mm 1:2.8, så jeg må holde muligheten åpen for at den kan være god nok).

     

    Det er derimot to fastobjektiver som virkelig skinner til dette bruksområdet, og det er Olympus 45mm 1:1.8 og 75mm 1:1.8. Sistnevnte gjør i stor grad samme nytten som en 70-200mm på fullformat, som er selve arbeidshesten min på betalte oppdrag. Men 150mm fullformat-ekvivalent blir antageligvis i korteste laget til fuglefoto.

     

    Bilder produsert med 75mm'eren (alle med Panasonic GM1):

    P1070331-750x750.jpg

     

    P1070170-750x750.jpg

     

    P1070071-750x750.jpg

  8. Jeg skal ta bilder i konfirmasjonen til min nevø. Ønsker tips til strategi, utstyr, feller og lignende.

    Har mft med nok av objektiver, og aps-c (Pentax) med noen objektiver. Ser for meg kirke med dårlig lys, utebilder med muligheter for mye vær, og innebilder under middagen med ikke så mye lys.

     

    Jeg vil helst ikke bruke blits.

  9. Bra du er fornøygd. Eg bytta ut mitt GM1 med GX7, med stabilisator og søkar sitter eg også med følelsen av eit komplett kamera.

    En liten rapport fra mitt møte med GM1

     

    Min kjære og jeg dro til Dublin med min nyervervede GM-1 og EM-5. Jeg er veldig uvant med kamera uten søker. Men selv om "søkerbildet" i sterkt sollys ble mildt sagt litt uryddig, funket konseptet. Jeg ble etterhvert vant til å jobbe med skjermen. Og den er god, faktisk bedre (sjøl med mine godt tilårskomne aua) enn EM-5. En helt annen måte å ta bilder på; men det funket.

     

    GM-1 sin store fordel er responstiden, som er helt utrolig rask. Fullstendig tyst og øyeblikkelig. Og dermed lett å holde i ro. EM-5 er tyst og fin også, men ikke i nærheten av GM-1. Ingen, selv ikke fotografen, hvis han er uoppmerksom, merker at det blir tatt bilder. Jeg brukte kit-zoomen masse og den er skarp! Jeg brukte 20 mm til Panasonic, 45mm til Olympus og 60mm fra Sigma. Alle fungerte ypperlig. Og faktisk 14-150 zoomen til Olympus som også var helt grei, bildene ble skarpe som bare det uten billedstabilisator.

     

    Fil-kvaliteten synes jeg er enormt bra. Tok noen bilder på en mørk pub på 25600 ISO, og selv disse er godt brukanes. Nesten i klasse med Pentax K-30 som har en glimrende sensor.

     

    Ulemper finnes med kameraet så klart. Det er knøttlite, like lite som Pentax Q som jeg også har. Dette er greit i godt lys, men usedvanlig tregt når lyset minsker, og fil-kvaliteten er lysår unna. På GM-1 må man passe på at man ikke uforvarende setter kameraet i et modus man ikke ønsker. Og passe på at fokuspunktet ikke forviller seg. Men det er en vanesak tror jeg.

     

    Uansett brukte vi GM-1 mest på turen, kanskje på grunn av at det var særdeles artig å bruke. Men det er et glimrende kamera; ser ut som et lite kompaktkamera, og perfekt til streetphotography. Og med små lyssterke fastobjektiv har man alle fortografiske muligheter som finnes med den gitte sensorstørrelse.

     

     

    Jeg har ennå ikke lest bruksanvisningen, så det kan være enda mer å hente.

     

    Panasonic GM-1 anbefales på det sterkeste.

  10.  

    Jeg har bestilt GM-1 fra Japan Photo. Fraværet av søker er en utfordring, ja; men anmelderen på Louminus Landscape har åpenbart særdeles lav takhøyde for skjermsøker. Jeg tenker ikke å bruke kameraet med lange teleobjektiv, heller med fastobjektiv til anonym "gatefotografering", og til å være et kamera som tar ekstremt liten plass. Jeg kjøper det i stedet for et kamera med liten sensor med dertil dårlige egenskaper i forhold til liten dybdeskarphet. Og selvsagt for å kunne fotografere i dårlig lys.

×
×
  • Opprett ny...