Gå til innhold

Dwalin

Medlemmer
  • Innlegg

    29
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dwalin

  1. http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=391616

    http://www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=381275

     

    Har sirkla meg inn rundt disse, men er litt usikker på hvem jeg vil velge. Husker at Centrino-prosessorer var ganske kjølige for noen år siden (da jeg sist kjøpte laptop), er dette fortsatt tilfelle? Å ha stor skjerm er dessuten relativt attraktivt for bruk med Ableton som jeg nevnte ovenfor, men er usikker på hvor mye varmeutvikling det er på Turion-prosessorene..?

     

    Er mange år siden jeg aktivt fulgte med på hardware-markedet, så må bare unnskylde at jeg er litt grønn.

     

    Hvis det er andre tips å komme med, så er jeg lutter øre, gjerne linker til andre forhandlere med bedre priser osv :)

  2. Heisann!

     

    Jeg er en fattig student som trenger en rimelig laptop med lavt støynivå som egner seg til relativt vanlig studentbruk (tekstbehandling og mye surfing), samt at jeg ønsker å kjøre lydbehandlingsprogrammet Ableton Live på den. Det er ikke nødvendig at den er helt bom stille, men at den ikke bråker såpass at det er til sjenanse under forelesninger osv. Jeg er helt nøytral til om det er AMD eller Intel-prosessor, det som er viktig for meg er lavt støynivå og mest mulig ytelse per krone investert.

     

    Øvre prisgrense blir 7000,- men tar gjerne en billigere, valuta for pengene er som sagt viktigst

     

    På forhånd takk for hjelpen :)

  3. Jeg har et problem med de nye diskene mine. I BIOS blir diskene oppdaget som det de virkelig er: en disk på 160GB og en på 200GB, men når jeg skal formatere dem (har brukt hdd-behandlereren som er i installasjonspakka til Windows XP), så blir begge to bare 130GB store (små). Jeg har både SP1 og SP2 installert, og lurer derfor på hva som må gjøres. Trodde først det var en BIOS-feil, men siden begge diskene blir oppdaget på riktig der, så må det være noe annet som er galt...

     

    Noen som har noen gode råd og tips, så blir jeg glad. Er fortærende at 100GB forsvinner.

  4. Og so har ein dei som trur at det er elektrona som går i ein kabel når det går straum gjennom den.

    Det er det jo såklart ikke. Det er gode og onde ånder.

     

    Hva mener forresten du det er som forårsaker den strømmen, hvis det ikke er elektroner?

    Nokon vil kalle det onde og gode ånder, andre vil kalle det elektromagnetiske bølger.

    Her må jeg bare meddele at du er litt på jordet. Det som forårsaker de elektromagnetiske svingningene er elektroner (og ioner) som er i bevegelse i én felles retning. Det er altså ikke elektromagnetiske svingninger som er strømmen, strømmen er en strøm av elektroner (og ioner). Elektromagnetisme er en bieffekt av elektronene som er i bevegelse, det er noe som skapes rundt selve elektronene, og det er altså ikke denne elektromagnetismen vi bruker til å få effekt fra.

     

    Som noen av dere har påpekt tidligere, så beveger de fleste partikler seg fra der det er overskudd, til der det er underskudd. Derfor er det slik at elektronene beveger seg fra minus (der er det overskudd av elektroner) til pluss (der er det underskudd av elektroner).

  5. Skal du kjøpe en bærbar pc som støyer lite burde du kjøpe en med Intel Centrino cpu. Du vil garantert ikke angre.

    Jeg kjøpte <a href="http://www.komplett.no/k/ki.asp?action=info&p=40061&t=1296&l=3&AvdID=1&CatID=43&GrpID=9&s=pl">denne</a> maskinen nylig, og må si meg utrolig fornøyd. Det eneste store minuset er at det ikke er en volumkontroll på selve maskina.

     

    Jeg klarer faktisk ikke å høre cpu-vifta, og harddisken støyer svært lite. CD-romen bråker en del når den spinner opp, men det er jo ikke til å unngå.

  6. etter all den kjekke responsen jeg har fått, kan jeg slå fast at et lydkort ikke kan overklokkest. det virker i allefall ikke slik :D .

     

    Ettersom det er noen mikroprosessorer på lydkort, så kan man selvsagt overklokke det. Men det er ingen hensikt, fordi å overklokke prosessorene på kortet, bare fører til at de jobber kjappere (noe som ville vært kjekt, om det ikke var for at de er ganske nøyaktig kalibrert). DesiBel-mengden med lyd vil jo ikke endres i det hele tatt, siden det ikke har noe som helst med hastigheten til mikroprosessorene å gjøre.

  7. Dette har jeg like liten tro på, som jeg har tro på at SCO vil vinne på noen av punktene. SCO har i UNIX-miljøet hele tiden blitt omtalt som et grådig lite møkkaselskap, og nå bekrefter de bare dette overfor resten av verden. SCO har ingen sak, og argumentene de går til søksmål på er bare pisspreik, fra A til Å.

    Det overrasker meg derimot ikke at MS vil alliere seg (kjøpe seg inn i) SCO, siden det er et selskap som stiller i nesten samme klasse, bare på en litt større skala.

     

    Tux kommer nok til å overleve dette slaget også, uten større problemer. Og SCO har gravd sin egen grav, med mindre MS fisker dem opp igjen.

  8. Har faktisk hatt akkurat samme problemet. Det jeg tror var årsaken var at windows-cd'en hadde veldig mange riper, den var generelt dårlig behandlet (installerte på en annen sin maskin). Veit ikke helt hva du kan gjøre med det, bortsett fra at det sikkert finnes noen guider på Internett for hvordan man skal 'fikse' hakk i cd-plater.

    Jeg fikk ihvertfall installert da jeg fikk tak i en cd som var bedre behandla.

  9. Det finnes mange sinnsykt gode band, men det beste er nok Opeth. Alle som er interessert i variert og genial musikk burde høre på det bandet. Andre band som er gode er: Godspeed you black Emperor!, Explosions in the Sky, Anathema, Katatonia, Interpol, Jethro Tull, Frank Zappa, Bright Eyes, Apparat, JJ72, Madrugada, Mano Negra/Manu Chao, Massive Attack, Mew, Motorpsycho, Muse og The Doors.

     

    Nå fikk jeg spredd musikksmaken min til atter et nytt publikum! :woot:

  10. Jeg har ikke gått på noen dataskole.

     

    Informasjonen jeg har skrevet ned har jeg hentet fra undervisningstimene klassen vår har i faget Datakommunikasjon. Læreren vår er telemontør/ingeniør i telematikk, og jobbet tidligere i Telenor Nett (den avdelinga som tilbyr nett til alle aktører, inkludert NGT og Bluecom). Dessuten har jeg litt informasjon fra boka 'Datakommunikasjon' av Hans Wold.

     

    Hvis det bryr dere så går jeg VK1 Elektronikk.

     

    An ADSL circuit connects an ADSL modem on each end of a twisted-pair  

    telephone line, creating three information channels  

    a high speed downstream channel,  

    a medium speed duplex channel,  

    depending on the implementation of the ADSL architecture, and a POTS  

    (Plain Old Telephone Service) or an ISDN channel.

     

    Slik jeg tolker det der så oppfatter jeg det som om det bare er en medium-speed del av linja som er full duplex, med et ekstra spor som enten er halv duplex eller simplex, noe det ikke står noe om.

     

    Dessuten påstår operatørene til nettleverandørene at de leverer halv duplex, og det er tross alt de som administrerer linjene. Montørene trenger nødvendigvis ikke vite hva det er de monterer, bare de kobler riktig.

  11. Er du enig i at det ville medført at jeg maks kunne utnyttet halve båndbredden hver vei hvis jeg forsøkte å laste opp og ned på en gang (siden de måtte ventet på hverandre)? Med NGT Delta får jeg utnyttet ca 80 % av begge veier om jeg gjør begge deler på en gang.

     

    Teoretisk sett så ville det vært sånn, ja. Men ikke i praksis. Jeg kan ikke svare på det akkurat nå, fordi jeg ikke veit hvorfor.

  12. Bjørn: grunnen til at det går seinere å laste ned når man laster opp skyldes som jeg sa TCP/IP, eller nærmere bestemt ACK-pakker og receive-window. Dersom man f.eks. hadde brukt UDP for å overføre data, ville man fått maks utnyttelse begge veier.

     

    Sist jeg sjekket brukte Full Duplex Linjer også TCP/IP. "Hastighetstapet" som forårsakes av ekstra-pakker som TCP/IP oversender (informasjonskapsler/informasjonspakker) kalles "Overhead", og eksisterer både for Full Duplex og Halv Duplex. ADSL er halv duplex fram til telefonsentralen, ut derfra er det full duplex over optisk fiber eller koax (som tydeligvis ikke har tenkt til å dø enda). Derfor fungerer ADSL'en i Norge som en slags krysning mellom full og halv duplex, men linja ER Halv Duplex, fram til telefonsentralen. Og hastighetstapet som kommer når man bruker mye av enten ut eller inn-delen av linja forårsakes av at køen blir større og det dermed blir høy latency (forsinkelse på godt norsk).

     

    Poenget mitt er: alle de store leverandørene leverer halv duplex ADSL. Men dette er 'bare' frem til telefonsentralen.

     

    Hilsen Bjørn

  13. Jeg kom på noe mer som også var et aktuelt tema i denne diskusjonen. Det er fult mulig å få Full Duplex ADSL, og det finnes sikkert leverandører i Norge som leverer det, men jeg kommer ikke på noen. Som det har blitt tidligere nevnt, så er det sender/mottaker-utstyret som setter en begrensning for om det er full eller halv duplex når vi snakker om xDSL.

    Man kan også få SDSL som er halv duplex. Begrunnelsen for dette ligger i tidligere tråder, og er dere interessert så kan dere jo lese de.

     

    Igjen kan jeg understreke poenget: Duplex har ingenting med symetri å gjøre; en asymetrisk linje kan være full duplex, og en symetrisk linje kan være halv duplex, og omvendt.

     

    Jeg har i den tidligere posten skrevet om ADSL som at det ER halv duplex, men det er fordi jeg har tatt utgangspunkt i hva som er standarden her i Norge, fra de største leverandørene (Telenor, NGT, Bluecom etc.).

     

    Håper disse innleggene har bragt klarhet i sakene, for jeg har brukt ganske lang tid på å skrive dem ;)

     

    Hilsen Bjørn

  14. Ok, nå er det på tide å få samlet trådene og få folk til å skjerpe seg litt. jeg starter helt fra starten av, og dermed blir det mye repetisjon. La oss starte med definisjonene:

     

    når man snakker i xDSL-sammenheng så mener man med symmetri at oppstrøms- og nedstrøms-hastigheten opererer med like stor båndbredde (for de innvidde vil man da oppfatte at dette i teorien ikke har noe med overføringshastighet å gjøre direkte, men heller hvor store frekvensområder opp- og nedstrømskanalene har fått (frekvens måles i Hertz, mens overføringshastighet måles i bits per sekund)). Jeg husker ikke de nøyaktige frekvensområdene for de forskjellige ISP'ene, men det er heller ikke relevant. SDSL har like stor båndbredde ut og inn, og i praksis gjenspeiler dette seg i like stor ut og inn nedlastingshastighet (f.eks. 1024/1024). ADSL har ikke like stor båndbredde ut eller inn, og det gjenspeiler seg da i forskjellig nedlastingshastighet ut og inn (f.eks. 704/128).

     

    Her vil de skarpe legge merke til at duplex ikke er nevnt eller har noen relevans, for det har ingenting med symetri eller asymetri å gjøre. La meg definere for en siste gang forskjellen på de to typene duplex og simplex:

     

    Simplex: signaloverføringen skjer i én retning, og BARE EN RETNING (en luring nevnte for noen tråder siden at walkie/talkie er simplex, det er bare tull, for signaloverføringen ved bruk av walkie/talkie kan gå både frem og tilbake, men ikke samtidig, og er dermed halv duplex. selv kommer jeg ikke på noen gode eksempler for bruk av simplex, siden det ikke blir brukt så veldig mye i datahenseende).

     

    Duplex: overføringen skjer i to retninger, her finnes det to undertyper:

    - Halv: Signaloverføringen kan enten bare gå ut eller inn av gangen, ikke begge deler samtidig. (f.eks. Walkie/Talkie, noe som gjenspeiles i at mens én person snakker, så kan ikke den andre personen snakke, for signalet vil ikke nå frem, han kan bare lytte)

    - Full: Signaloverføringen går i begge retninger (ut og inn) samtidig, og helt uavhengig av hverandre (i teorien selvsagt). Det optiske fibernettverket mellom telefonsentralene og fjernsentralene er gode eksempler på full duplex nettverk.

     

     

    Det skal ikke mye tenking til før man skjønner at symmetri og duplex/simplex ikke har noe med hverandre å gjøre. Men hva så med nettleverandørene her i Norge?

    En av luringene tidligere påstod hardnakket at NGT og Telenor ADSL er Full Duplex, og begrunnet det med at man får lav ping når man spiller CS med ADSL. Har du noensinne prøvd å spille CS mens du bruker halvparten av den utgående linja di? Tror ikke det. Alle ADSL-leverandører i Norge som jeg kan komme på leverer ADSL som bruker halv duplex overføring, og man kan da få lav ping med halv duplex. I teorien er det jo bare halv duplex fram til telefonsentralen, og den befinner seg sjeldent mer enn 5-6 kilometer unna abonnenten. Når man da i tillegg tenker på at signaloverføringen gjennom kobbertråd går med ca 1/3 av lysets hastighet (ja, elektriske signaler beveger seg hurtig), så kan man tenke seg frem til at det ikke tar særlig lang tid før signalene har ankommet telefonsentralen. Signalene (de utgående og inngående) går om hverandre (men ikke over hverandre), og det tar kort tid fra man har sendt en pakke ut til man er klar for å motta en ny pakke inngående. Men den tidsdiferransen vil bli høyere, jo mer man presser hastigheten enten på utgående eller inngående delen av linja. Derfor blir det ganske mye høyere ping (latency) om man bruker ca. halvparten eller mer av utgående hastighet på ett eller annet og spiller samtidig, når man bruker ADSL.

    Hvis ADSL hadde vært symmetrisk (og med de samme hastighetene som i dag), så ville det ikke vært noe problem ping-messig om man brukte ca. halvparten av ut-delen av linja på noe annet.

     

    Til du/dere som tror dere kan alt og er mye bedre fordi dere bruker news (usenet), så burde dere prøve å dokumentere utsagnene deres litt bedre, eller i det minste slenge inn noen begrunnelser for argumentene deres. Hvis ikke kan dere stikke tilbake til news-gruppene deres og leke 1337, i stedet for å plage oss med at dere er så jævla mye bedre.

     

    P.S. Bare for å presisere: ADSL i Norge er Halv Duplex (fra de leverandørene jeg kommer på)

    P.P.S Symmetri og duplex/simplex har ingenting med hverandre å gjøre.

     

    Takk for meg,

     

    Hilsen Bjørn

  15. Jeg synes at du er litt for snill med hva du kaller rollespill og hva du kaller adventure. I f. eks. Baldur's Gate-spillene (som for øvrig er noen av de beste spillene som har kommet noensinne) har man ikke muligheten til å vike fra i historien i noen særlig grad. Man kan ikke få forskjellige slutter. Man kan ikke gjøre akkurat som man selv vil. Man er bundet opp i å følge noen retningslinjer hele tiden. Dette gjør spillet mer til et adventure-spill enn et rollespill. Riktignok kan man utvikle karakteren sin, men stort sett så må man utvikle den slik at den til enhver tid er best mulig til å sloss. Det er umulig å konversere seg gjennom hele spillet, noe som burde vært en mulighet (riktignok en mulighet som ville vært kjedelig i lengden, men dere fatter poenget). Neverwinter Nights sliter også med det samme problemet. Når du har nådd level 20 er stort sett alle karakterer av samme class identiske, særlig spellcasterne, noe som gjør at man ikke får en særlig personlig rolle, noe som er HELE vitsen med rollespill (for de som vil ha det med teskje: man skal ha en personlig rolle, med sine egne personlige vrier og evner). Pen & Papir d&d-systemet er sånn sett veldig godt lagd for dette, men både Baldur's Gate-spillene og Neverwinter Nights har fjerna mange essensielle deler fra D&D-systemet.

     

    Et spill som virkelig ser ut til å bli et ekte rollespill med veldig særegne roller er Star Wars Galaxies. Et Spill jeg VIRKELIG gleder meg til ;D

  16. ligebli, for det første er det ingen ting som heter 'lillestrøm', men jeg antar at du mener likestrøm/likespenning. Likespenning kan ha alle slags spenningsverdier. Det er bare å se på batterier det. Det finnes batterier i alle størrelser (og ja, det som kommer ut av batteriet er likestrøm, derfor batteriet har en minus og en plusspol). Det som skiller vekselstrøm fra likestrøm er at likestrømmen ikke skifter polaritet (negativ/positiv), mens vekselstrømmen skifter hele tiden, her i Norge femti ganger i sekundet (50Hz).

  17. Nå får jeg ikke engang begynt på installasjonen av OSet, så det ser jeg nesten ikke på som et problem lenger. Problemet er at jeg ikke får gjort noe som helst lenger :sad: Jeg får trøste meg med at jeg sannsynligvis får igjen på garantien.

  18. Blir nesten litt grinete her nå. Jeg kommer ikke inn i biosen, uansett hvor mye og fort jeg trykker på <delete>-knappen. Jeg trodde det holdt med én gang, menmen.. Det er litt vanskelig å konfigurere BIOSen når jeg ikke får tilgang til den. Jeg begynner mer og mer å ane fucka hardware ;( bør kanskje sende inn maskina til rep. før jeg begynner å mekke på ting jeg ikke har peiling på..

×
×
  • Opprett ny...