Gå til innhold

Dagger907

Medlemmer
  • Innlegg

    15
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Dagger907

  1. Linuxkompetanse er grunnleggende hvis du jobber med IT- litt avhengig av hva du driver med.

     

    Tror ikke topicstarter ville ha en editor/IDE-krig. Vedkommende finner sikkert et verktøy hvis han vil bruke Linux.

     

    Kunnskap om terminal/bruk av shell kan man eventuelt ta litt etterhvert. Det er i mange jobber påkrevd kunnskap om shellscripting. Jeg kan anbefale zsh og .zshrc fra grml.org for et behagelig shell å jobbe med.

     

    Windows er fint hvis du har mange brukere som må bruke windows(AD, WSUS etc). Noen virtuelle miljøer(les:VMWare) krever til dels at du har windows-servere til forskjellige kjernetjenester.

     

     

    Hvis du vil "lære Linux" så fyr opp en virtuell maskin med en simpel distro som ubuntu eller linux mint. Får du problemer, bruker du google :).

     

    Lykke til!

     

    EDIT: Etterhvert vil du helt sikkert sette pris på mengdene med open source programvare du selv kan modifisere eller kompilere spesielt for ditt eget bruk. Hvis du skal jobbe med utvikling vil jeg anbefale å se på forskjellige prosjekter som interesserer deg.

  2. Du kan eventuelt boote med en linux live CD og sende endel "random" data til disken før du som nevnt over bruker DBAN eller liknende.

     

    I linux: echo /dev/null > /dev/sdX eller

    dd if=/dev/null of=/dev/sdX

    Der X er disken du vil overskrive.

     

    Også echo /dev/random > /dev/sdX eller

    dd if=/dev/random of= /dev/sdX

    Vil gjøre samme nytten. Kjør kommandoene noen ganger, gjerne vekselvis hvis du er litt paranoid. Du kan evt opprette ny partisjonstabell osv før den skal skrotes. Lavformatering er heller ikke så dumt. Verktøy for lavformatering finner du på produsentens hjemmeside.

     

    Lykke til med slettinga!

     

    EDIT:

     

    Hvis du har etterretning, mafia eller andre skumle krefter som er superinteresserte i dataen på diskene dine, tror jeg nok teknikkene ovenfor vil være tilstrekkelig.. Ellers kan du jo avmagnetisere diskene dine og smuldre dem til småbiter som noen foreslår. Er det vanlige private data som jeg antar, vil det holde å overskrive dataene noen ganger og bruke verktøy som DBAN og evt videre lavformatering.

  3. ^^ what he said.

     

    Pluss at de diskene du har sikkert er formatert i NTFS, og skal du ha et hardware RAID på en ny RAID kontroller, hovedkort, RAM og CPU på en FreeNAS/FreeBSD, linux eller solaris-løsning må du uansett formatere diskene dine.

     

    Å putte litt "diverse" disker, 4x750gb pluss det andre du har formatert i NTFS er ikke akkurat Best Practice for en NAS-løsning. Hvis du har fått feriepenger, er 12k en meget god investering i din egen sky som er a) Mye mindre hassle b) RAID 6\10(RAID 5 kan vurderes) c) Nye disker d) Støtter både CIFS/Samba og NFS.

     

    Hvis du har all dataen din på software RAID i windows XP og tror du kan bare stappe alt inn i en fersk BSD/Linux-distro med ny hardware så tror jeg du er optimistisk. Du kan være heldig, men det høres ut som mye hassle å konfigurere. Når det først funker, ryker det et par disker så er dataen borte.

     

    Sett opp ny NAS med 4+ disker, utvid hvis nødvendig. Les deg litt opp på RAID 0/1/5/6/10. Behold begge løsningene og kopier alt over på det nye NASet før det ryker disker eller som nevnt av 007CD: software feil.

     

    Uansett, med ny hardware RAID-kontroller burde/må du reformatere diskene dine. Sjekk dem for ny firmware også, samme gjelder RAID-kontrolleren.

     

    En lur bonus, uavhengig av NAS/egen server er å bruke et NAS med 2+ gbit porter, eller stappe inn gode gigabit-kort på en server. Trunk disse portene til en god VLAN-kompatibel gbit switch. Eksempelvis en HP ProCurve eller en Cisco switch. Tror ikke du trenger fiber i dette tilfellet, så du får en god switch her til rundt tusenlappen. Dette er "managed switch"-typer som krever mer enn vanlig innsikt i en hjemmeruter av Dlink-typen. DD-WRT og Tomato firmware som kjører på endel rutere/switcher kan trunke disse.

     

    Mvh

  4. Fart er ikke nødvendig. Ting skal lagres, og evt streames via gbit nettverk til hovedpc. Tror jeg kjører en Promise SATA kontroller nå, med XP raid 5, software. Problemene kommer når dette skal flyttes til nytt hovedkort, derav tenker jeg litt Hardware raid, som kan flyttes på, uten for mye mikkmakk..

     

    Hvis jeg var deg, ville jeg gått for en NASboks fremfor å sette opp en "halvveis" løsning på en XP-maskin. Bruk samme type(ihvertfall størrelse) disker, og når du først kjøper disker så kan du jo kjøpe 2tb eller liknende, slik at du slipper å putte inn gammalt ræl i lagringsløsninga di.

     

    Husk at du selv setter verdien på dataen din i forhold til oppsett. Hvis du velger å finne frem en skrota pc, de diskene du har liggende og slenge osv så er det på din egen risiko. Software "RAID 5" på windows XP ville jeg aldri følt meg trygg på.

     

    Hvis du har kompetanse til å sette opp en server med f.eks FreeNAS og vedlikeholde dette, og du ikke bryr deg om mengden strøm serveren bruker, støy den lager osv så er dette også et godt valg. Husk også at de fleste NASbokser tar veldig liten plass og bruker veldig lite strøm, og gir veldig lite støy.

     

    Hvis du ikke trenger ekstra maskinkraft til ekstra krevende løsninger, eller ikke har tid eller kompetanse. legg fra deg tanken på å bygge selv og kjøp deg heller NAS. Mye greiere. Har du nok disker, hold deg til RAID 6 eller 10(avhengig av løsninga du går for). Vi bruker RAID 6 nesten ekslusivt(sett bort ifra SAN'et vårt) i servere med fler enn 2 hot-swap disker. Hvis du har 7 disker i RAID 6, kan to ryke uten at dataen din ryker.

     

    Mvh

  5. Hei!

     

    Jeg skal ha en ny bærbar PC som skal vare en stund, og skal brukes til alt fra multimedia, omkoding av filmer og musikk til bruk av Windows/Linux og ordbehandling i f.eks Word.

     

    Jeg har sett på denne maskinen fra HP med en Core i7, 6gB minne, ATI HD 5650, 640gB HD og 15.4" HD-LED skjerm. Maskinen burde ikke koste noe særlig mer enn 9k, vekt/størrelse har mindre å si enn spesifikasjonene.

     

    Kommer det noe ny teknologi i nærmeste fremtid som gjør dette til et dårlig kjøp, eller er det bedre kjøp der ute?

     

    På forhånd takk!

  6. Hei!

     

    Du nevner ikke et beløp på pcen, men jeg fant et par billige. Jeg er sikker på at noen her har bedre peiling og sikkert har noe annet å anbefale. Ville sett nærmere på andre poster i denne kategorien. En annen faktor er at de fleste billige bærbare leveres med Windows som standard, så konfigurerbare pcer fra Dell f.eks kan være et alternativ.

     

    http://www.mpx.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=71774 Er en grei PC med mye ram og grei harddisk. Ikke noe særlig ytelse på grafikkortet, men tror det går greit å kjøre KDE eller hva du tenkte. Celeron prosessoren er ikke kjent for super ytelse, så det kan diskuteres.

     

    http://www.mpx.no/aspx/produkt/prdinfovnet.aspx?plid=71890 Er nesten samme PCen, bare med halvparten av minnet og ATI skjermkort. Har en raskere(?) Turion 64bit prosessor. Dette kan være kjekt hvis du velger en distro som er optimalisert for dette.

    (Alle Acer Aspire PCer hos MPX leveres med sekk og trådløs mus.)

     

    Hvis du sjekker litt rundt på Elkjøp, Lefdal osv så har de sikkert noe billig, med greie specs.

     

    Når det kommer til Distro du skal bruke, vil jeg anbefale Debian eller Ubuntu\Kubuntu hvis du er litt ny i gamet. Begge disse har den kjekke Apt-Get funksjonen. Selv liker jeg KDE som windowmanager.

     

    Håper dette hjalp!

     

    Mvh

×
×
  • Opprett ny...