Gå til innhold

Faller

Medlemmer
  • Innlegg

    1 908
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Innlegg skrevet av Faller

  1. Kan du ikke lese disse tre artiklene, og så spørre deg selv om du fortsatt syns det er bra at et slikt system innføres:

    Tidligere artikkel i The NY Times om personvern og lokasjonsdata: https://www.nytimes.com/interactive/2018/12/10/business/location-data-privacy-apps.html

    Artikkel hvor en av livvaktene til Trump ble sporet: https://www.nytimes.com/interactive/2019/12/20/opinion/location-data-national-security.html

    NRK som laget nå nylig om temaet hvor de sporet opp en tilfeldig person i Stavanger: https://www.nrk.no/norge/xl/avslort-av-mobilen-1.14911685

    Hvorfor trekker jeg frem disse artiklene, lurer du kanskje på? Fordi data som samles inn i denne databasen inneholder:

    * navn,

    * dato,

    * klokkeslett,

    * geografisk plassering,

    * IP-adresse

    Artiklene over har _KUN_ brukt geografisk plassering, og allikevel har man klart å finne ut hvem personen er, hvor vedkommende jobber, bor, hvem andre som er i husstanden m.m.

    1) Hvorfor skal det være greit at den norske stat bygger opp en slik database som potensielt vil være et veldig interessant og attraktivt mål?

    2) Hvorfor kan ikke E-tjenesten bruke data som våre allierte har bygget opp (NSA, CIA etc)?

    3) Hvor mye koster dette for samfunnet?

    4) Se på NSA som har bygget opp enda mer inntrengende løsning med enda flere datapunkter. Det har vært 17 masseskytinger i USA. Hvorfor har ikke et slikt system klart å stoppe det?

    • Liker 2
    • Innsiktsfullt 3
  2. Nok en fordummende tittel fra NTB. Det er ikke skrivebrettet, men selskapet som prises til 1 milliard.

     

    Det sagt, er det meningen at selskapet skal selges ut av landet? Hvorfor ikke beholde det norsk?

     

    Fra artikkelen i E24.no: "Spark Capital seiler dermed opp som tredje største eier i Remarkable med 13,6 prosent av aksjene.". Det er nok ikke noen umiddelbar fare om at selskapet selges ut av landet.

  3. Det skal alltid være brannvakt en time etter arbeide med åpen flamme, ihvertfall i Norge.

    Ellers er jo en slik brann ikke så stor kostnad som man tror. - Når /hvis man regner på ytterligere livslengde etter brannen. Nye konstruksjoner bør selvfølgelig benytte nåtidens teknikk/teknologi innen materialer og brannsikring. Så holder det forhåpentligvis fem ganger (minst ?)  så lenge som det ville ha gjort før brannen.

     

    Men selvfølgelig kunne dette vært slukket bedre/raskere, som Trump fikk pepper for å si , hvis man hadde benyttet fly i brannslukningen.

    Man trengte ikke sluppet 1000-vis av liter om gangen. Men tåkelagt hele bygget med vanntåke fra fly.

    Slukningsarbeidet virket skremmende amatørmessig.

    Men hele brannen gav nok et overskudd til verdens media og deres tullballskiblerier om saken.

    Du fikk med deg at hele taket var belagt med blyplater som var spikret direkte til treverket og så fuget sammen slik at det holdt vann ute? Med den informasjonen i bakhodet, hvordan mener du at fly hadde bidratt til å slukke brannen raskere? 

    • Liker 3
  4. Heisann,

     

    Jeg har et spørsmål om det å koble en laptop til en skjerm ved hjelp av en USB-C kabel. På kontoret hvor jeg jobber, så finner folk at USB-C er veldig praktisk og enkelt å bruke for å koble til skjermer, men vi har også opplevd at kablene går i stykker (troligvis pga brukerfeil), men jeg ser etter kabler for å erstatte kabler som går i stykker. 

     

    Jeg vet at USB-C ikke er en kabelstandard, så spørsmålet mitt går ut på om USB 3.1 Gen 1/2 (5/10GB/s) er godt nok for å koble til en skjerm (og lade laptop) eller om man bør går over til Thunderbolt3 som takler betraktelig høyere hastigheter? 

  5. 1. Vet ikke, men tror det automatisk velger den høyeste. 

    2. Vet ikke. 

    3. Det finnes ikke noen veldig enkel oversikt dessverre. Dette har med at USB-C kun er selve kontakten, og definerer ikke noen standard for protokoll som brukes for overføring. 

    Noen generelle retningslinjer:

    USB-C 3.1 kommer i to varianter:

    1. Gen 1: støtter opp til 5Gb/s
    2. Gen 2: støtter opp til 10Gb/s

    Thunderbolt:

     

    Aktiv vs passiv kabel:

    Passiv kabel har maks lengde på 50cm (finnes noen på 80cm som visstnok fungerer bra), og støtter opp til 40Gb/s, men er også bakoverkompatibel med USB3. Lengder over 50/80 cm halverer støttet hastighet (20Gb/s). Dette er typisk 1 til 2 meter lange kabler. Over dette, så bør man velge aktiv kabel. 

    Aktiv kabel kan være mye lenger (finnes opp til 60m). Disse er ikke bakoverkompatible med USB3, men faller tilbake på USB2. Disse vil støtte hastigheter (ved hjelp av Thunderbolt-teknologien opp til 40Gb/s). 

     

    Power Delivery:

    Det finnes kabler som støtter lading, men også her varierer det hvor mye de er beregnet for. Det finnes kabler som støtter 60, 80 og 100 watt ladekapasitet. 

     

    Dette er en artikkel som beskriver dette godt: https://appleinsider.com/articles/17/08/15/psa-thunderbolt-3-cables-longer-than-05m-generally-dont-support-usb-31-speeds

  6. Heisann,

     

    Jeg har planer om å selge maskinen min, men opplever noen rare problemer når jeg prøver på en tilbakestilling.

     

    1. Hvis jeg prøver å bruke Windows sin innebyggede tilbakestilling, så får jeg bare et generisk problem som sier at det oppsto et problem og at den ikke klarte å fortsette. 

    2. Om jeg forsøker å bruke "Dell OS Recovery Tool", så får jeg lastet ned verktøyene til en minnepenn, men den blir ikke registrert under oppstart (har forsøkt med to minnepenner). 

    3. I "Dell OS Recovery Tool" får jeg muligheten til å laste ned Windows 10 Home, men maskinen bruker Windows 10 Pro. Hvorfor får jeg ikke lastet ned Win10 Pro som maskinen har? 

    4. Om jeg bruker "SupportAssist OS Recovery", så får jeg bare muligheten til å bruke "Cloud Recovery", men selv etter å ha latt den stå koblet til det trådløse nettverket i 30+, så skjer det ingen ting. Er det meningen at det skal ta så lang tid? 

  7. Ok, tenkte at man burde klare 400-450.... Kan selvsagt benytte egen router, men må vel sette hjemmesentralen i bridge da. Får se om jeg tester dette ut.

    Det er flere aspekter som påvirker her:

     

    - Netterkskort i router - Blant annet hva er spesifikasjoner på den trådløse delen og routingkapasiteten på router. Ikke alle nettverkskort i router og pc fungerer optimalt på grunn av forskjellig implementasjon av standarder, og utstyret vil (automatisk) forhandle seg frem til en hastighet som fungerer på begge ender. 

    - Nettverkskort i pc som testes. Takler den 3x3 MIMO (altså at den har tre antenner) eller har den en antenne? Det vil være med på å påvirke hastigheten som den takler. 

    - Valg av frekvens (2,4 vs 5 GHz). Det finnes routere som gir opp til 450 Mbps på 2,4 GHz, men ikke noe mer. Dette er ogs teoretiske tall, så faktisk ytelse vil ofte være en del lavere. På 5 GHz, så finnes det flere standarder; 867 Mbps, 1300 Mbps, 1733 Mbps etc. 

    - Andre nettverk rundt som kan skape forstyrrelser.

     

    Den enkleste løsningen er å sette sentralen i bromodus (som andre har nevnt før meg) og sette opp en egen router og trådløs del. 

  8. Så om hjemmenettet er på 50-60mbps, så burde det funke bra?

    Ja, da skal det fungere helt fint.

     

    En annen ting; hvis jeg vil sette opp et tilsvarende system hos pappa, kan jeg da fjernstyre/overvåke dette fra der jeg bor? Går det via cloud key?

    Ja, det er mulig. Du setter opp nettverket til faren som en egen "site" (som er termen Ubiquiti benytter). Da kan du ha oversikt over både ditt eget nett og det som er konfigurert hos faren din. Ta en titt på Ubiquiti sine demosider. Oppe i høyre hjørne vil du se "FedexForum". Hvis du klikker på den, så vil du også få opp 'Office' og 'Outlets at Castle Rock' som tilgjengelige sites hvor du kan gjøre individuelle tilpassninger. 

  9. Hei,

     

    Da jeg ikke klarer å oppnå tilfredsstillende dekning med min gamle router, så har jeg fått lyst til å oppgradere hjemmenettverket mitt. 

     

    Det er snakk om et avlangt to-etasjers rekkehus (13m fra kortvegg til kortvegg), der svakstrømskap befinner seg ca midt i huset, i 2.etg. I tillegg er det to RJ45 uttak, ett i hver etasje, som befinner seg i den ene enden av huset (stue og kjøkken). Kontor og soverom befinner seg i motsatt ende av uttakene. Huset er såvidt meg bekjent bygd med etasjeskiller av tre, og veggene er gipsplater. 

     

    Jeg har fiber fra Telenor (50/50), der modemet (Alcatel I-020G-F) er plassert i svakstrømskapet. 

     

    Etter å ha lest litt på dette forumet, så virker det som at Ubiquiti er veien å gå, hvis man vil være litt framtidsrettet og samtidig få seg et stabilt nettverk. 

    Så jeg lurer litt på hva slags oppsett dere eventuelt kunne anbefalt?

    Man kan anbefale mye forskjellige oppsett, mne hva slags utstyr har du? Hvor mange enheter kobler seg til samtidig? Deler du mye på nettverket?

     

    Tenker det vil være naturlig å ha router i svakstrømskapet og to aksesspunkt tilknyttet hvert sitt nettverksuttak? Mulig med en switch ved uttaket i stuen?

    Jeg er enig at det virker fornuftig.

     

    Vil UniFi AP AC In wall være et alternativ, hvis jeg ikke vil montere aksesspunkt i taket? I stuen kunne jeg kanskje tenkt meg å ha en switch, så jeg får kablet nettverk til TV, PS og Xbox. 

     

    Vedr. router, vil det være tilstrekkelig med en Edgerouter X? Eller må jeg opp på USG? 

    Trenger jeg Cloud key?

    For uten om at jeg syns In-wall variantene er litt dyre, så skal de fungere nokså godt etter hva jeg har lest på Ubiquiti-forumet. De har dårligere dekning på baksiden enn forsiden på grunn av måten de er laget på. En Edgerouter X vil troligvis fungere fint for ditt bruk, men er ikke samme produktserie som Unifi-aksesspunktene. I praksis betyr dette lite, men Unifi-serien er gode på å vise statistikk over nettverket og integreres på tvers av enheter (USG, Switcher og AP'er).

     

     

    Kobler man bare AP til det eksisterende nettverket via programvaren da? Jeg må deaktivere trådløst nett på Airport Extreme som brukes nå og bare bruke AP?

    Men ja, deaktiver det trådløse nettverket på Airporten, koble til aksesspunkter og start opp programvaren for Ubiquiti. Da kan du konfigurere nettverksnavn og alt annet. Denne videoen er et godt sted å starte. Der viser Tom at man kan starte med bare aksesspunkter, og hvordan man gjør det.

  10. Heisann,

    Jeg har nå planer om å begynne med trening (igjen), men er på jakt etter anbefaling av et treningsprogram for hele kroppen.

    Litt om meg:
    190 høy, 138 kg og et ønske om å finne en rutine for å komme i bedre form (både kondisjon og styrke).

    Har trent RYP-(grunn)programmet før, men ser ikke ut til å finnes lenges (på nettsidene til Tech nutrition). Jeg har selve programmet tilgjengelig (lastet ned for lenge siden), men husker ikke hva øvelsene 'Mage', 'skråbenk manualer' og 'tricepspress' var.

    Jeg tenker å starte litt rolig med 2 ganger i uken, og så øke til 3 etterhvert. Ønsker ikke å starte for hardt, men heller gjøre dette til en god, langvarig rutine for å holde seg i form. 

     

    Forslag på treningsprogram settes pris på. 

     

     

    For den som lurer på hva grunnprogrammet til RYP innholder, så er det:

     

    4x4 intervaller
    Mage
    Knebøy
    Skråbenk Manualer
    Roing Bredt
    Arnoldpress
    Bicepscurl
    Tricepspress

     

  11. Høres jo lovende ut. Har du brukt Udacity selv? Og hva legger du i stor suksess? Personlig utvikling eller karrieremuligheter?

    Ja, har brukt det litt og liker plattformen. Med stor suksess, så tenker jeg å få seg jobb. Ergo, både personlig utvikling og karrieremulighet.

     

     

    Jeg er på en måte helt blank. Samtidig ikke. Har jobbet mye med logikk i Excel og kan litt kode i VBA. Har også brukt MATLAB minimalt. Men jeg vet ikke helt hva slags språk jeg skal starte med eller om det i det hele tatt er noe jeg bør tenke på i starten.

     

    Per dags dato gjør jeg veldig mye i Excel/VBA, men har også mer avanserte applikasjoner som kjører kode i C#. Så målet på sikt er jo å bli rimelig kompetent eller i hvert fall god nok til at jeg kan henge med i svingene og i det minste forstå/modifisere avansert kode. :D

    Valg av språk er en eviglang diskusjon. Ofte er det bedre å starte med noen av de tradisjonelle språkene og så gjøre overgang til språk som endelig ønskes når man forstår basisen av koding.

     

    Jeg vet at UiO bruker Python til første semester for å lære kodeforståelde. Java er også brukt en del steder. C# er også kurant å lære seg, men det er mer spesifikt rettet mot Microsoftprodukter sammenlignet med f. eks Java.

     

     

    Hvis formell kompetanse ikke er en nødvendighet med tanke på en jobb, så er det jo godt mulig at det er smart å droppe dette og heller gå rett på sak og på det man faktisk trenger eller ønsker å lære. Tidligere erfaring med skole er jo at 50-60% er bortkastet og mye av pensum er et resultat av at læreplaner og diverse BS skal tilfredsstilles. 

     

    Jeg skal som nevnt i utgangspunktet ikke søke jobb, men tenker formell kompetanse kan være lurt som en sikkerhet for fremtiden. Men om det ikke er så viktig som jeg trodde, så er det jo kanskje lite vits...

    Jeg tror IT-bransjen er blant de få jobbmarkedene hvor man kan få seg jobb uten å ha gått på skole. Som du leser i tråden, så er det flere steder man heller går for personer uten formell utdannelse. Personer som er gode i programmering trenger ikke å ha formell bakgrunn, så lenge interessen er der.
    • Liker 1
  12. I utgangspunktet trenger du:

    Ubiquiti UniFi USG-PRO:

    Du kan velge den som heter Ubiquiti UniFi USG, men PRO-versjonen kan settes rett inn i et rack som er mer praktisk). 

     

    Ubiquiti Unifi Switch 24 (US-24-250W) eller Ubiquiti Unifi Switch 16 (US-16-150W)

    Valget av switch avhenger av hvor mange aksesspunkter som skal settes opp, og om det er noe annet utstyr som skal kobles til ved hjelp av kabel. Fordelen med å velge en Power over Ethernet (PoE)-switch er at det driver aksesspunktene ved hjelp av samme kabel som du bruker for å gi de signal. Aksesspunktene trekker maksimalt 10,5 watt (av det som er anbefalt i denne tråden), og det gjør at du enkelt kan velge hva slags switch som trengs. Trenger du færre enn 14-15 aksesspunkter, så holder det med 16-porters utgaven, men hvis du trengere flere, så kan du enten velge 24- eller 48-porter. 

     

    Ubiquiti UniFi AP AC Pro

    Det finnes andre versjoner i denne kategorien, men Pro-versjonen støtter opp til 250 samtidige brukere og leverer god ytelse. Her kjøper du så mange som det er behov for. 

     

    Ellers er det verdt å nevne at PoE-standarden gir strøm til utstyr opp til 100 meter. 

  13. VPN er feil verktøy, det er noe som brukes for skjule din posisjon.

     

    Det du trenger er SmartDNS, hvor du kan angi lokasjon for hver tjeneste du benytter, slik som for eksempel Netflix.

     

    https://www.smartdnsproxy.com

    Jeg er ikke enig med deg om at VPNs primære bruksområde er å skjule trafikken til en bruker. Hvorfor bruker f. eks bedrifter VPN-løsninger fra ett kontor til et annet? Sist jeg sjekket var det ikke for å skjule trafikken, men heller å kryptere den slik at uvedkommende ikke får tilgang til data som går via offentlige noder. 

     

    Er SmartDNS et godt forslag til TS sitt spørsmål? Absolutt. 

    • Liker 1
×
×
  • Opprett ny...