Gå til innhold
  • Dårlig debattkultur og hvordan du håndterer dette


    Gaea

    Denne artikkelen utdyper begrepene flaming, personangrep, trolling fra våre retningslinjer. I tillegg til å forklare noen andre begreper knyttet til dårlig debattkultur. 

    Innholdsoversikt

    • 1. Flaming
    • 2. Personangrep
    • 3. Trolling
      • 3.1 Trolling i praksis
      • 3.2 Forskjellen mellom trolling og saklig provosering
      • 3.3 Hva gjør du om du kommer over trolling?
    • 4. Stråmannsargumenter
      • 4.1 Å sette opp en stråmann stråmenn 
      • 4.2 Hva du gjør om du blir utsatt for stråmannargumentasjon

    Flaming

    Flaming er fiendtlig og fornærmende dialog mellom to eller flere brukere på forumet. Å flame noen har som hensikt å angripe brukeren. Kjennetegn for flaming er at det er lite konstruktivt, har en uhøflig form og ofte går på person fremfor sak. Opplever man flaming så anbefales det å rapportere hendelsen, slik at en moderator kan ta seg av det.

    Personangrep

    Personangrep er å gå til personlig angrep på budbringeren fremfor å konsentrere seg om budskapet. Personangrep blir ansett som lite konstruktivt og er et element som ødelegger diskusjoner og er derfor ikke tillatt på forumet. Opplever man personangrep så oppfordres man til å rapportere slik at en moderator kan fjerne det. Man skal ikke svare på personangrep, men overlate det til moderator.

    Generalisering regnes i utgangspunktet ikke som personangrep. Eksempelvis vil man ikke kunne påberope seg å bli personlig angrepet, i forhold til hensikten med retningslinjene, hvis man er amerikaner og leser en bruker skriver "amerikanere er dumme".

    Trolling

    Trolling er å provosere for provoseringens skyld, ofte ved å skrive noe man ikke mener slik at diskusjonen utarter seg til en hissig diskusjon hvor temaet for tråden blir skadelidende. Den primære hensikten med trolling er ikke å argumentere for påstanden, men å skape dårlig stemning. De som troller konsekvent omtales ofte som et troll eller internett-troll. Trolling anses som vellykket for trollet om deltagere i diskusjonen "biter på kroken".

    Trolling tillates ikke på forumet, og de som konsekvent troller blir fratatt forumtilbudet. Brukere som kommer over det man anser som trolling anbefales på det sterkeste å ikke svare på innlegget, og man benytter ofte uttrykket "Mat ikke trollet".

    Trolling i praksis

    Spoiler

    Et troll benytter som regel en rekke forskjellige metoder til å narre folk. Én metode er å fremsette en rekke meget skarpt formulerte avvisninger som ikke er relatert til trådens tema. For eksempel ved å avvise Guds eksistens i diskusjon rundt et tema som tar teoretisk utgangspunkt i at Gud eksisterer, eller proklamere at "Manchester United er verdens beste lag" i en diskusjon om Liverpool. Dette er fremgangsmåter ment å skape kvalme, og ikke tilføre temaet noe konstruktivt og saklig.

    En annen måte å trolle på kan være å komme med en bastant og skråsikker uttalelse uten noen form for utdyping. Dette er gjerne en påstand som er stigmatiserende, og som vedkommende egentlig ikke mener. Dette er en diskusjonsteknikk som har fellestrekk med kverulering.

    En tendens som er stadig sterkere er å bevisst tillegge deltagere i tråden en mening de ikke har, såkalt stråmannsargumentasjon. Dette foregår da ikke grunnet en misforståelse, men gjøres med den hensikt å gi inntrykk av at deltagere i tråden mener noe annet enn hva de faktisk gjør og således kunne sette opp en stråmann for å provosere. Slik provoserer man for provoseringens skyld og oppnår også at fokus går vekk fra trådens tema.

    Forskjellen på trolling og saklig provosering

    Spoiler

    Å skille trolling fra det som omtales som saklig provosering er ikke alltid lett. Det er formålet med provoseringen som er avgjørende, og det blir opp til moderator å avgjøre om det er en provokasjon relatert til argumentering for en sak, eller provosering med formål å trolle. Det er ikke alltid lett å finne ut av formålet med innlegget, og i tvilstilfeller blir som oftest innlegget stående. Personer som konsekvent troller er lettere å oppdage da man fort ser et mønster.

    Hva du gjør om du kommer over trolling

    Spoiler

    Det er særdeles viktig at du aldri svarer på innlegg man anser som trolling, da man med det lar den som troller oppnå sitt mål. Du oppfordres til å rapportere slike tilfeller, slik at det kan bli vurdert av en moderator.

    Rapportering betyr å rapportere tråder eller innlegg til moderatorteamet. De som har tilgang til å ta seg av rapportene setter stor pris på at Diskusjon.no sine brukere hjelper moderatorene med å finne frem til ting som må tas tak i. Uten flinke brukere som rapporterte ville det tatt lenger tid for moderatorene å finne innlegg, tråder og brukere som bryter med retningslinjene.

    Stråmannsargument

    Stråmannsargument er å tillegge meningsmotstander en mening han/hun ikke har, for så å argumentere mot det fiktive og uriktige standpunktet til vedkommende. Meningsmotstanderen blir gjort til en stråmann. Denne argumentasjonsteknikken er ofte brukt som avledningsmanøver, men er også en teknikk benyttet av troll eller av de som ønsker å henge ut en person. Men det kan også være resultat av en misforståelse, hvor det da ikke er en bevisst teknikk men heller et tilfelle av at man genuint har misforstått meningsmotstanderens intensjon.

    Å bedrive stråmannsargumentasjon gjøres på flere forskjellige måter:

    Spoiler
    • Ta et argument ut av sin sammenheng, gjerne ved å tolke den til det ekstreme.
    • Ved å kun svare på noen av flere argumenter og så gi inntrykk av at alle argumentene til motstanderen er tilbakevist.
    • Gjengi motstanderens argumenter i svekket form, tilbakevise dem, og lat som originalargumentet har blitt tilbakevist.
    • Gjengi en feilaktig utgave av motstanderens argumenter, avblås dem, og lat som at motstanderens posisjon i diskusjonen har blitt redusert.

    Hva du gjør om du blir utsatt for stråmannargumentasjon

    Spoiler

    Argumentasjonsteknikken er i utgangspunktet ikke forbudt på forumet, med mindre den benyttes konsekvent og bevisst. I slike tilfeller anses det som trolling. Blir man utsatt for en stråmann så er det best å påpeke dette i beherskede vendinger, da det i mange tilfeller kan dreie seg om en ren misforståelse. Om vedkommende fortsetter å påstå at du mener noe annet selv etter at du har avklart ditt korrekte standpunkt, så bør man rapportere tilfellet slik at moderator kan få vurdert om det er snakk om trolling. 

    Blir man selv beskyldt for å stråmannsargumentasjon bør man vurdere nøye om man har misforstått sin meningsmotstander og ikke fortsette å beskylde vedkommende for å ha en mening han/hun da ikke har. Ellers kan det bli oppfattet som trolling.

     


    Brukertilbakemelding

    Anbefalte kommentarer

    Det er ingen kommentarer å vise.



    Gjest
    Kommentarfeltet er nå stengt

×
×
  • Opprett ny...