Gå til innhold

God Bok! Samletråd for fotobokomtaler


Anbefalte innlegg

Denne tråden har jeg savnet. Det finnes endel diskusjoner om fotobøker, men de er spredd. Hvis vi får samlet ting i denne, eller fletter denne sammen med den jeg ikke fant :whistle:, så kunne den være en god sticky-kandidat.

 

Så, har du en fått/kjøpt/lånt en fotobok du vil fortelle kort om, så post her. Eller hvis du lurer på å kjøpe en som ikke er omtalt enda, så kan du spørre her om noen kan si noe om den. Jeg synes ikke det skal være nødvendig å skrive en full omtale, men litt mer enn "super" eller "suger" hadde vært fint.

 

Tittel, forfatter, format, isbn og tematikk, og litt om hvorfor du tror andre er tjent med å kjøpe den eller hvorfor de bør finne en helt annen i stedet.

 

For at tråden skal bli nyttigst mulig, ser jeg for meg at jeg påtar meg å vedlikeholde førstepost med lenker til viktige poster for hver omtalt bok. Send en pm hvis du ser at jeg glemmer det...

 

 

Index

 

Norske:

Fotoglede, Eivind Røhne og Stian Schioldborg | #12

 

Utenlandske:

The Americans, Robert Frank | #7

Á Propos de Paris, Henri Cartier-Bresson | #7

Creative Landscapes : Digital Photography Tips & Techniques, Harold Davis | #6

How to Read a Photograph, Ian Jeffrey | #3

Looking East, Steve McCurry | #5

The Man in the Crowd, The Uneasy Streets of Garry Winogrand | #7

The Places We Live, Jonas Bendiksen | #15

The Practice of Contemplative Photography, Andy Karr og Michael Wood | #2

Satelites, Jonas Bendiksen | #15

Street Photography Now, Sophie Howarth og Stephen McLaren | #4

Endret av kaian
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

The Practice of Contemplative Photography, Andy Karr og Michael Wood

 

Paperback, ISBN:978-1-59030-779-3, 140,- på capris.no (juni '11)

 

Handler om å videreutvikle evnen til "å se". Boken har en lang rekke fotografier av både forfatterne selv, og andre. Det er og eksempler fra Cartier-Bresson, Alfred Stieglitz, Edward Weston og fler.

 

For prisen er boken verdt hver krone mange ganger bare for bildene. De fleste bør kunne få noe ut av teksten og øvelsene også...

 

Hvis sitater som disse appelerer til deg, så kan det være greit å vite at de er viktige utgangspunkt for forfatterene:

Henri Cartier-Bresson:

"Technique is important only insofar that you must master it in order to communicate what you see.... In any case, people think far too much about techniques and not enough about seeing."

 

og samme Henri beskriver "å se" som

"putting one's head, one's eye and one's heart on the same axis"

 

Forfatterene har dyp bakgrunn i Buddhisme og bruker teknikker derfra, uten å mase om det.

 

Boka er skrevet dels for å inngå i et kursopplegg forfatterene kjører, men og for å hjelpe fotografer som ikke har tenkt å ta kurset. Det er en webside (seeingfresh.com) som hører til boka der du bl.a. kan se eksempelbilder fra boka og laste opp bilder du selv tar når du jobber med oppgavene.

 

Jeg skulle gjerne sett litt mer bilder av mennesker og samfunn, men liker boka allikevel, og anbefaler den varmt.

Endret av kaian
Lenke til kommentar

How to Read a Photograph, Ian Jeffrey

Softback, ISBN: 978-0-500-28784-2,383 sider

 

Dette er en fin introduksjon til kjente fotografer i historien. Hver fotograf presenteres med et utvalg av bilder og en kort tekst. Samtidig viser forfatteren hvordan bildespråket har utviklet seg fra begynnelsen til nå.

 

Det jeg liker med boken er at den omhandler de fleste fotografene som man har hørt om, slik at vi kan se hva slags bilder fotografen er kjent for, hvem de har blitt påvirket av, og hvilke som de igjen har påvirket i ettertid.

 

Boken hovedfokus er fotografer som var mest aktive frem 1970-tallet; det kun plasss til noen få fotografer som var aktive på slutten av forrige århundre (1990-tallet). Jeg kunne tenkt meg at boken hadde vært oppdatert med flere av de nyere fotografene (Sally Mann og Robert Mapplethorn med flere).

  • Liker 1
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Street Photography Now, Sophie Howarth og Stephen McLaren, 2011

ISBN: Heftet: 9780500289075 Innbundet: 9780500543931

Priser juli '11: 156,- og 243,- på Capris.no

 

46 av de fremste gatefotografene verden rundt viser ca 350 bilder. Fantastiske bilder, i alle varianter av gatefoto. Og hver bidrar med sine tanker om gatefoto, sin tilnærming, hva de er på jakt etter og kontroversene rundt emnet. Dette er den første større samlingen av moderne gatefoto på over 20 år, og dermed et viktig supplement for den som har eldre verk om stoffet.

 

Jeg kjøpte heftet utgave og anbefaler den på det varmeste. Jeg misstenker at også mange som ikke i utgangspunktet er interessert i gatefoto vil ha stor glede av boka, både for bildene og teksten.

Endret av kaian
Lenke til kommentar

Looking East av Steve McCurry

Innbundet - 2006 - Engelsk - ISBN: 9780714846378

Pris juli '11: 226,- på Capris.no

 

Likte du Afghan Girl så har du her både det og 50-60 portretter i omtrent samme klasse fra samme fotograf. Offsettrykk er hvert bilde 24x36cm og i flott kvalitet. Hvis portretter fascinerer deg, om så bare litt, så er dette en bok du vil ha stor glede av å se igjennom og studere.

Lenke til kommentar

Flott initiativ. Trenger en ny fotobok eller to :)

 

Edit:

 

Creative Landscapes : Digital Photography Tips & Techniques

Harold Davis

Paperback | 240 sider | John Wiley & Sons Inc | 2011 | Engelsk | ISBN: 9781118027325

 

"Capture the beauty of the world around you with this professional advice Landscape photography inspires millions of photographers. If you're one of them, you'll find new"

 

200,- fra bokkilden.no

$18.42,- fra amazon.com

Endret av egilh
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Kan jo kopiere inn det jeg skrev i chattetråden.

 

Vil anbefale bøkene À Propos de Paris, Man In The Crowd og The Americans.

 

Á Propos de Paris

Henri Cartier-Bresson

 

En mann jeg tror og håper de aller fleste som tar fotografi litt seriøst har hørt om. Boka er en samling fotografier fra Paris fra hans første år som ung mann, til han sluttet som profesjonell fotograf. Man får se utvalgte øyeblikk fra livet til Parisere og Henri Cartier-Bresson viser hvor mye forskjellig og fantastisk man kan få til med kun sitt eget hjemsted som utgangspunkt.

 

The Man in the Crowd

The Uneasy Streets of Garry Winogrand

 

Garry Winogrand fotograferte alt og alle, og har en ufattelig mengde gode fotografier. 275 dollar er mye å bruke på en fotobok, så mye at jeg ikke har hatt råd til å kjøpe den selv. En dag så gjør jeg kanskje det, men jeg har sett gjennom hele boka, og skulle ønske jeg kunne gjøre det når jeg selv ville. Winogrand har så vidt jeg vet kun en bok som kan regnes som lett å få tak i, også fra et økonomisk standpunkt. Om du ønsker en innføring i fotografiene hans, anbefaler jeg denne. Vil du ha et stykke fotografisk historie, kjøper du The Man in the Crowd.

 

Robert Frank's The Americans

 

Utenom Henri Cartier-Bresson's "The Decisive Moment" er det antageligvis verdens mest kjente, og viktigste fotobok. Boka er en dokumentering av post-krigs Amerika, og er høyst interessant. Den fikk ikke så god kritikk da den kom ut, og mange spekulerer i at dette er fordi datidens "autoriteter" innen fotokunst hadde nære forhold til de mange kameraprodusenter, og Robert Frank's bok viste hvor fantastiske bilder man kan ta, selv om man bommer litt på eksponering, komponering og skarphet.

Endret av boffeeen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Han har mange bøker. Det er fullt mulig han er den fotografen med flest bøker utgitt. Dette er listen fra Wikipedia. Har merket de mest kjente/viktigste.

 

1947:

The Photographs of Henri Cartier-Bresson. Text by Lincoln Kirstein, Museum of Modern Art, New York.

 

1952:

The Decisive Moment. Texts and photographs by Henri Cartier-Bresson. Cover by Henri Matisse. Simon & Schuster, New York. French edition

 

1954:

Les Danses à Bali. Texts by Antonin Artaud on Balinese theater and commentary by Béryl de Zoete Delpire, Paris. German edition

 

1955:

The Europeans. Text and photographs by Henri Cartier-Bresson. Cover by Joan Miró. Simon & Schuster, New York. French edition

 

1955:

People of Moscow. Thames and Hudson, London. French, German and Italian editions

 

1956:

China in Transition. Thames and Hudson, London. French, German and Italian editions

 

1958:

Henri Cartier-Bresson: Fotografie. Text by Anna Farova. Statni nakladatelstvi krasné, Prague and Bratislava.

 

1963:

Photographs by Henri Cartier-Bresson. Grossman Publisher, New York. French, English, Japanese and Swiss editions

 

1964:

China. Photographs and notes on fifteen months spent in China. Text by Barbara Miller. Bantam Books, New York. French edition

 

1966:

Henri Cartier-Bresson and the Artless Art. Text by Jean-Pierre Montier. Translated from the French L'Art sans art d'Henri Cartier-Bresson by Ruth Taylor. Bulfinch Press, New York.

 

1968:

The World of HCB. Viking Press, New York. French, German and Swiss editions

 

1969:

Man and Machine. Commissioned by IBM. French, German, Italian and Spanish editions

 

1970:

France. Text by François Nourissier. Thames and Hudson, London. French and German editions

 

1972:

The Face of Asia. Introduction by Robert Shaplen. Published by John Weatherhill (New York and Tokyo) and Orientations Ltd. (Hong Kong). French edition

 

1973:

About Russia. Thames and Hudson, London. French, German and Swiss editions

 

1976:

Henri Cartier-Bresson. Texts by Henri Cartier-Bresson. History of Photography Series. History of Photography Series. French, German, Italian, Japanese and Italian editions

 

1979:

Henri Cartier-Bresson Photographer. Text by Yves Bonnefoy. Bulfinch, New York. French, English, German, Japanese and Italian editions

 

1983:

Henri Cartier-Bresson. Ritratti. Texts by André Pieyre de Mandiargues and Ferdinando Scianna. Coll. " I Grandi Fotografi ". Gruppo Editoriale Fabbri, Milan. English and Spanish editions

 

1985:

Henri Cartier-Bresson en Inde. Introduction de Satyajit Ray, photographies et notes d'Henri Cartier-Bresson. Texte d'Yves Véquaud. Centre National de la Photographie, Paris. Editions anglaise

Photoportraits. Texts by André Pieyre de Mandiargues. Thames and Hudson, London. French and German editions

 

1987:

Henri Cartier-Bresson. The Early Work. Texts by Peter Galassi. Museum of Modern Art, New York. French edition

Henri Cartier-Bresson in India. Introduction by Satyajit Ray, photographs and notes by Henri Cartier-Bresson, texts by Yves Véquaud. Thames and Hudson, London. French edition

 

1989:

L'Autre Chine. Introduction by Robert Guillain. Collection Photo Notes. Centre National de la Photographie, Paris

Line by Line. Henri Cartier-Bresson’s drawings. Introduction by Jean Clair and John Russell. Thames and Hudson, London. French and German editions

 

1991:

America in Passing. Introduction by Gilles Mora. Bulfinch, New York. French, English, German, Italian, Portuguese and Danish editions

Alberto Giacometti photographié par Henri Cartier-Bresson. Texts by Henri Cartier-Bresson and Louis Clayeux. Franco Sciardelli, Milan

 

1994:

A propos de Paris. Texts by Véra Feyder and André Pieyre de Mandiargues. Thames and Hudson, London. French, German and Japanese editions

Double regard. Drawings and photographs. Texts by Jean Leymarie. Amiens : Le Nyctalope. French and English editions

Mexican Notebooks 1934–1964. Text by Carlos Fuentes. Thames and Hudson, London. French, Italian, and German editions

L'Art sans art. Texte de Jean-Pierre Montier. Editions Flammarion, Paris. Editions allemande, anglaise et italienne

 

1996:

L'Imaginaire d'après nature. Textes de Henri Cartier-Bresson. Fata Morgana, Paris. Editions allemande et américaine

 

1997:

Europeans. Texts by Jean Clair. Thames and Hudson, London. French, German, Italian and Portuguese editions

 

1998:

Tête à tête. Texts by Ernst H. Gombrich. Thames & Hudson, London. French, German, Italian and Portuguese editions

 

1999:

The Mind's Eye. Texts by Henri Cartier-Bresson. Aperture, New York. French and German editions

 

2001:

Landscape Townscape. Texts by Erik Orsenna and Gérard Macé. Thames and Hudson, London. French, German and Italian editions

 

2003:

The Man, the Image and the World. Texts by Philippe Arbaizar, Jean Clair, Claude Cookman, Robert Delpire, Jean Leymarie, Jean-Noel Jeanneney, Serge Toubiana. Thames and Hudson, London 2003. German, French, Korean, Italian and Spanish editions.

 

2006:

An Inner SIlence: The portraits of Henri Cartier-Bresson, Texts by Agnès Sire and Jean-Luc Nancy. Thames and Hudson, New York.

 

Museum of Modern Art had også gitt ut en ganske stor bok med en biografi og en samling bilder.

Endret av boffeeen
  • Liker 1
Lenke til kommentar

@skrim: skriver du litt mer om hva Fotoglede tar for seg, hvem den passer for?

Er desverre ikke en god skribent sorry blir bare tull med meg på slik er i grunn opptatt av at folk skal se at det fins gode ting laget her på berget også å ikke bare tro at alt det gode kommer fra utlandet.

skrivelefer

Lenke til kommentar

Finnes gode norske fotografer som har gitt ut gode fotobøker. Jonas Bendiksen, som faktisk er president i Magnum, har gitt ut to veldig gode bøker. Oppdaterer med omtale og linker når jeg kommer hjem. Poster dette så jeg faktisk husker på det.

 

Ellers synes jeg slik nasjonalelitisme er verdiløst. Det er så ufattelig mange gode fotografer utenfor Norge som har gjort mye som det ikke finnes norske alternativer til.

 

 

Jonas Bendiksen

 

Satellites

 

Dette er en bok som samler de beste bildene Jonas Bendiksen tok under hans sjuårige reise gjennom den tidligere sovjetunionen. Det er et fantastisk prosjekt med minst like fantastiske bilder. Jeg har sett gjennom hele boka, men siden den er utsolgt de fleste steder, eller selger til priser lignende Winogrand-boken jeg presenterte før i tråden eier jeg den ikke.

 

The Places We Live

 

Denne boken dokumenterer hvordan verdensbefolkningen for første gang ikke først og fremst bor i i rurale områder, og er en veldig god samling bilder. Jeg har bare sett gjennom boken veldig kjapt, men den er fremdeles ikke utsolgt overalt så løp og kjøp! Det har jeg gjort (venter på den i posten).

Endret av boffeeen
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hei hei alle sammen! Jeg lurte på om dere kunne hjelpe meg litt. Det er faktisk sånn at jeg har en far som fyller år snart og han er veldig interessert i fotografering. Og siden han er en person som "har" alt tenkte jeg at en bok om fotografering kunne vært midt i blinken. Han leser blant annet et blad som heter "Black + White Photography". Så har dere noen tips eller anbefalinger til meg? Takk på forhånd :)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...