Gå til innhold

L4r5's Blog

  • blogginnlegg
    23
  • kommentarer
    60
  • visninger
    670 674

Hvordan lage et bjørkeris.


L4r5

11 089 visninger

Hvordan lage et godt bjørkeris?

 

Det finnes mange måter å gjøre dette på. Noen foretrekker rette kvister. Andre foretrekker kvister med greiner til alle kanter.

Noen vil tilogmed foretrekke at man lar blader være på.

Så mulighetene er mange.

 

Men det finnes noen få regler som er greie å følge for å få et godt ris.

 

- Bruk grener av ca. denne samme tykkelsen.

Hvilken tykkelse du/dere bruker er helt opp til dere. Men husk at tynne greiner svir mer enn de tykke.

 

- Bruk grener som er ca. like lange når de er kuttet ned til ønsket størrelse

Det er fordi man skal kunne kontrollere slagene. Om en enslig, tynn grein stikker 30cm lenger ut enn de andre så kan den fort sveipe et helt annet sted enn du mente å treffe. En tynn grein som sveiper rundt på magen i stedet for å treffe rumpa der du siktet gjør mye mer vondt enn noen av dere var forberedt på.

 

- Bruk friske, levende greiner.

Hvordan vet du at de du ser på treet er greie? Om det er den rette årstiden har de blader. Er det vinteren er det andre måter å sjekke. Bøy på dem. Knekker de lett og oppleves sprøe så forkast den. Den vil du ikke ha. Du kan også prøve å kutte i den. Er det grønt under der så bruk den. Er det brunt så forkast.

 

- Finkutting

Bjørk har ofte små "spisser" rundt omkring på greinene. Disse kan det være lurt å kutte vekk. De kan dra blod om du er uheldig.

 

- Feste/Bundting

Når du har plukket greinene så samler du dem i en bundt. Hvordan du fester dem sammen er opp til deg. Noen bruker hyssing, noen bruker ståltråd. Bare sørg for at sitter godt sammen. Selv så foretrekker jeg å bruke sportstape. Det ser kanskje ikke like "røft" ut, men sørger for at jeg har et godt grep.

 

- Holdbarhet

Et bjørkeris kan holde seg godt alt ettersom kvaliteten på kvistene. Men de blir tørrere og stivere ganske raskt. Derfor er det som regel lurt å plukke det rett før bruk. Gjerne samme dag eller dagen før. Dette er tradisjonelt sett den som er mottager av risen (den underdanige/"sub-en") sin oppgave. :devil:

 

-Oppbevaring

Etter en uke, kanskje to vil du oppleve at riset ditt blir stivtere og tørrere. Det kan ha sin sjarm det også, men hvis du vil at det skal holde seg mykt og tøyelig lenger så kan du sette det i vann. Enkelte sverger til å legge det i en bøtte med saltvann. Saltet er med på å gjøre risen vondere dersom man skulle komme gjennom hudlaget. Dette er noe som kommer an på hvor "hardcore" man er.

 

 

 

Har du noen flere tips eller noe du mener jeg bør legge til/endre i denne guiden så hyl ut.

Hvis du ble inspirert så spring ut i den flotte vårsola. Dette er den perfekte årstiden for bjørkeris. :)

1 kommentar


Anbefalte kommentarer

×
×
  • Opprett ny...