Gå til innhold
  • blogginnlegg
    34
  • kommentarer
    14
  • visninger
    281 608

Valg av antivirusprogram


norbat

741 visninger

Med mange produkter på markedet samt lovnader om at ”vi er best…”, så er det ikke lett å velge det ’beste’ anti-programmet og som i tillegg kan holde det det lover. Det mest aktuelle spørsmålet er kanskje om det overhode finnes anti-program som kan holde pc’n fri for malware.

 

Min påstand er nei. Fra egenerfaring og tester er det helt klart mangler ved alle de anti-programmene som finnes på markedet i dag. Forklaringen er ganske enkel – man kan ikke finne/stoppe skadelige programmer/kode som anti-programmet ikke kjenner. Dette er en delvis sannhet fordi anti-programmer til en viss grad kan kjenne igjen adferden til skadelige programmer/kode og på den måten stoppe/gi melding om at det finnes suspekte prosesser som ønsker å kjøre/kontakte nettet.

 

At antivirusprodusenter lever gode og travle dager er det ingen tvil om da de hver dag mottar 50 000 eksempler på malware. Vi som er målet for denne malwaren blir stadig påminnet om viktigheten av å ha en god antivirusløsning enten via div. medieoppslag eller når man kjøper seg ny pc.

 

Hvilket sikkerhetsprogram som velges varierer. Mange bruker det programmet som man får gratis via sin ISP (internettleverandøren). Telenor, CanalDigital og Get har henholdsvis Norton, F-Secure og Norman. Nettbanken du evt. bruker, kan også tilby gratis antivirus. Mange benytter også ett av de fullgode gratisalternativene som finnes, Avira, Avg el. Avast. Om man selv går til innkjøp av et sikkerhetsprogram, er ikke prisen det som bør være avgjørende. For 300 – 700 kr pr. år får man 1-3 lisenser for en sikkerhetsløsning som inneholder div. sikkerhetsprogrammer (antivirus, antispam, brannmur etc.)

 

Så, hva bør man velge?

 

Min påstand var at ingen anti-programmer kan beskytte deg mot all malware og derfor spiller det antakelig liten rolle hvilket anti-program du velger å benytte. Har du gratisløsninger tilgjengelige via din ISP eller nettbank, så går du for disse. Alternativt så benytter du ett av gratisprogrammene som er nevnt (Avira…). Det finnes også gratis brannmur og andre sikkerhetsprogram (eks. antimalware, antispam…) tilgjengelig og som sammen gir en, etter manges meninger, bedre sikkerhet enn disse alt-i-ett-programmene.

 

Hvis man vil basere valget på tester, så finnes det noen av disse på nett og som vi bruker å henvise til i ny og ne.

 

AV-Comparatives gir med jevne mellomrom ut tester av flere antivirus-programmer, både vanlig on-demand og proactive testing.

 

Resultatene fra de siste testene sees under og skal man velge ut fra treffprosent, så ser man noen programmer som utmerker seg framfor andre.

 

On-demand:

a327ff718ac9527abe7655b273518ec1.png

 

Proactive:

357ba62af122eb3776cda6701b5ffb7d.png

 

Det bør nevnes at bla. Avira og McAfee har mange falske positiver (gir melding om infeksjon på ikke-infiserte filer), mens BitDefender, F-Secure og Avg har få falske positiver.

 

NSS-labs har også nylig testet en del anti-programmer opp mot hvor gode de er til å stoppe malware fra å bli lastet ned ved besøk på infiserte nettsteder samt hvor gode det samme programmet er til å stoppe prosesser når det først har blitt sluppet gjennom. Resultatet viser at Trend Micro er 'best'. Norton kompenserer den 'dårlige' preventive treffprosenten med at den tar godt for seg når malwaren forsøker å kjøre prosesser på pc'n.

 

d7d78a30c0b397606d529464f7cbb9f8.png

 

Konklusjon:

Hvilket program som er 'best i test' vil endre seg fra test til test. Det som er sikkert er at ingen anti-program klarer å stoppe eller fjerne all malware. Derfor blir anbefalingen den samme regla som før: Hold programmene dine oppdatert (antivirus, windows, java etc...) og bruk hode ved å ikke klikke Yes og Ok på alt som måtte dukke opp av ting og tang på nett. Skulle det gå galt, så har du dette forumet til å hjelpe deg :)

0 kommentarer


Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.

×
×
  • Opprett ny...