Gå til innhold

IBM Power mot Itanium, Xeon og AMD64 (del 1)


Anbefalte innlegg

IBM har introdusert Power5 som det nye vidunderbarnet for serverarkitektur. Prosessoren kan smykke seg med mange avanserte finesser og ligger i forkant med tanke på teknologi. Hva er denne plattformens fortrinn sammenlignet med tradisjonelt sterke konkurrenter fra AMD, Intel og Sun Microsystems?Les mer

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Denne ISA-diskusjonen stammer helt tilbake til midten av 90-tallet, så det blir egentlig feil å grave den opp igjen nå. x86 er den mest dynamiske arkitekturen som har vært så langt, og har gjennomgått flere moderniseringer i årenes løp og er blitt et resultat de aller fleste må si seg fornøyd med.

 

Til forskjell fra tidligere der man ofte benyttet seg av lavnivå programmering (maskinkode/assembler), så benytter man seg nå til dags hovedsaklig av høynivå programmering (strukturert som f.eks. C++/Java) der valg av ISA har fint lite å si annet enn at det må være god tilgang på kompilatorer og utviklingsverktøy. Det er nettopp derfor at industrien har valgt x86 selv om det kanskje ikke er så veldig vakkert, men fordi det er veldig funksjonabelt og har bredest støtte.

 

Poenget mitt er at behovet for å bytte ISA egentlig er på vikende front, for med AMD64 så har x86 (IA32) blitt kraftig oppgradert og behovet for nye ISA har mer eller mindre forduftet. Og med AMD64 så har også AMD gjort en fantastisk jobb med å modernisere og rydde opp i mye av rotet med IA32.

 

Hovedutfordringene med tanke på best mulig ytelse er ikke lenger bare begrenset av ISA, men vesentlig mer av systemarkitekturen (buss, minne og I/O) man benytter og på dette området er det fortsatt mye å hente.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Denne ISA-diskusjonen stammer helt tilbake til midten av 90-tallet, så det blir egentlig feil å grave den opp igjen nå.

Hvorfor blir det feil å diskutere dette? Premissene har jo åpenbart endret seg en del i det siste...

 

Jeg har egentlig bare en liten kommentar ang. operativsystem støtte for disse prosessorene. Apple sitt OS X kjører vel på POWER4 og POWER5, og er vel viktig nok til å nevne?

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Vel, dette er vel ikke helt riktig. Apples MAC OSX kjører på Power G5 og ikke Power5. Power G5, eller Power PC 970 om du vil, er en nedstrippet variant av Power4 prosessoren. Denne er altså en Desktop cpu, mens Power4 og Power5 er server prosessorer som krever mye kjøling.

 

wsp

Lenke til kommentar
Det er nettopp derfor at industrien har valgt x86 selv om det kanskje ikke er så veldig vakkert, men fordi det er veldig funksjonabelt og har bredest støtte.

Du snakker som om x86 hele tiden har vært den selvskrevne serverarkitekturen i bransjen, det er jo slett ikke tilfelle.

 

Det tunge markedet hvor OpenPower lettest kan gjøre det bra har inntil nylig vært fullstendig dominert av stormaskin og UNIX. x86 har stort sett vært betraktet som en platform for personlige datamaskiner og arbedsgruppe-tjenere.

 

Den siste tiden har trenden forandret seg i det x86 er blitt kraftig forbedret, Microsoft Windows er endelig blitt stabilt nok til å brukes og Linux har kommet på banen og gjort mye av kraften i UNIX tilgjengelig for platformen.

 

Det jeg forsøker å si er at navnet på fremtidens tjener-plattform på ingen måte er satt i stein. Det at IBM denne gangen åpner arkitekturen sin og baserer seg på et like åpent operativsystem burde gi OpenPower stort potensiale i markedet.

 

Jeg ser frem til neste artikkel om OpenPower, og håper på godt stoff om ytelse, gjerne konkret på MySQL, Oracle og Java.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...