Gå til innhold

Hva er tarifflønnen for frilans journalist/fotograf?


Anbefalte innlegg

HJEELP :cry:

 

Heisann og hoppsann!

 

Jeg er 16 år, og går medier og kommunikasjon på videregående skole.

 

Jeg har skrevet en sak på 2500 tegn + tatt 4 bilder som skal på trykk i avisa nordland om noen dager, og lurer på om det er noen som kan gi men litt peiling på hva jeg burde ha i lønn? Jeg har levert arbeidet avisen, men har fremdeles ikke hørt noe om lønn.

 

Jeg har ikke noen bindende avtale med avisen, og har null peil på hva jeg brude får for jobben. Kan jeg i det hele tatt kalle meg frilansjournalist?

 

Plis hjelp meg! Jeg skal sannsynligvis jobbe flere ganger for avisen, og vil ikke legge meg til den vanen å ta alt for dårlig betalt. Husk, jeg er bare en fattig student. :p

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei, du kan selvfølgelig kalle deg frilansjournalist hvis du vil, det er ikke en beskyttet tittel. Men du kan ikke ha eget firma før du er 18, og inntil videre kan du bruke frikortet ditt og få ut lønn skattefritt. Vanskelig å si hva avisa er villig til å betale, men siden du er uerfaren har du et dårligere utgangspunkt for prisforhandlingene enn en mer erfaren journalist. Dette betyr ikke at du skal ta til takke med mindre enn andre får betalt for samme type stoff, i alle fall ikke så lenge saken ikke er dårligere enn det andre leverer.

 

De kan uansett ikke bruke stoffet ditt uten å betale!

 

Etterhvert som du har fått saker på trykk stiger også markedsverdien din og du har noe du kan vise til. Øk prisene dine etter hvert.

 

Gi aldri fra deg tekst og bilder uten

 

a) Å bli enige om hva du skal ha for jobben. Kommer du med et pristilbud er sjansene store for at du får mer enn hvis du lar dem gi deg et prisforslag.

 

b) Hvilke rettigheter til stoffet avisa skal ha. De vil kanskje kreve å få bruke bildene så mange ganger de vil, men det vanlige er å selge bildet til EN gangs bruk og så få betalt for hver ekstra gang det publiseres. Internettpublisering skal honoreres ekstra.

 

Stikk innom og les artiklene på www.frilansinfo.no, der finner du en del tips for journalister. Les blant annet sakene om de urimelige kontraktene noen av avisene prøver å prakke på frilansere.

 

Så lenge pengene er skattefrie for deg kan du greie deg bra med et mindre honorar, men hvis du begynner å måtte betale skatt osv. skal du ta minst 30 prosent mer enn før (for å dekke skatt, ferie, trygdeavgifter.... osv.)

 

På frilansinfo.no kan du laste ned frilanssatsene til Journalistlaget, de gir deg en pekepinn på hva prisnivået er (selv om mange aviser nekter å holde seg til dem).

 

PS. De andre som svarer deg her har gode poenger. Det kan hende avisa regner med at du GIR dem stoffet gratis fordi du er skoleelev og går på medialinjen, de tror kanskje det var en skoleoppgave eller noe og "glemmer" at du skal ha betalt. Sørg for å avklare misforståelsen med det samme. Ring dem først og send dem så et "lønnskrav", en slags faktura men som inneholder et krav om utbetalt lønn (til kontonummer X, innen den og den dato... osv. Legg ved kopi av skattekortet).

Endret av Hansson
Lenke til kommentar
  • 6 måneder senere...
Plis hjelp meg! Jeg skal sannsynligvis jobbe flere ganger for avisen, og vil ikke legge meg til den vanen å ta alt for dårlig betalt. Husk, jeg er bare en fattig student.[/font] :p

 

Eh, ikke for å gå off-topic, men du er strengt tatt ikke student. Når du går på videregående er du ennå skoleelev.

 

Hmm, ble visst off-topic likevel :whistle:

 

Når det er sagt, så er det rart at du ikke har avtalt noen form for betaling. Dersom du allerede har levert varene, og du ikke har noen avtale (muntlig el. skriftlig), er det ikke sikkert du får noe betaling. Det kan jo være at de tenker at du er mest interessert i praksisen...

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...