Gå til innhold

psu mod [sirtec hipower]


Anbefalte innlegg

Endelig. Reduserte støynivået på powersupplyet i mitt Chieftec DA01SLD, uten bytting av vifte. Nesten gratis var det. Du trenger kun en vender, noen ledningsstumper, loddebolt med nødvendig tilbehør, samt drill med HSS (stål) borr, og -oi jeg glemte det nesten, motstand på ca. 30-40ohm (jeg parallelkoblet 3stk. 100ohms resistorer) :smile:

 

Jah. Planen her er å montere en bryter på baksiden av poweret, litt til venstre for av/på bryteren. Dette er det eneste mulige stedet btw. Bryteren anvendes for å kunne velge mellom to hastigheter. Man trenger en vender (en type bryter), hvor man tilkobler (inntaket) plussledning fra spenningsregulator til pinne 2, i midten. Avhengig av bryteren posisjon (opp/ned) tar man ut fra pinne 1 eller 3. Pinne 1 lar vi føre strømmen uhindret frem til viften, ved å lodde en ledning herfra og rett opp til viften plussledning. Pinne 3 lodder vi motstandene på, og plussledningen i serie med disse, slik at strømmen må passere motstandene....

 

Viften i 340W psu'en er 12V 0,24A. Dette betyr at likestrømsmotoren (vifta) har en total motstand på 50ohm (R=U/I). Utifra dette tallet og ønsket spenning til viften dimensjonerer vi størrelsen på motstandene vi lodder på venderen. Jeg hadde kun 100ohms motstander for hånden, så jeg parallellkoblet 3stk. for å oppnå lav nok total motstand, slik at viften ikke ville kjøre FOR sakte.. [1/(1/100ohm+1/100ohm+1/100ohm)=33ohm]

 

Den totale motstanden blir viftens motstand + motstandene våre = 50ohm+33ohm=83ohm. Vi regner ut den totale strømmen; I=U/R=12V/83=144mA. Dette tallet, 144mA, representerer da strømmen før HVER OHM. Viften motstand (ohm) er 50, og spenning er lik motstand ganger strøm... 50ohm*0,144A=7,2V. Dette betyr, at hvis spenningsregulatoren gir ut 12V (full guff, ergo hvis det er varmt) får kun viften 7,2V. Viften vil dermed alltid kjøre på kun 60% av spenningen regulatoren tilfører. Dette passer støykravene mine langt bedre! :)

 

Bryteren monterer vi altså bakpå poweret, driller hull til denne vha. drill og HSS-borr. Etter koblingen kan vi velge mellom to posisjoner, som gir oss enten 100% eller 60% viftehastighet. Viften er fortsatt temp.regulert av powersupplyet, men kjører saktere enn poweret "tror". Hadde jeg kun parallellkoblet 2stk. 100ohms resistorer ville (..den totale motstanden blitt høyere, og...) viften kjørt på 50% i stedet for 60%..

 

Parallellkobling av flere resistorer er lurt både med tanke på nøyaktighet (uinterresant her) og effekttåelighet. Tror kanskje ikke det gjør seg gjeldende før man har vifter med større strømtrekk dog... En vanlig resistor tåler 1W. Vifta i Chieftec'en er 12V 0,24A, som gir effekt på 2,88W. Slik jeg har koblet, har jeg innført en 33ohms motstand, som øker den totale motstanden 12V'en skal bre seg over til 83ohm. I=U/R=12V/83ohm=0,144A. Spenningen som ligger over motstandene blir da; U=R*I=33,333ohm*0,144A=4,8V. Effekten blir P=U*I=4,8V*0,144A=0,7W. Her ser man at hadde jeg hatt én 33ohm resistor ville denne tålt effekten... Men siden jeg er så snill brukte jeg 3stk. 100ohms, slik at hver kun må tåle 0,23W :)

 

 

Resultatet: En bedre hverdag :p Ingen tegn til overoppheting. Merk at jeg har en del case fans (som kjører på 5v/7v). Mye mulig 50ohms motstand duger (50% viftehastighet). Stilig å kunne "hot-swappe" viftehastighet bakpå poweret. 100% på LAN, 60% hjemme 8) psst! røsk også av det elendige gitteret forran viften.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Foruten å dempe viften samt fjerne gitteret presset jeg også inn små, runde spacere av mykgummi mellom festene (ikke til vifta, for det er IKKE plass) Powersupplyet sitter montert på en større plate, platen hvor man kan feste 92mm vifte i toppen. Chieftec DA01SLD er veldig fint sånn. Dempet både denne platens fester og powersupplyets fester i denne igjen, med gummispacers. Anbefales! :)

 

Hva skal man vel med Papst 12dB'er som

koster skjorta og brenner av poweret? :D

Lenke til kommentar
  • 3 måneder senere...

Hva skal man vel med Papst 12dB'er som

koster skjorta og brenner av poweret? :D

 

Mener du det seriøst? Er det noe du tror, eller erfart?

Hadde nemlig tenkt akurat på det..

 

Øystein

 

Jeg har ikke erfart det selv. Men jeg kan forestille meg at det kan oppstå problemer. Hvis jeg nå hadde kjøpt stillegående Papst-vifte, så ville jeg sørget for at varmen poweret måtte kvitte seg med var 'kun' sin egen. Mao. ville jeg kjøpt et flertall kabinettvifter. Det skal riktignok ha vært visse personer på dette forum som har ødelagt strømforsyningen pga. 12db Papst. Allikevel, en kamerat har 12db Papst tror jeg (eller var det 18db?) i sin Chieftec 340w, har ingen case fans tror jeg, og har et par Barracuda 80'er og R9700Pro...

 

Jeg måtte skryte litt av modden min 8)

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...