Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

Ny PC, CPU-viften og andre ting - komplisert problemstilling


Anbefalte innlegg

Egentlig ikke, men var vanskelig å formulere inn i en kort trådtittel.

 

Har kjøpt ny PC:

Asus M3A

AMD Athlon 64X2 4800+

ATI Radeon HD3870

2x1GB Corsair DDR2 PC6400

Samsung Spinpoint 500GB SATA HDD

En noe gammel Thermaltake Purepower 560W PSU

En gammel IDE DVD-brenner

Cooler Master Centurion 534

 

Satt den sammen selv. Den skrur seg på, men med komplikasjoner. Enten så skrur den seg av igjen etter noen sekunder, eller så fortsetter den å gå. Problemet er at CPU-viften ikke går, det vises ikke noe på skjermen, og det kommer ingen lyder. Alt som er koblet direkte til strømforsyningen virker - viftene i kabinettet går, viften på grafikkortet går, harddisken lager noe lyd, det lyser på DVD-brenneren, men det er alt. Det virker som om det er hovedkortet som er slått ut. Jeg la fingeren på kjøleribba til CPUen etter at PCen hadde kjørt en liten stund, og den var ikke engang lunken, så kan anta at CPUen ikke virker, men samtidig ville jeg antatt at hvis alt det andre virket, ville jeg fått en feilmelding av et eller annet slag, og om CPUen ble for varm pga. at kjøleribba ikke var skikkelig festet, ville den slått seg av etter et par sekunder hele tiden, men av og til holder den seg altså på. Og CPU-viften er fremdeles et uløst mysterium. Power-knappen og reset-knappen virker heller ikke, og det kommer ikke noe ut av fronthøytaleren som er koblet direkte til hovedkortet.

 

PSUen min har 20-pins ATX tilkobling, og hovedkortet mitt 24, men jeg har en adapter. Det virker litt merkelig, riktignok, for adapteren ser ut til å mangle en ledning, men er skråsikker på at den alltid har vært slik, og kan heller ikke finne noen løs ledning i boksen den har vært i helt siden den kom ut av boksen til et gammelt hovedkort, altså alltid. Vil ut i butikkene i morgen likvel, for å være helt sikker, men begynner å tvile på at løsningen er såpass banal.

 

Noen som har noen idéer om hva som kan være problemet, om det ikke er ATX-adapteren?

Endret av Raziel2p
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ram problem opp mot Asus kortet kanskje, test annen Ram om du kan, helst corsair o.l.

Har du testet at PSU virker som det skal? Prøv uten adapteret til 24pin, bare sett kontakten i uten overgangen, er spor så du kan ikke sette feil.

Skjekk at CPU (P4/8) kontakten er tilkoblet.

Når det ikke booter, er det som oftest Ram eller PSU som er synderen, og slik jeg kjenner Asus, så er de nærmest Ram "rasister" og vil ikke boote med mange merker...

Lenke til kommentar

Vel, liten oppdatering...

 

Etter litt romstering klarte PCen å starte opp. Den kom såpass langt som til når den skulle boote, men etter litt BIOS tekst på PCen står det "CPU fan error" på skjermen eller noe lignende, og det pep i høytalerene. Dermed så alt ut til å fungere, bortsett fra CPU-viften. Vet ikke akkurat HVA jeg gjorde som gjorde utslaget, men noe var det, og tror dermed at alt jeg trenger, er en løsning på vifteproblemet...

 

Hvis den ene ledningen som ser ut til å mangle på adapteren er ledningen som gir strøm til CPU-viften, er jo saken klar. Prøvde forsåvidt viften på en annen kontakt og det virket, så viften er ikke defekt, det er bare det at CPU-viftekontakten ikke ser ut til å gi strøm.

 

For å svare på spm: Testa med den gamle GEiL RAMen min, ingen forskjell. Skrev forsåvidt feil i første posten min, er Corsair jeg har. PSU skal virke som den bør, har fungert i en annen PC. Uten adapteren skjer det samme. Om du mener den 4pins ATX-kontakten som er nær CPUen, så er den i.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...