Gå til innhold

Besteme den minste kortslutningsstrømmen.


Anbefalte innlegg

Håper at nokon kan dette, eg kan det men er litt forvirra no. Eg hadde fått rett svar og alt. Men så er eg at i oppgava står det at vernet er 25A B- karakteristikk, noko som vil sei at ovnen som skal ha strøm skal ha ein 4mm2 Cu PVC isolert kabel etter tabell 52A-1 B2. Men det som eg har godt ut i fra er 6mmm2 Cu PVC-isolert som vart brukt i ei tidligere oppgave eg hadde og oppgave før det.

 

Men kva skal eg bruke? Kortslutningsstrømmen Gjekk ned 0.24A når eg bruker 4mm2

 

Oppgava:

 

a) Ta utgangspunkt i oppgave; Forlegningsmåter, (kopi nederst på siden) og bestem den minste kortslutningsstrømmen som kan oppstå i kretsen når kabelen er 23 meter lang.

Data for anlegget:

 

* Fordelingssystem: IT, 3-fase.

* Nettspenning = 230 V

* Ik3p maks i fordelingsskapet er 4 kA.

* Ik2p min i fordelingsskapet er 2 kA.

* Cos φ = 1.0

 

Forrige oppgave.

En tofaset elektrisk ovn som er påstemplet 230 V og 24 A, skal forsynes fra en underfordeling som er plassert i samme rom. Ovnen er fast montert. Kabelen fra underfordelingen og frem til ovnen skal delvis legges i rør i termisk isolert vegg, og delvis klamres direkte på en trevegg. Kabelen skal være PVC-isolert og ledermaterialet er kobber. Beregn størrelsen på kabel og vern. Fordelingssystem: IT. Valgt vern 25A B- karakteristikk.

 

EDIT: Resten av oppgava som eg sliter med:

b) Kan det valgte vernet fra oppgaven under benyttes med hensyn til beskyttelse ved Ik min?

 

c) Tilfredstiller valgt vern kravene til beskyttelse ved Ik3p maks ? Vis dokumentasjon.

Endret av BigJaffa
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

NEK §533.2 (Nasjonale reguleringer) sier at en 4-kvadrat kan sikres med 25A med ref.inst.metode forskjellig fra A1 og A2, dvs at om kabelen/lederene ligger i rør i vegg så MÅ du bruke minst 6mm2. Denne overstyrer tabellene. Pass på å få med dette.

 

En sikring med B-karakteristikk har en i5 på 5xIn, dvs 25x5 = 125A eller 0,125kA. Er Ik2pmin over dette, så er dette riktig valg. Kommer den under må du øke tverrsnittet på lederene helt til den kommer over.

 

Ang. oppgave C:

 

Du må sjekke at sikringen slår ut innen 0,1s. Om den ikke gjør det må du forsikre deg om at sikringen tåler gjennomsluppet energi. I tillegg må du forsikre deg om at Ik3pmax ikke overstiger 10kA, eller 15kA om det er på et anlegg som betjenes av instruert eller sakkyndig personell.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...