Gå til innhold

Grensetemperatur hvor kjølingen blir bedre


Anbefalte innlegg

Hei,

 

Prøvde å lage en passende tittel... :p Uansett. Etter at jeg byttet ut Zalmanprosessorvifta med en Big Typhoon, har jeg ikke sett temperaturer over 60C på Conroen min. Holder seg liksom under 60C... Er det noen ganger slik at kjøleren ikke blir skikkelig effektiv (fullt potensiale) før tempen blir ganske høy? Som en slags grensetemp... Eller vil det foregå ganske lineært? :hmm::innocent:

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Kjøler prosessorvifter som regel mer effektivt når tempen på prosessoren er høyere? F eks. Hvis man har en prosessortemp på 30C, bruker f eks prosessorvifta 50 % av sin optimale kjølekapasitet, men hvis man har en prosessortemp på 60C, 80C, etc, bruker prosessorvifta 80 %, 90 %, 100 %, etc av sin optimale kjølekapasitet. Eller kjøler som regel prosessorvifter det samme på (henholdvis) forskjellige temper? F eks som en logaritmefunksjon (som avtar altså) hvor X-aksen er tempen på CPU og Y-aksen er kjøleeffektiviteten til prosessorvifta.

 

Med andre ord, vil ikke prosessorvifta mi bruke sin optimale kjøleeffektivitet når prosessoren er under en viss temp? :p

Endret av LostOblivion
Lenke til kommentar

Sa lenge den ikke er for varm har vel det ikke noe a si.

Eller lurte du kanskje pa dette som en ikke-vanlig-support-bruker?

 

Det avhenger vel av lufttemperaturen i rommet. Jo storre forskjellen er, jo bedre kjoler den.

Sa hvis rommet ditt er varmt, men prosessoren er kjempevarm. Vil kjoleeffektiviteten vaere storre, selv om temperaturen pa CPU er ogsa hoyere.

(Eller?)

 

Med andre ord, vil ikke prosessorvifta mi bruke sin optimale kjøleeffektivitet når prosessoren er under en viss temp?

Men hvis den ikke bruker 100% effektivitet, sa blir jo CPU varmere, ogsa blir kjoleren mer effektiv. Sa den kan vel aldri gjore det?

(Eller?)

Lenke til kommentar
Hei,

 

Prøvde å lage en passende tittel... :p Uansett. Etter at jeg byttet ut Zalmanprosessorvifta med en Big Typhoon, har jeg ikke sett temperaturer over 60C på Conroen min. Holder seg liksom under 60C... Er det noen ganger slik at kjøleren ikke blir skikkelig effektiv (fullt potensiale) før tempen blir ganske høy? Som en slags grensetemp... Eller vil det foregå ganske lineært? :hmm:  :innocent:

8853171[/snapback]

 

 

For å se på effektiviteten, så må du nok dele dette opp i to. Først har du 'effektiviteten' kjøleribbe + CPU: hvor mye varme den delen kan transportere vekk (R-verdi).

 

Så har du effektiviteten til vifta (viftekarakteristikken) som sier noe om hvor mye strøm den bruker ved hvilket RPM, eller tilsvarende. Denne karakteristikken har lite å si for en CPU vifte, og den brukes mest til å finne optimalt strømforbruk.

 

En grenseverdi for effektivitet er nok ikke tilfelle, men varmeoverføring skjer proporsjonalt med temperatur (for konduksjon). For konveksjon er det komplisert, og stråling utgjør en svært liten del. Uansett, ved en høyere temperatur vil det være lettere å ta vekk varme fordi temperaturforskjellen er større.

Lenke til kommentar

Det virker for meg at det er en viss forskjell mellom kjølere med varmeledende rør/fase rør og vanlige kjølere som består av en klump med alu/kobber. Altså at effektiviteten øker proposjonalt med tempforskjellen mellom endene på varmerørene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...