Gå til innhold

Hjelp til forståelse av Radiorør/rørforsterkere?


Anbefalte innlegg

Skrevet

Hei!

 

Holder på med et prosjekt i naturfag i VK1. Emnet er radiorørteknologi, og vi skal presentere dette for klassen.

 

Derfor spør jeg om noen av dere kan gi oss en enkel forklaring på hvordan et rør virker i en forsterker, og hvorfor signalet fra f.eks en CD-spiller blir forsterket i et slikt rør. Har lest artikkel på Wikipedia, men vi forstår ikke hvorfor signalet blir drastisk forsterket når det blir satt et gitter mellom anoden og katoden i røret..

 

Mvh

_Ferrari_

Videoannonse
Annonse
Skrevet (endret)

Man skiller hovedsaklig på tre typer rør: Katoderøret, Trioden og Pentoden. De har hennholdsvis 2, 3 og 5 singal-tilkoplinger, og har forskjellige bruksområder. Men alle bygger rundt de samme prinsippene. I et katoderør (som er det enkelste radiorøret) kan man ved å varme opp filamentet (varmetrådene) og kople til høy spenning mellom katode og anode få elektroner til å "vandre" gjennom røret. Denne strømmen er relativt høy, og ukontrolert.

 

I trioden (som brukes til spenningforsterkning) er det lagt til et tredje element som begrenser strømmen imellom anode og katode. Graden dette blir begrenset bestemmes av spenningen vi tilfører. Innenfor et viss område (kalt triodeområdet) er anode-katodestrømmen en linjær funksjon av grid-spenningen. Fordi og spenningen inn i kretsen er relativt liten (nesten statisk spenning, tilnærmet ingen strøm) og den relativt høye katodestrømmen over en stor motstand gir en høy spenning ut, har vi forsterkning.

 

EDIT: beklager den rotete forklaringen, spør om det ble uklart!

Endret av NorthWave
  • 4 uker senere...
Skrevet (endret)

Okei, takk for svar.

 

Hva slags hensikt kan jeg enkelt si at en katode, triode og en pentode har?

Dioden har som hensikt å sende strøm i en retning, å konvertere til likestrøm?

 

Trioden brukes til energi/effektforsterkning?

 

Pentoden brukes til?

Endret av _Ferrari_
Skrevet

Trioden brukes hovedsaklig til spenningsforsterkning, pga den relativt høye utgangsimpedansen (feks som preamp-rør i en gitarforsterker). Mens pentoden har bedre muligheter for effektforsterkning, og kan drive større laster (som feks transformatorkoplede høytalere).

 

Dette er de typiske bruksområdene, og det finnes flere små amps med triode som utgangsrør, samt en del forsterkere med pentode i de tidlig trinnene.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...