Gå til innhold

Transistor som bryter i Lanternekrets?


Anbefalte innlegg

Her er "problemet". Læreren min har en båt med noen lanterner, har nå laget et nytt kontrollpanel hvor det er dioder som representerer hver lanterne og deres posisjon, nå er det slik at når jeg skrur på bryteren så lyser dioden uavhengig av lanternens pære, jeg vil at dioden for den respektive lanternen skal lyse kun når lanternen lyser. Det betyr at om lyspæren i lanternen ryker så skal dioden slukke. Vet såpass som at jeg trenger en transistor og for å fikse dette. Er ikke helt blank på feltet, men må ha en "startgnist".

Noen data:

Lanterne pærer: 37watt. Bruk 48watt for god margin.

Anlegg: 24Volt

Resistorene som skal brukes må sannsynligvis være ca. 5W på grunn av varmeutvikling.

Kan noen hjelpe meg? Skulle gjerne hatt et skjema eller lignende, helst så fort som mulig. (Alle monner drar) Må ikke ha et skjema, kommer ganske langt me litt idèmyldring her :)

 

På forhånd takk for svar.

Endret av 101st_Stingray
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hei,

 

her er et forslag.

 

Det er sikkert mange mye bedre måter å løse dette på, menmen...

Se vekk i FRA ALLE verdier som er gitt på tegningen. Jeg har ikke beregnet

noe, eller anslått noen verdier. De som er der er kun for at jeg har vært

FOR lat til å fjerne de..

 

EDIT: Husk at motstanden i serie med lanternen må være LITEN, men spenningsfallet over den må samtidig være nok til at transistoren leder (0,7v +/- noe).

 

Som sagt, dette kan sikkert løses langt mer elegant.

 

Mvh,

Beej80

Endret av Beej80
Lenke til kommentar

Finnes enklere måter å gjøre dette på. Bruk ett reed-rele for å detektere at lampen virker.

 

Lag en spole rundt reed-releet med f.eks 22 SWG (0,4mm² - ø0,7mm) lakkert tråd fra f.eks ett delefilter til høyttalere. Når det går strøm i gjennom spolen blir det dannet ett magnetfelt, reed-releet trekker og lysdioden lyser. Er lanternepæren defekt går det ikke strøm i spolen og lysdioden forblir mørk. Mulig at en tynnere lakkert tråd kan brukes, husker ikke hvilken kvadrat som må til for 1,6A i kretsen.

 

 

Lenke til kommentar

Takker for svar. Holdt på å komme frem til "Beej80" sitt skjema her nå, siden det vil bli lettest å sette på et kretskort. Og det vil jo også bli flere like kretser da vi holder på å montere noen nye lanterner. Sitter å regner på saken nå:)

Endret av 101st_Stingray
Lenke til kommentar

R basis er feil, du må ta 0.7V / 2A = 0,35ohm.

 

Vil (siden du ber om idemyldring) foreslå at du snur kretsen så målemotstanden sitter over bryteren, da slipper du nemlig å trekke ledning tilbake til kretsen din for å se på strømmen, alle lanterner kan jordes felles og det blir ingen mulighet for rare jordstrømmer. (når noen kobler om forde de ikke vet at den må returner til deg.)

 

snudd krets betyr at du må bruke PNP transistor men formotstanden for LED blir den samme.

 

med 0,35ohm og 2A må motstanden tåle minst 1.4W

 

Om du vil gjøre det mer fancy kan du i steden for transistor sette en komparator (ligner en opamp) da kan du bruke mye mindre spenningsfall over Rbasis og bruke en fin liten motstand (0.5W type) og du trenger ikke stresse den heller. En komparator driver lett en LED og du kan gjenbruke Rdiode motstanden din. (NB du må finne en komparator som virker når innsignalet ligger like høyt som strømforsyningen, og den må jo tåle en god del mer en 24V (prøv å finne en som tåler minst 50V, dette får du hjelp til om du spør folk her)

 

Ellers har jeg stor sans for reed releet til Pingla, (og den kan også settes mellom bryteren og 24V inn, så du slipper obligatorisk retur ledning.

Lenke til kommentar
Basismotstanden er regnet ut feil. Spenningen over motstanden er lik basis-emitter spenningen, ca 0,7V

8103641[/snapback]

 

Stemmer det. Takk.. Bommert :blush:

 

D blir vel mer som:

R=0.7V/2A=0.35Ω

P=0.7Vx2A=1.4W

 

Da tror jeg det blir riktig?! :)

 

Nettopp. Ble færdi rett før meg du :tease:

Endret av 101st_Stingray
Lenke til kommentar

Hvis du bruker ideen med transistoren så tror jeg det er en god ide med en motstand på ledningen som går til basis på transistoren, hvis ikke så har du ikke kontroll over strømmen inn i basis på transistoren, og det er lett å ødelegge den. Hvis du ikke har motstand på basis kan det også bli et problem hvis pæren på en eller annen måte kortsluttes (enkelte pærer kortsluttes i et øyeblikk når de ryker), da vil strømmen som går inn i basis være enorm, og ganske sikkert sprenge transistoren. Noen hundre ohm burde holde.

Lenke til kommentar

Hvis du bruker 0,36Ω så vil du få problemer hvis pærene kun er på 37W. En 37W pære til 24V har en teoretisk motstandsverdi på 15,6Ω, denne i serie med 0,39Ω (som er en standardverdi) gir totalt ~16Ω i kretsen.

 

Disse 16Ω gir 1,5A i kretsen og du vil få ett spenningsfall over 0,39Ω's motstanden på ~0,59V. Typiske transistorer som BC547 og 2N3904 vil kunne få problemer pga. for lav Base-Emitter-spenning. Ved å øke droppmotstanden litt i verdi sikrer du at du får nok Base-Emitter-spenning og du blir ikke avhengig av om det er 37W eller 48W som er verdien på pærene.

 

....Noen hundre ohm burde holde.
Eller tusen for å være sikker. ;)
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...