Gå til innhold

Hva er Lab color space?


Anbefalte innlegg

Hei, prøver å sette meg inn i Lab color space i photoshop, men etter å ha lest flere artikler som denne: http://en.wikipedia.org/wiki/Lab_color_space så blir jeg ikke klokere.

 

Kan noen på en grei måte forklare hvordan dette fargerommet fungerer, hva som oppnås ved å redigere i det, når man med fordel kan benytte det ... etc? Kanskje noen har linker til sider som forteller dette?

Videoannonse
Annonse

Fordelen med LAB-farger er at man har fargene i to kanaler og svart/hvitt-tonene i bildet i en egen kanal. Fordelen med dette er at man kan korrigere farger uten å påvirke lysheten i bildet, eller man kan bruke filter som gjør bildet skarpere kun på kanalen som påvirker lysheten, så man ikke risikerer å "sharpen"e fargestøy i bildet.

L*a*b* fargerom brukes bl.a i treforedling (papirprodusenter) og trykkeriene. L*a*b* er som det står hos Wikipedia, eneste fargerommet som kan beskrive alle fargene som er tilgjengelig for det menneskelige øyet.

 

L* = luminance (lyshet) i skala fra sort (L=0) til hvitt (L=100)

a* = Chrominance (krominans/fargekanal) i skala fra grønn (-a) til rød (+a)

b* = Chrominance (krominans/fargekanal) i skala fra blå (-b) til gul (+b)

 

Dette kan visualiseres slik:

LAB-color-space.png

 

Og helt eksakt slik:

ciela2.gif

 

L*a*b* brukes for å beskrive hvordan øyet oppfatter fargene og ikke hvordan det blir printet/vist. F.eks vil grønnfargen på ett eple oppleves annerledes ute i solskinn, enn inne på kjøkkenbenken. Derfor bruker papirprodusentene L*a*b* verdier målt ved 50% lyshet (CIE D50) eller 65% lyshet (CIE D65).

L*a*b* fargerom er som 'pederk' sier kjekt for oppskarping av bilder og for å fjerne "artifacts" (finner ikke noe godt norskt ord for dette) fra digitale bilder.

 

YCbCr fargerom som brukes i TV/video er bygd opp på samme måte som L*a*b* hvor Y=L*, Cb=b* og Cr=a*.

Boka nevnt i forrige innlegg er meget god - har lest den selv og bruker nå LAB til blant annet fremheving av kontraster og oppskarping, som blir langt penere enn om du gjør det i RGB. Vil råde deg til å følge eksemplene i boka (det følger med CD) og sitte ved en PC når du leser den - da får du best utbytte.

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...