Gå til innhold

Komprimerings verktøy. Hvordan fungerer de?


bebbetufs

Anbefalte innlegg

Hei. Lurer på hvordan komprimeringsverktøyene faktisk fungerer. Hva gjør de for å få ned størrelsen på en fil. Hvordan velger de hva som skal utelates f.eks. Hvordan kan en tekst fil bli så mye mindre? Hvorfor finnes det så mange filkomprimerings programmer? Jeg synes ikke det er så stor forskjell i komprimeringsevne.

 

Takk for hjelpen.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Quote:


Den 2002-11-12 10:17, skrev bebbetufs:

Hvorfor finnes det så mange filkomprimerings programmer? Jeg synes ikke det er så stor forskjell i komprimeringsevne.


 

Fordi at det finst nokre få grunnleggande algoritmer som blir nytta i alle program, kanskje med bittesmå modfikasjoner. Dermed blir resultatet omtrent det same i alle program. Forskjellen er heller brukarvennlegheit og den type ting.

Lenke til kommentar

Quote:


Den 2002-11-12 10:17, skrev bebbetufs:

Hei. Lurer på hvordan komprimeringsverktøyene faktisk fungerer. Hva gjør de for å få ned størrelsen på en fil. Hvordan velger de hva som skal utelates f.eks. Hvordan kan en tekst fil bli så mye mindre?


 

Ikke alle komprimeringsalgoritmer utelater noe. MP3, JPEG, osv. fører til tap av informasjon. Litt dårligere bilde/lyd-kvalitet kan man leve med for å spare plass. Men i program- og tekstfilene dine ønsker du ikke å utelate en eneste bit. F.eks. ZIP-filer bruker en algoritme som ikke fører til tap av informasjon.

 

Et svært forenklet eksempel: Dersom en fil inneholder bokstaven A tusen ganger etter hverandre, kan vi erstatte dem med "1000#A" og vips har vi redusert 1000 byte til 6. Litt mer avansert blir det hvis vi oppdager ord som gjentas ofte. I teksten din opptrer ordet "apekatt" 245 ganger. Vi lager en kode i begynnelsen av filen som forteller at "%6" betyr "apekatt", og erstatter alle forekomster av "apekatt" med "%6". Når vi skal pakke opp filen bytter vi selvsagt bare tilbake.

 

Ordentlige algoritmer oppdager mønstere på en mye mer komplisert måte.

 

LeD

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...