Gå til innhold

Hvordan få mest mulig detaljer ut av snø?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Overeksponer, finjuster levels og/eller curves :-)

 

Overeksponering pga at kameraets lysmåler ser snøen som 18% grått. Den eksponerer da snøen slik at den fremstår som grålig, om du da pusher med levels/curves vil du få støy pga. dårlig signal/støy forhold. Mao. får du mindre detaljer ut av snøen. Bruk histogrammet til kameraet, og eksponer slik at "fjellet" er så langt mot høyre som mulig uten at det klipper.

Lenke til kommentar

Ok, jeg tar det en gang til. Dette er også et godt tips til neste gang du kommer ut for utrykk du ikke skjønner.

 

Når dere snakker om curves og slikt skjønner jeg ikke mye, histogram er jeg godt kjent med, men curves og levels kunne vært kjekt og klare hjernen litt på om noen er villig til og forklaer eller linke

 

Her har vi to fremmedord. Her er det snakk om bildemanipulering, så vi kan anta (uten å vite noe særlig om temaet) at funksjonene befinner seg i photoshop. Det neste vi gjør da er å åpne google.com og taste inn relevante søkeord. Her vil det være på sin plass å taste inn først enten "levels" eller "curves". Så for å begrense søket litt kan vi legge til enda et ord, f.eks. "photoshop". Da vil du bare få opp sider som BÅDE inkluderer "levels/curves" OG "photoshop". Føyer du til "guide" eller "tutorial" i tillegg er du bankers. Altså, "(fremmedord) photoshop tutorial"

 

Og SE hva du får! http://www.google.no/search?q=levels+photo...:en-US:official

Massevis av gode treff!

Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

Bruk histogrammet (som nevnt) for å få en mest mulig perfekt eksponering. Benytt helst RAW-format og manuell hvitbalanse, hvis du vet hva det er. Da skal du ha et godt utgangspunkt for å fullføre bildebehandlingen på PC'en med Levels (Image->Adjustments->Levels, evt Ctrl+L) og Curves (Image->Adjustments->Curves, evt Ctrl+M).

 

Prøv dette, vis oss resultatet, og få flere råd..

Lenke til kommentar

Viktig dette med histogrammet, ja. Ser noen sier man skal "overeksponere". Her er det rom for misforståelser. Når jeg tenker overeksponering, så tenker jeg utbrenning (spesielt når det gjelder emnet snø). Og utbrenning må man for all del unngå. Får man utbrenning, så mister man detaljer i de lyseste delene av bildet, og dette får man ikke tilbake med Photoshopping. Bruk heller kameraets histogram-funksjon, og juster eksponeringen slik at man utnytter hele dynamikkområdet til kameraets bildesensor, uten å få utbrenning (kritthvite felter uten detaljer). Det er riktig at snø lurer lysmålingen, og man skal kompensere for dette med eksponeringskontrollen. Men unngå "overeksponering" = utbrenning.

Lenke til kommentar
Viktig dette med histogrammet, ja.  Ser noen sier man skal "overeksponere".  Her er det rom for misforståelser.  Når jeg tenker overeksponering, så tenker jeg utbrenning (spesielt når det gjelder emnet snø).  Og utbrenning må man for all del unngå.  Får man utbrenning, så mister man detaljer i de lyseste delene av bildet, og dette får man ikke tilbake med Photoshopping.  Bruk heller kameraets histogram-funksjon, og juster eksponeringen slik at man utnytter hele dynamikkområdet til kameraets bildesensor, uten å få utbrenning (kritthvite felter uten detaljer).  Det er riktig at snø lurer lysmålingen, og man skal kompensere for dette med eksponeringskontrollen.  Men unngå "overeksponering" = utbrenning.

5830607[/snapback]

 

Overeksponering betyr ikke nødvendigvis det samme som utbrenning. Jeg er enig i at "eksponeringskompensasjon" er et mer beskrivende uttrykk, men utrykkene "over-/undereksponer en stopp" er vanlige i bruk, og relateres i forhold til kameraets automatiske eksponering. For eksempel så kan et bilde godt være overeksponert selv om det ikke er noen utbrente partier i det.

Lenke til kommentar

Problemet er at med snø (og lys overskyet himmel) er det så bittelite å gå på før det blir utbrent, så hvis man vil ha noen som helst detaljer ut av snøen, som var det trådstarter spurte om, er det ihvertfall mye safere å heller undereksponere litt. Da har man ihvertfall noe å justere på etterpå.

Men undereksponering her behøver ikke å bety at man skal eksponere lavere enn lysmåleren sier, da den allerede har blitt lurt av snøen til å justere for mørkt. Så når man kompenserer for dette kan man godt "overeksponere" en blender eller to og likevel få et "undereksponert" bilde.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...