Gå til innhold

Vil du bidra til å hjelpe oss med norsk som andrespråk til å bedre forstå norsk på det muntlige? Det kan du gjøre her


polyglot

Anbefalte innlegg

INNLEDNING

Det å virkelig tilegne seg et språk krever en stor innsats som innebærer å regelmessig bli utsatt til det og snakke selv, helst daglig, i årevis, både på skriftlig og muntlig. Ikke bare det men man skal kunne skjønne hva blir sagt for å faktisk lære av det.

Noe som gjør det lett å lære seg engelsk for eksempel (ja, hvor lett kommer jo an på hva andre språk man kan fra før, men dere vet jo hva jeg vil si) er selvfølgelig at det rett og slett finnes mange muligheter til å øve på det. Har man tid og tilgang til Internett, så er det bare å komme i gang. Blant annet er det massevis av alle slags videoer på engelsk med undertekst. Skjønner ikke man språket på det muntlige, kan man utnytte dette. Ved å lytte samtidig som man leser hva blir sagt, så blir man vant med lydemønstrene og bedre på å forstå dem med stadig mindre innsats. Etter hvert trenger vedkommende ikke undertekstene lenger.

Det kreves imidlertid å lytte på ganske mye innhold på denne måten for å bli bra nok for å ikke trenge tekstene lenger, og dessverre er det slik at vi som prøver å lære oss norsk ikke har så veldig mange brukelige undertekstet videoer tilgjengelig. Det er nemlig NRK TV, noen filmer og... noen få tilfeldige videoer på YouTube, kanskje? dessuten er det som oftest veldig vanskelig å benytte seg av dem siden de pleier å bare tyde på hva som faktisk blir sagt med forskjellige ord eller hele setninger på bokmål (av og til nynorsk også). Det er i utgangspunktet håpløst med enkelte dialekter som ikke en gang likner skriftspråket så mye, men til og med for "oslospråk" finnes det ikke nok ressurser. Det er synd. Ja, jeg for min del kan skrive dette innlegget uten oversetter og forstår mesteparten av hva jeg leser men har fortsatt vanskelig for å skjønne mye av hva jeg hører. Det burde ikke være sånt, og den eneste grunnen til det er mangelen på slikt undertekstet innhold. Jeg kan tenke meg at jeg ikke er alene.

Men dere kan hjelpe endre situasjonen.

Jeg vil sette et ny prosjekt i gang for meg og andre som også vil lære norsk som handler om å samle så mye lydopptak som mulig sammen med tekster som viser nøyaktig hva blir sagt. Dette vil skje før eller senere uansett hvor mye eller lite hjelp jeg får fra dere fordi jeg skal gjøre det alt på egenhånd i verste fall, men det vil skje mye, mye raskere og lettere med deres hjelp. Jeg har prøvd selv å gjøre dette og føler at det er kjempevanskelig for meg i øyeblikket, men det skulle det så klart ikke være for dere.

HVA SKAL DU GJØRE?

Det er flere hundre, om ikke tusenvis, utekstet timer norsk tale på radio.nrk.no. Hva jeg vil er at du som ønsker å bidra finner på noe der som interesserer deg (eller noe tilfeldig for øvrig) og sender inn:

En link til opptaket

Eksempel (skulle ønske jeg hadde fått teksten til denne): https://radio.nrk.no/podkast/ekko_-_et_aktuelt_samfunnsprogram/l_bb1cf634-8c9d-4ec8-9cf6-348c9deec85d

Hvilken del av det du har valgt

Kanskje det er hele tingen, kanskje bare de første to minuter, spørs om hvor mye du orker å gjøre. Jo mer jo bedre selvsagt men jeg vil være takknemlig for at dere i det hele tatt svarer med noe.

Hva sies i opptaket

Skriv gjerne på bokmål, nynorsk, dialekt eller en blanding av dem hvis nødvendig. Poenget er å vise akkurat de samme ordene som sies. Jeg tipper at enkelte ord i enkelte dialekter bare ikke eksisterer i bokmål eller nynorsk, og da skal man selvfølgelig skrive dem på dialekt.

Eventuelt hvilke/t dialekt/er dere tror snakkes, om dere vil

Kan være så presist som du greier. Kan for all del være "noe sted i nord-norge tror jeg". Ikke det viktigste men skulle være fint.

 

 

Hva synes dere? Jeg gleder meg til svarene deres. Setter skikkelig stor pris på dem, og er sikker på at mange andre også vil. Tusen takk for deres hjelp!

Endret av polyglot
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...