Gå til innhold

Gladnyhet: Maksimalpriser for samtaler/sms til EU


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er som følge av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2018/1971 av 11. desember 2018 om opprettelse av sammenslutningen av europeiske tilsynsmyndigheter på området elektronisk kommunikasjon og støttekontoret (BEREC-kontoret), om endring av forordning (EU) 2015/2120 og om oppheving av forordning (EF) nr. 1211/2009. 

 

Artikkel 50 endrer Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2120 og legger blant annet til Artikkel 5a: Detailtakster for reguleret EU-intern kommunikation Fra den 15. maj 2019 må enhver detailpris (eksklusive moms), som forbrugerne skal betale for reguleret EU-intern kommunikation, højst udgøre EUR 0,19 pr. minut for opkald og EUR 0,06 pr. SMS.

 

I følge Europalov anvendes EU 2015/2120 i Norge fra 1.6.2016. Samferdselsdepartementet har sendt på høring forslag til endringer i ekomloven og ekomforskriften som er ment å sikre at norske forbrukere får reduserte priser for internasjonale samtaler og SMS fra 15. mai 2019 (samme tidspunkt som EU) Høringsfristen var 15. januar 2019. 

 

Ser forresten at det med Talkmore blir dyrere å ringe til fasttelefoner i EU fra 15. mai. Per i dag koster det kr 1,49 til fasttelefoner og 2,99 til mobiltelefoner. Ny pris 2,29 til både fast- og mobiltelefoner.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Interessant å lese høringssvarene. Blant annet fra eRate og Fjordkraft som påpeker at grossistprisene også må reguleres. I henhold til forordningen er det detaljpris som reguleres.

Fjordkraft skriver blant annet i sitt høringssvar at:

Hensikten med forslaget er å sikre forbrukerne mot urimelig høye priser på internasjonale anrop og SMS. For å oppnå dette mener Fjordkraft at grossistprisene også må reguleres.


Priselementet for internasjonale nummerbaserte kommunikasjonstjenester er en del av marginskvistestene, og dermed sikrer testen at tjenesteleverandører ikke blir satt i marginskvis på overordnet nivå.

Utfordringen er at tilgangsselgerne kan sette grossistprisene for internasjonal nummerbasert kommunikasjon så høyt at tilgangskjøpere vil tape penger på denne typen trafikk. Dette vil ødelegge konkurransen og innovasjonsmulighetene. Tjenesteleverandører og MVNO’er blir da tvunget til å følge makspris for ikke å ta store tap. Det blir dermed opp til netteierne å skape innovasjon og konkurranse på denne typen trafikk. All historie viser at duopolet ikke er interessert i å skape noen former for konkurranse som kan redusere deres egne marginer, så sant de ikke blir tvunget til det.

Uten å regulere grossistprisene vil forbrukerne være sikret vedtatte makspriser. Forbrukerne vil derimot ikke få nyte godt av konkurransedynamikk i markedet, som utfordrer maksprisene i positiv forstand for forbrukerne. Dette kan netteierne effektivt sørge for ved å sette grossistprisene så høyt, at det blir direkte ulønnsomt for tjenesteleverandører og MVNO’er å utfordre makspris."

 

eRate skriver blant annet at: 

Grossistnivå må også reguleres slik at ikke tjenesteleverandører/ tilbydere settes i marginskvis.

Dersom ikke grossistprisene også reguleres mener eRate at reguleringen vil virke mot sin hensikt og hemme konkurransen og påvirke sluttbrukerprisene negativt.

 

Endret av sforum
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...