Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Anbefalte innlegg

Trenger hjelp til et arbeidskrav

 

Oppgave 2

a) Etterspørselsfunksjon etter treningstimer på et helsestudio er lik: P = 70 + 0,01Q . Tilbudsfunksjonen er lik: P =10 + 0,01Q. Her angir P prisen i kroner pr time og Q angir antall treningstimer. Anta at markedet kan beskrives som et

frikonkurransemarked. Finn likevektstilpasningen i dette frikonkurransemarkedet og illustrer tilpasningen grafisk.
-

 

b) Drøft virkningene av å innføre en maksimalpris på 30 kroner pr time.

-

 

c) Anta istedenfor at markedet for trening på helsestudio kan beskrives som et

monopolmarked. Etterspørselsfunksjonen i dette markedet er som i oppgave a):

P =70 + 0,01Q. Uttrykket for tilbudskurven tolkes nå som en grensekostnadsfunksjon: MC =10 + 0,01Q. Finn monopolistens tilpasning, beregn profitt og tegn likevekten grafisk.
-

 

d) Dersom myndighetene ønsker å fastsette en maksimalpris i dette monopolmarkedet, hvilken pris vil du foreslå dersom målet er å unngå et dødvektstap? Begrunn svaret

-

 

 

 

Oppgave 3

Anta at markedet for brus kan beskrives som et frikonkurransemarked. Etterspørselen etter brus er gitt ved: Q=100-2P. Tilbudsfunksjonen er gitt ved Q=2P. Her er Q antall flasker med brus og P er prisen pr. flaske

a) Hva menes med likevekt i dette markedet? Finn likevektsløsningen. Finn også tilbuds og etterspørselselastisitetene. Illustrer svaret ditt grafisk.
-
 

b) Forklar hva vi mener med konsument- og produsentoverskudd. Beregn disse

overskuddene.
-
 

c) Myndighetene ønsker å redusere mengden av brus som konsumeres for dermed å dempe det de kaller en fedmeepidemi. De innfører derfor en skatt på 10 kroner pr. flaske brus. Finn likevekts løsningen etter skatt og illustrer løsningen grafisk. Hva skjer med det samfunnsøkonomiske overskuddet sammenlignet med det du fant i oppgave 3b)? Hva oppnår myndighetene med tiltaket?
 

Oppgave 4

Anta at en frikonkurransebedrift har variable kostnader gitt ved VC=0,1q2 . Faste kostnader er lik 5000. Anta videre at markedsprisen på produktet som bedriften produserer er lik 50 kroner. Hvor mye vil denne bedriften produsere dersom den har som målsetting å maksimere profitt? Forklar tilpasningen grafisk og med ord. Hvor stor blir fortjenesten dersom q=230 eller q=270?

-

 

Oppgave 5

Produksjon av papir er forbundet med høyere kostnader for samfunnet enn for den enkelte produsent. Anta en situasjon der den private grensekostnaden for alle bedriftene på dette frikonkurransemarkedet er MC=0.0005q-20, mens de marginale eksterne kostnadene er gitt ved MEC=0,0006q. Etterspørselskurven etter papir er gitt ved P=80-0,0005q. Her angir q mengden som omsettes.

 

a) Finn mengden av q som blir realisert uten offentlige inngrep. Illustrer grafisk.

-

 

b) Finn den samfunnsøkonomiske effektive mengden av papirproduksjon. Illustrer grafisk. Hvorfor er svarene i oppgave a) og b) ulike?

-

 

c) Anta at en penicillinkur blir omsatt i et marked karakterisert ved

frikonkurransemarked. Synes du at dette er en god løsning? Begrunn svaret ditt med å ta utgangspunkt i forutsetningene som ligger til grunn for frikonkurranse.
-

 

Oppgave 6

For en frikonkurransebedrift vil grenseinntekt være lik pris. Dersom en bedrift er monopolist vil grenseinntekt være lavere enn pris. Forklar dette utsagnet.
- I en frikonkurransebedrift vil grenseinntekten alltid være like prisen, men en monopolist vil grenseinntekten være lavere enn prisen. Dette er på grunn av prisen er høyere enn grensekostnaden.

 

Oppgave 7

En baker som produserer småkaker kan levere til to ulike markeder: det ordinære dagligvaremarkedet og et julemarked. Etterspørselsfunksjon på det ordinære markedet (1) er gitt ved: Q1=10-P1. Etterspørselen på julemarkedet (2) er gitt ved: Q2=20-P2. Her er Q produsert mengde og P er prisen pr kake på de to markedene. Bakeren er den eneste i sitt slag. Bedriften har markedsmakt og ønsker å oppnå høyest mulig fortjeneste. Kostnadene ved å tilby kakene er den samme for begge markedene. De totale produksjonskostnadene er gitt ved:

C=5+2Q. Forklar hva vi mener med markedsmakt. Finn bedriftens optimale tilpasning i de to markedene. Illustrer løsningen din grafisk. Hvilken form for prisdiskriminering har vi her?

Begrunn svaret ditt.

-

 

Oppgave 8

Ta utgangspunkt i produktfunksjonen: q=1000K0.4 L 0.8. Definer den marginale tekniske substitusjonsraten, og finn uttrykket for den marginale tekniske substitusjonsraten med den gitte produktfunksjonen. Anta at prisen pr enhet kapital ® er 50, mens prisen pr enhet av arbeidskraft (w) er 100. Hvordan bør da produksjonsfaktorene kombineres i produksjonen er som gitt over?

-

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Om du vil ha hjelp på dette forumet, anbefaler jeg at du:

 

1) Begrenser antall oppgaver per tråd.

2) Viser at du har gjort en innsats selv ved å forklare akkurat hva du har prøvd og hva du sliter med.

 

Det er ingen her som gidder å gjøre en lang lekse for deg fra A til Å. Motivasjonen for å hjelpe deg er at du lærer noe av det, og du lærer ingenting uten noe egeninnsats.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...