Gå til innhold

Altibox FMG med ubiquti nettverk, oppsett


Weeb91

Anbefalte innlegg

Hei, vi har fiber bredbånd fra NTE /altibox, og har hatt problemer med å dekke opp hele huset med trådløst nett, og har har per dags dato en Asus ruter fra (daværende) øverste hylle nede i kjelleren, og en utdatert asus ruter i hovedetasjen, samt et billig trådløst aksesspunkt ved tv benken for å få wifi på sittegruppa ute på altanen.

 

Jeg har sett meg ut å bytte ut disse "alt-i-et produktene med noe ordentlig utstyr fra Ubiquiti. Men jeg vet ikke om jeg skal gå for standard utstyr, bestående av gateway, PoE switch, cloud key og aksesspunkt (alt fra produsenten) eller prøve meg på dette mesh nettverket de har.

Hva er fordel og ulempene med disse to systemene? For ordens skyld, bor vi i kjelleren, og mine foreldre som bor i øveretasjen. Tenker å ha et system som jeg enkelt kan bygge ut etter behov når vi kjøper noe eget etter hvert.

Per dags dato, går det en ethernet kabel fra hjemmesentralen, og ned ved PCen min, som går inn i en switch. Derfra går det en kabel til tv benken, hvor det også står en switch, og fra pc pulten og til boden, hvor det er koblet opp en annen switch, som forsyner nett til asus ruteren, NAS, skriver og diverse. Jeg har også mange enheter koblet til ved TVen, div konsoller, tv, raspberry pi osv. Alle switchen er unmanaged, men tenker å bytte ut switchen ved PCen med en 8 port unify PoE 60w managed switch, eller evt sette opp mesh ruteren her, og koble switchen til den.

 

Noen som har forslag til å løse dette på best mulig måte?

 

"Save me from the poo!

"Im not a pumper!"

"I know, its wireless poo!"

-Linus techtips

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det enkleste er sikkert mesh, men jeg leser mellom linjene at du på sikt har ønske om å ha mer kontroll over nettverket, og kanskje dele det i separate vlan (med tilhørende separate ssid) for hver av boenhetene?

 

Nå kjenner jeg ikke godt nok til hvilke muligheter de ulike variantene av mesh har, men går du for standard UniFi så får du i hvert fall det meste av nødvendig funksjonalitet for å få god kontroll over nettverket - ikke minst dersom du også ønsker å ha noe kablet.

 

I tillegg har UniFi en del andre produkter i porteføljen som plutselig kan bli aktuelle, f.eks. aksesspunkter myntet på å stå utendørs.

Lenke til kommentar

Om jeg setter opp flere AP (ved evt utvidelse) vil disse da få en egen SSID, eller vil de komme opp som ett nettverk (ala slik mesh fungerer) å selv anslå hvilket AP enhetene skal kobles til?

Det er noe av det jeg ikke liker med dagens løsning vi har. Idag har vi 7 SSID i vårt hus, og det blir veldig forrvirrende og mye jobb å bytte mellom nettverk ut ifra dekning. (FMG har 2 nett, AP i første etg har to nett, AP i kjeller har to nett, også har repeateren et enkelt 2,4ghz nett..)

Har prøvd å satt FMG i bridgemodus, via ASUS AP i første etg, men da ble hastigheten voldsomt redusert. har 50/50 linje, men med FMG i bridge, fikk jeg kun 8/25 ca. hva dette kommer av, vet jeg ikke, mulig asusen er gammel. (RT-N56U)

ASUSen i kjeller er en RT-AC87U

Lenke til kommentar

Heller mer mot mesh nettverk, etter mye research på youtube. Liker hvor innovativt systemet er, og hvor brukervennlig og simpelt det er, men fortsatt masse muligheter for å gjøre egne innstillinger.

Hvordan er det evt å bygge dette inn i et UniFi nettverk senere, med overnevnte utstyr, evt droppe AP'ene og kun kjøre gateway, switch og cloud key?

Lenke til kommentar

Om jeg setter opp flere AP (ved evt utvidelse) vil disse da få en egen SSID, eller vil de komme opp som ett nettverk

 

UniFi tillater inntil fire SSID per brukergruppe, alle med individuelle instillinger for VLAN, båndbredde, tidsstyring, sperrede adresser (les: gjestenett) m.m.; og du kan også konfigurere gjesteportal som åpner for ulike varianter av pålogging. Alle aksesspunkter vil kringkaste alle SSID, eller du kan om ønskelig overstyre dette. Med USG så kan du også styre router / gateway, og via cloudkey får du tilgang utenfra.

 

Dersom det er muligheter og funksjonalitet du er på jakt etter, og ikke minst utbyggingsmuligheter, så er jeg ganske sikker på at UniFi er løsningen. Særlig hvis du i tillegg har tenkt å ha noe kablet, så vil du også kunne styre dette via UniFi switcher.

 

Hvis du derimot vil ha noe som er billigere, og forhåpentlig bare er å koble til og så virker det ut av boksen, da går du for mesh.

Lenke til kommentar

Det er jo det der med pris, som er en viktig faktor per dags dato. Jeg kunne godt tenkt meg unify, men lurer på hva jeg absolutt må ha får å starte. Vet jeg kan droppe cloud key inntil videre, å installere software på en maskin. Er USG nødvendig, eller kunne jeg også ventet med den? Så da kun kjøpt switchen og AP til å begynne med, å bygge ut etter hvert? Ønsker da å sette fmg i bridge, men da må jeg vel ha USG for å håndtere datatrafikken? Hvor viktig er den i dette systemet?

Er også litt skeptisk til å legge kabel åpent til AP, for denne egner seg vel i utgangspunktet best montert i taket, men har ikke annen mulighet enn å legge den åpent,noe som er litt dumt, da vi kun leier leiligheten

Lenke til kommentar

Du trenger bare det nødvendige antall aksesspunkter for å komme i gang.

 

Nåværende router kan du garantert bruke videre, bare slå av wifi. UniFi aksesspunkter kan også fungere på samme måte som mesh, altså at det kun er ett aksesspunkt som må være tilkoblet kabel - de andre kan kobles trådløst mot det første punktet.

 

Cloudkey er bare et spørsmål om komfort, du kan helt fint installere programvaren på en pc. Hvis budsjett er et tema, så hadde jeg ikke byttet ut eksisterende switcher nå - slikt kan heller oppgraderes på sikt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...