Gå til innhold

KOMMENTAR: Norsk IKT-politikk trenger noen handlingsregler


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Bra artikkel, innspill og kommentarer fra Arild Haraldsen. Foreslåtte "handlingsregler" er også fornuftige og burde være realistiske for de som forvalter våre felles verdier. Egentlig burde handlingsreglene skjerpes enda mer ved å kreve at realkostnadene i offentlig sektor SKAL reduseres med minst 5 % årlig. Dette kan kun oppnås ved at pengene brukes med samme omtanke som om det var et privat foretak, det vil også bety at det må foretas reelle bemanningsreduksjoner ( redusere antall stillinger, ikke bare flytte overflødige ansatte inn i andre stillinger som "spesialrådgivere" med samme lønn og kostnader. Landet vårt møter i disse dager den nye virkeligheten på mange områder, og vi har ikke råd til holde oss med alle velferdsgoder, støtteordninger og en offentlig adminstrasjon som eser ut i alle retninger. Elefanten i rommet er at noen politikere må tørre å foreslå oppsigelser av overflødige offentlig ansatte. Tviler på at det er politikere med guts til dette nå når det nærmer seg valg!

Lenke til kommentar

Egentlig burde handlingsreglene skjerpes enda mer ved å kreve at realkostnadene i offentlig sektor SKAL reduseres med minst 5 % årlig.

 

Jeg synes nu at Arild Haraldsens forslag om å holde en stabil netto-utgift er strengt nok. I praksis vil det medføre at utgiftene høyst stiger i takt med utviklingen i økonomien.

I Norge er offentlig sektor i seg selv en vesentlig bakgrunn for fordelingspolitikken, i tillegg til at det løses mange nødvendige oppgaver. Det sier noe at selv partier som har gått til valg på å stramme inn sliter med å finne steder å kutte når de kommer i posisjon.

Det er et konstant ønske fra befolkningen om bedre tjenestetilbud fra det offentlige, i takt med den teknologiske utvikling. Dette må løses på en eller annen måte - jeg tror ingen politikere med ambisjoner om å sitte i mer enn en periode vil kunne motstå det presset, uansett parti. Alternativene er kort sagt enten å ansette flere eller å få de som er der til å gjøre mer med de samme folk. Det ene får utgiftene til å eskalere.

Altså må målet være å få inn løsninger som forhøyer produktiviteten til de ansatte, som Arild foreslår.

 

Jeg synes det er noen fornuftige forslag, han kommer med.

Lenke til kommentar

Handlingsregel 3: Innkjøpt "hyllevare" skal bruke åpne og standardiserte data- og utvekslingsformater. F.eks. et sykehus sitt pasient-journalsystem må kunne utveksle journaler med andre sykehus.

 

Handlingsregel 4: Alle systemer som *utvikles* med offentlige midler skal være offentlig eiendom med en åpen lisens som tillater deling og gjenbruk (helt eller delvis).

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...