Gå til innhold

Ekstra kabinettvifter til Define S


PerMada

Anbefalte innlegg

Hei! 

Jeg skal (forhåpentligvis) bygge min første PC til helga og prøver å forberede meg så godt jeg kan. Etter å ha lest og sett utallige guider/pc builds har jeg bare blitt mer og mer interessert i pcbygging og -modding. Når jeg begynte å vurdere noen ekstra vifter dukket det opp litt spørsmål jeg ikke har greid å finne ordentlig ut av.

 

PCen jeg skal bygge er basert på Capital Offence fra tråden til Agentspoon, Fractal Design Define S, i7 6700k med Be-Quiet Pure Rock kjøler og ett GTX 1070. Det følger med 2 stk 140mm vifter til kabinettet. Jeg har tenkt til å prøve meg på litt lett overklokking etterhvert. 

 

1. Først og fremst, er det nødvendig med flere vifter? Jeg skjønner jo at PCen vil fungere helt greit med kun 2, så spm. blir vel heller; hvor stor temperaturforskjell kan jeg regne med hvis jeg putter på noen vifter til?

 

2. Hvis det er nokså stor forskjell eller hvis jeg rett og slett finner ut jeg vil ha noen ekstra kun for bygging sin del, hvilken vifte bør jeg gå for? Tenkte først bare kjøpe flere av den typen som følger med. Fordi den var rimelig og fordi jeg liker når ting er likt (ja, litt OSD :p) Men hvis jeg greier å overtale meg selv til å tenke at utseendet spiller ikke så veldig stor rolle når kabinettet likevel ikke har noe vindu...er det andre vifter som vil være bedre? Har skjønt at Noctua er populær og bra.

 

3. Hvor mange vifter og hvor skal de plasseres for å oppnå optimal airflow? To inn foran, en ut bak, en inn i bunn og en ut i topp, er det et bra alternativ? Eller kan jeg droppe enten den i bunn eller toppen?

 

4. Hva er forskjellen på 3 og 4 pin plugger? Mener jeg hørte at den siste pinnen var for styring av viftene. Betyr det at 3 pin viftene kun vil surre på maks eller ingenting? 

 

Dette ble som med PChjelptråden min, alt for langt. Men håper noen ihvertfall gidder å lese noe av det :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Det kan være en fordel med flere vifter - men det er ingen must. Temp.forskjell det gir er lite til ingenting egentlig - spesielt ikke med dagens HW som avgir lite varme. Man kan få problemer med å dumpe varme fra et kabinett hvis man f.eks har 1 eller 2 varme skjermkort med aksialvifter. I så måte kan det være en fordel med fler vifter, spesielt som drar ut av kabinettet. Jeg vil vel påstå dette ikke blir et problem for deg. Videre så kan det lønne seg med flere vifter INN enn UT. Dette hjelper med å opprettholde overtrykk i kabinettet, og dermed får man litt mindre støvoppbyggning. Dermed vil jeg si at du kan ta med en vifte til. Sett denne i front eller på sidepanelet til å blåse inn. Gjerne bare ta FD Silent Series R3 ja, de er billige og greie. Kan legge til at ved flere vifter kan disse justeres ned slik at det bråker mindre. Man vil altså få samme kjøling ved lavere turtall/lavere støy ved å ha 4 vifter kontra 2 - f.eks. Dette er jo selvsagt positivt :)

 

Ønsker du overklokking er egentlig CPU kjøler viktigere enn kabinettviftene. Pure Rock er grei den, men ikke blant de beste. Vil du ha det råeste innen CPU luftkjølere snakker vi noe slikt

http://www.prisjakt.no/product.php?j=2604157,2429137,960281,516316

 

Den 4. lederen på en vifteplugg er PWM signalet. Denne gjør at man kan justere hastigheten på viften ved at startkommandoen til viften slås av/på. 

pwmwaves.gif

* Illustrasjon. Ikke se på spenningen - det er i utgangspunktet 0 og 12v gitt at du ikke setter inn motstand.

 

Dette trengs strengt tatt ikke, fordi de fleste hovedkort kan DC regulere vifter. Altså vil man fint kunne regulere hastigheten på en 3 pins vifte ved å justere spenningen. Nå vet jeg at Agentspoon er veldig "glad i" Gigabyte sine hovedkort. Tidligere vet jeg at disse ikke kunne justere 3p vifter - men jeg vet ikke åssen det er nå. Hvis man ikke kan DC regulere vifter på hovedkortet kan man alltids bruke en egen viftekontroller. NZXT Grid+ V2 er populær og grei. Personlig foretrekker jeg Lamptron sine 5,25" modeller siden disse kan styre mange flere vifter pr header (stor effekt pr kanal). Jeg foretrekker 3p vifter!

 

Håper dette hjalp litt :p

Endret av Kyrre S.
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...