Gå til innhold

Zwave/panelovner i stor stue


Anbefalte innlegg

Bakgrunn

Jeg har en stue fra 70-tallet på ca 50kvm. Den har idag 3 panelovner som er styrt av den samme veggmonterte termostaten, og felles 1-2-3 effekt-bryter på "varmekontrollpanel" som står på kjøkkenet.

 

Dette kontrollpanelet har også en kW måler som jeg ser spretter oppover ettersom jeg vrir bryteren fra 1 til 2 til 3, tipper bryteren skrur av/på 2 varmeelementer i panelovnene i forskjellige kombinasjoner for å oppnå forskjellig effekt. Hver panelovn er nemelig koblet til med 3 ledninger (ingen jord).

 

Nå oppdaterer vi stuen så den ser litt mer tidsmessig riktig ut, og vil samtidig bytte ut de gamle panelovnene og få på plass en løsning som kan styres via z-wave. Forøvrig kommer jeg til å kjøpe et styringssystem ala Zipabox/Fibare HC2 - har ikke bestemt meg for hvilket enda.

 

 

Vil èn termostat i så stor stue fungere?

Ønsker å unngå at man om vinteren får soner som er for kalde (eks nær vindu). Burde jeg heller ha flere temp sensorer og en aktuator per panelovn? 

 

Er det verdt å videreføre effektstyring av panelovner?

Ser for meg at det kan være praktisk i "rask-oppvarming" og "hold-temperaturen" -scenarier. Dersom det blir kalde/varme soner om vinteren burde dette kombinert med individuelle aktuatorer/temp sensorer åpne for ganske fin kontroll av temp.

 

Fins det i hele tatt pene panelovner som støtter ekstern termostat evt ekstern effektstyring

Eller som kan moddes slik av elektriker?

 

Fins det noen bedre alternativer?

Ser f.eks at Adax har fjernstyrte panelovner, men det er sannsynligvis proprietært og kleint å integrere mot og helt sikkert ikke 2-veis.

Blir ikke varmepumpe i denne omgang.

 

 

Jeg har forhørt meg med et par elektrikere, men de svarte stort sett bare "x-comfort", "elko wl", eller "vet ikke". Ser mao for meg å planlegge/kjøpe inn alt selv og bruke elektrikeren til kun selve installeringen. 

 

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når det gjelder fyring:

 

- Desto flere ovner jo jevnere temp.

- Desto høyere effekt desto raskere (og nøyaktigere) temp (dette styres av sikringen (som igjen styres av ledningene i veggen))

- Så lenge vi betaler det samme for hver kWh uansett hvor mye vi bruker (det var ikke sånn da jeg var ung) er det ingen grunn til å effekt regulere ovnene. Kun skru dem av og på. (Med mindre du har flere ovner med for mye effekt i forhold til sikringene)

- Større effekt gir større (styggere) ovner.

- Flere ovner gjør det vanskeligere å møblere (har du vurdert å legge nytt (tre) gulv med varme under?)

 

Ovnene styres enten av en (z-wave) enhet i veggen ("service bokser" kan borres inn (med mindre du har mur da)) og gir plass til en styring med enn hvitt lokk over,

- En plugin enhet i en stikk kontakt (stygt og klumpete men krever ingen elektriker)

- eller at du åpner ovnen og putter styringen inn der (ikke umulig men kommer litt an på ovnen)

 

Det finnes ovner som ikke er så stygge, -i glass eller stein. Problemet er at moderne ovner ofte har innebygde termostater som i dette tilfelle er unødvendige. En kan dog bruke dem som en slagt "max temp" sikring. Problemet er om de har lyd. (Slik som feks Biltema sine har)

 

Du kan jo ha så mange temp følere du vil, og disse kan enten styre hver sin ovn eller la de andre "dra lasset sammen", det blir jo opp til softwaren din.

I praksis er jeg redd at kvaliteten på huset ditt (trekk fra vinduer osv) kommer til å bety mer når det gjelder "kalde soner" enn hvordan du styrer vanrmen. Det er ikke uten grunn at det er vanlig å plassere ovner under vinduer...

 

Jeg gjetter på at du burde:

Sjekke sikringen din og finne max effekt.

Kjøpe 3 ovner med 1/3 av denne effekten hver.

Sjekke at de ikke piper når de får skrudd strømmen av og på.

Få elektrikkeren til å montere enheter som kan skru av/på den effekten de har (og gjerne måle forbruk også) inne i veggen til hver ovn.

Sette opp en trådløs termostat først og teste og så sette opp fler om du ser behovet.

Endret av Fermate
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...