Gå til innhold

? Hvordan øke maksimal batteritid på laptop, ultrabook og notebook.


lars_E_E

Anbefalte innlegg

Denne tråden lager jeg for å forhåpentligvis kunne få noen svar. Jeg vil også oppdatere den dersom det kommer gode innspill.

 

Intro:

Vi kjøper bærbare (windows) pcèr til mange tusen kroner og får konsekvent svært begrenset bruk uten at man tar med lader og sikrer seg en kontakt.

 

Dette er det jeg har funnet etter ekstensivt søk på nettet. Jeg ønsker flere innspill og råd. Jeg ønsker også å vite om noen kan henvise til et sted hvor det gis råd\instruks i ymse forbedringer. Jeg har forsøkt å sette inn linker der jeg syns det er grei info.

 

Hvordan internt optimalisere den bærbare pc`n sin batterilevetid?

Det er mye informasjon på google. Det er bare det at jeg ikke finner særlig utover å sette pc`n på lav lysstyrke og bruke strømsparerfunksjonene. Går det ikke an å gjøre annet?

 

Grunnleggende:

- strømsparer innstillinger. Her er det en del man kan gjøre.

- lysstryrke på skjermen.

- slå av WIFI og blåtann.

- slå av bakgrunnsprosesser. Her er det vel spesielt i windows 8 - hvor apper konstant oppdateres. Windows 8 har forøvrig muligheten for en fin oversikt over effektbruk i oppgavebehandleren (CTRL+alt+delete). Bruk CCleaner\eller windows og slå av programmer i oppstart.

- vær ryddig. Defragmenter.

- endre oppløsning på skjermen (her strides det om det hjelper). Det som vil hjelpe er uansett å ha en mørk skjerm (f.eks. svart bakgrunnsfarge o.l).

 

Likevel: etter at du har gjort dette vil du sannsynligvis fremdeles være godt under den oppgitte batteritiden fra produsent (på en windows pc).

 

Typiske artikler: http://www.makeuseof.com/tag/how-to-make-windows-8-faster/

 

Tweaking:

- undervolting - jeg trodde at de siste generasjonene med intel prosessorer (fra ivy bridgetil haswell) egentlig ikke hadde særlig rom for forbedring. Likevel ser det ut til å ha lykkes hos enkelte Lenovo Yoga 2 Pro eiere - med gode resultater. http://forum.notebookreview.com/ideapad-essential/736123-how-i-get-7-hrs-my-yoga-pro-2-a.html Jeg skulle likevel ha hatt litt mer info \ link til instruks før jeg tør gjøre dette selv.

 

- Bytte operativsystem? Stort sett samme innmat og mindre batterier i Mac maskiner. Likevel: nesten dobbel batteritid!? Kanskje en god artikkel:

 

http://www.extremetech.com/computing/169055-why-do-windows-pcs-have-such-terrible-battery-life-compared-to-mac-and-ios

 

Så - kan man gjøre det motsatte - installere Mavericks \ OSX på en Windows pc å få (en Hackintosh med) doblet batterilevetid som resultat? Skulle tro det, men jeg finner ingen informasjon som tilsier dette. Kanskje heller det motsatte: http://www.insanelymac.com/forum/topic/263682-why-hackintosh-fuks-laptop-batteries/ Finner dere noe annet?

 

- Safe mode: minimere antallet drivere og gjøre operativsystemet så lite belastende som mulig. Logisk tanke. Fungerer ikke. Jeg antar det er fordi at stømsparefunkjonene også er avslått. Noen som har prøvd dette og lykkes?

 

- slå av unødvendig hardware i BIOS. Typisk: gpu, kameraet, thunderbolt eller fingersensoren. Hjelper det? Hos noen med både intel og amd\nvidia GPU har dette redusert batteriforbruket. Noen har også slått av touchpaden og hevder dette hjelper stort. Det har jeg vanskelig for å tro. Det forutsetter forøvrig trykkskjerm (eller mus).

 

Bytte ut hardware:

Øke ram - det er en viss enighet (regner med det da er nok med 6 gb og opp)

SSD som erstatter HDD - sparer man egentlig noe batteri? Noen mener det:

http://www.makeuseof.com/answers/how-will-a-solid-state-drive-improve-my-laptops-battery-life/

 

Bytte ut maskinen (med en mac). Sannsynligvis lønner det seg å jobbe ekstra og kjøpe ny pc fremfor å bruke tid på dette, og det er vel akkurat det produsentene ønsker når de internaliserer batteriene og gir oss "nesten" nok til en hel skoledag\arbeidsdag. Typisk har jeg tatt notater i 6 timer på kurs - så dør pcèn og i kursrommet finnes det ikke en kontakt - med mindre jeg setter meg ved siden av foredragsholder. (F***)

 

Når man har brukt PC`n et par år blir batteriene stort sett dårlige. Dette kan utsettes og jeg henviser da til eksisterende tråd: https://www.diskusjon.no/index.php?showtopic=1355398 (Takk og bra jobba!). Har du allerede et døende batteri - ja, da kan du øke totalvekten med 550 gram i form av et svært stilig og "evigvarende" eksternt batteri - som nevnt i starten.

 

Eneste sikre løsning så langt - ekstern løsning:

Jeg har allerede en svært praktisk løsning som omgår alt og anbefaler følgende: eksternt batteri. Anker Astro Pro2 20000mAh

http://www.ianker.com/support-c1-g191.html

 

Lettere alternativ:

Intocircuit Power Castle 12000mAh

 

Virker å være av såpass kvalitet at jeg tør bruke det (brannsikkerhet og laptopen tåler det). På vekt (550g\350g) i forhold til effekt (20000\12000mAh!) er det ingen andre jeg kan se at matcher. Søk Ebay

 

Hvorfor jeg skriver dette:

Nå vurderer jeg å kjøpe en pc fra Lenovo sin Yoga serie. Det koster masse spenn (ca. 12000). Det ser ut til at det er Thinkpad Yoga (business versjonen) som kommer best ut mtp. batteri. Jeg kan tenke meg dette er pga. litt mer moden skjermteknologi og mindre oppløsning på skjermen. Noen får ca. 7 timer ut av denne (og med undervolting får noen til 7+ timer på Yoga 2 Pro). Over årene blir det vel akkurat for lite til en arbeidsdag hvor jeg skriver i Word. Igjen kommer Mac og OSX som en lysende stjerne, men uten hybridfunksjon \ nettbrett mulighet, trykkskjerm eller medfølgende penn og aktiv digitizer\tegnemulighet; noe jeg vil ha.

 

Kom med kommentarer, innspill og spørsmål. Jeg vet forøvrig ikke mer enn det jeg nå har skrevet, og kan godt tenke meg ekspertise. Korrigeringer mottas med takk og gode innspill vil gi en bedre oppdatert artikkel. (Det flotte hadde selvsagt vært om Hardware redaksjonen hadde laget en proffere versjon av dette innlegget.)

Endret av lars_E_E
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...