Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Politikk og menneskerettigheter eksamen 2013


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Ei kort oppsumering kring tankar rundt temaet:

 

Transnasjonale selskap

Terrororganisasjonar

Etniske grupper

Internasjonale organisasjonar

Maktforskyvining i verda i forhold til makt mellom statar. To supermakter fra andre verdskrig og opp til 1990, Sovjet vs USA, dreiing mellom landa, BRIKS-landa (Brasil, Russland, India, Kina, Sør-Afrika). BRIKS-landa får meir og meir økonomisk betyding, auka folketal.

Beste kilder – NUPI / hvorhenderdet.no, ndla.no → søk på internasjonale maktforhold (SIKRE KILDER)

http://hvorhenderdet.nupi.no/Blogg/Eksamenstips-2013-Menneskerettigheter-og-Midtoesten

Arabiske våren – velg to land maks

Midtausten er obvious

Handel. Økonomi, flytting av folk

 

Mine eigne korte notater så er ikkje sikkert alt er forståeleg, men eg har prøvd!

 

Fleire som vil dele?

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Handel og økonomi verkar litt rart som tema for oss. Dette er avanserte evne og i boka fokuserer ein jo mest på Konflikter, Organisasjonar og Menneskerettar knytt til dette, so eg tvilar litt på økonomi, samtidig som det er aktuelt i samanheng med EU og eurokrisa.... :)

Lenke til kommentar

Jeg tenker at det er lurt å se på internasjonale aktører og deres makt i forhold til menneskerettigheter, f.eks. Sikkerhetsrådet og deres makt til å gå inn eller ikke gå inn med fredsbevarende styrker (f.eks. tilfellet Syria, der man har folkemord, men Russland og Kina har lagt ned veto mot resolusjonsforslag). Så FN er helt klart viktig. De er også viktig som internasjonal organisasjon. Så det kan være viktig å se på internasjonale organisasjoner og selskaper og deres makt i markedet og økonomien. Man bør kanskje også se på staters makt og mulighet til å påvirke (F.eks. statene i Sikkerhetsrådet). Tror det også kan være lurt å se på bistand i forhold til menneskerettighetene, og hvordan dette kan være med på å styrke menneskerettighetene i et land. Tror også lands suverenitet og ikke-innblandingsprinsippet kan være essensielt i forhold til makt og menneskerettigheter

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Heisann sveisann dere!

Som vanlig er jeg skikkelig dårlig forberedt, og har egentlig venta helt til nå med å i det hele tatt lese noe særlig. Nå skal det sies at jeg har hatt faget før, men kan ikke si jeg husker så mye.. Er jo et utrolig omfattende tema, og virkelig ikke lett å vite hva man kan få. Noen tips til en desperat jente som MÅ stå på eksamen? :)

Lenke til kommentar

Jeg ble helt ærlig ganske skuffet når jeg så oppgaven! At den var så lite konkret gjør jo ting ganske avansert for oss. Det blir på en måte en gjettekonkurranse fram mot mandag. Men som folk tidligere har skrevet her regner jeg med det blir veldig viktig å se på ulike typer makt (idemakt, ,militær osv). samtidig er det sikkert viktig å sammenligne organisasjoner, se på hvordan de jobber med menneskerettighetene, og hvilke organisasjoner som har makt.

 

Et annet tips er også at vi bør bruke gode definisjoner og begrep fra boka.

 

Jeg tipper også det med FN, og sikkerhetsrådet når det gjelder Syria er veldig sentralt!

 

:)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Sjå posten min over, dramadama. Det er mine tips, og det kjem truleg fleire her i løpet av dagen. Vil anbefale deg (og alle andre) å laste ned så mykje som mogeleg. Organiser det godt med mapper, undermapper osv. så alt har god struktur FØR du kjem inn i eksamenslokalet. :)

Lenke til kommentar

Tenker det er lurt å ha breddekunnskap om FN, EU og AU. Tror også det er lurt å fokusere litt på "Vesten vs. Resten av verden."

Dagens skurker - N-K, Iran, Syria.... (Arabiske våren)

Kina og USA tror jeg MÅ komme uansett, siden det er snakk om internasjonale maktforhold.

Kanskje noe om hvorfor det er lettere for noen land å bryte menneskerettighetene enn andre (Kina)

Har et lands maktposisjon noe å si for om de kan bryte menneskerettighetene lettere?

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Nupi har jo også lagt ut eksamenstips for i år. Dette gjør de hvert år, og ifjor fikk de som var oppe i politikk og menneskerettigheter som Norge.

 

i år har temaene blitt:

- Finanskrisen og menneskerettighetene

- Klima

- Midtøsten

 

De har også lagt ut mange linker til forskjellige artikler osv. Så kanskje vi skal fokusere og sette oss inn i de temaene?

Lenke til kommentar

Vi har hatt et lite intensivt kurs med min lærer i poltikk nå, og kommet fram til at det nok vil komme en en stor oppgave hvor vi skal forklare hvilken påvirkning maktforhold har på menneskerettigheter. Her vil det nok være lurt å trekke inn konlfikten i Syria i tråd med sikkerhetsrådet i FN. At ingen land kan gå inn i det fordi Russland legger ned veto mot det. De legger jo ned veto pga de handelsforbindelsene de har med syria, og det vil ikke lønne seg for dem at president Assad vinner mot opprørerne. Derfor har blant annet russland sendt våpen til regjeringen og deres militære styrker.

MIn lærer er god, og spådde at vi ville på noe med internasjonale konflikter i år.

 

Alle burde gå inn på www.nupi.no og se på kilder der. Her finner du alt av forklaringer på menneskerettigheter og andre kilder. Kjempe bra ressurs.

 

Nupi har jo også lagt ut eksamenstips for i år. Dette gjør de hvert år, og ifjor fikk de som var oppe i politikk og menneskerettigheter som Norge. i år har temaene blitt: - Finanskrisen og menneskerettighetene - Klima - Midtøsten De har også lagt ut mange linker til forskjellige artikler osv. Så kanskje vi skal fokusere og sette oss inn i de temaene?

 

Nå har vi jo fått et annet tema, og tror ikke klima spiller en stor rolle her. Men de pleier å legge ut tips etter at de selv har sett årets tema. Det har de gjort vært eneste år, så bare å følge med utover dagen :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...