Gå til innhold

Hva er karma? (buddhismen)


ENY

Anbefalte innlegg

Spørsmål rettet mot buddhister, eller folk som vet litt om buddhismen:

 

Hva er karma?

 

Grunnen til at jeg lurer på dette, er at jeg skal ha prøve om buddhismen snart, og karma er veldig dårlig formulert i boken. Slik jeg har forstått det, så er karma, når det kommer til buddhismen (det er vistnok et viktig skille, da det finnes flere tolkninger av karma), "noe" som driver atterfødingene, fordi alle handlinger (tanker, ord og gjerninger) har konsekvenser (selv om det ikke gir mening for meg at fordi alle handlinger har konsekvenser, så må karma være en naturlov). Karma er ikke noe som belønner gode gjerninger og straffer dårlige, men det er noe fast (som en naturlov). Derfor er ikke buddhister opptatte av "gode" eller "dårlige", urettferdige eller rettferdige mennesker. De bryr seg bare om at alle skal bli fri fra lidselsene sine.

 

 

Takker på forhånd for all hjelp!

Endret av ENY
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest medlem-82119

Karma for meg er knyttet til reinkarnasjon og generelt hvor bra man har det. Er du en drittsekk i dette livet, får du et dårlig liv neste gang og er forfulgt av ulykke i dette livet. Er du snill og grei, så går det bra i livet og du får det bra i neste liv.

 

En buddhist mål er å nå nirvana http://no.wikipedia.org/wiki/Nirvana

 

Diskusjonen rundt karma er som følger:

 

Om du tror på karma, så må "noe" vurdere handlingene for så å bestemme hvordan du skal ha det. Dette tangerer mot en gud, noe som buddhistene ikke tror på. Det betyr også at livet er forutbestemt, dvs at det er satt opp et mål som du må nå for å komme videre, og det reduserer valgfriheten. En annen sak er at det er lett å si at sykdommer som kreft skyldes dårlig karma.

 

Om du ikke tror på karma, så tar du vekk konsekvensene. Du kan være slem, uten at det blir hevnet av karmaen. Da tar du også vekk belønningen av å være snill, og innfører den sterkestes rett. I tillegg vil det være urettferdig å få kreft hvis man ikke har fortjent det. Så ved å fjerne karma innfører man samtidig urettferdighet og den sterkestes rett.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...