Gå til innhold

Bysantiske riket- gresk eller romersk?


ThaHoward

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Selv tenkte de ikke på seg selv som en nasjonalitet, men de delte verden inn i en sivilisert (dem) og en usivilisert (resten). Som du sikkert vet var gresk det offisielle språket og slik jeg har forstått det var den greske kulturen også dominerende :)

 

Hmm interessant, har du mer stoff om akkurat denne holdningen her? Var ikke det også en ganske "romersk" tankegang? Hvorfor ble gresk det dominerende språk og kultur, var ikke bysantium tross alt det øst-romerske riket, og Konstatinopel var jo den tidligere hovedstad i det Romerske riket.

Lenke til kommentar

Hmm interessant, har du mer stoff om akkurat denne holdningen her? Var ikke det også en ganske "romersk" tankegang?

 

Nja, alle store sivilisasjoner trodde de var bedre enn alt og alle. Perserne, grekerne, kineserne, romerne, muslimene, japanerne, britene og sikkert alle andre. Det virker som om mange (sikter ikke til deg) tror at det kun var hvite som drev med rasisme, imperialisme, slaveri og lignende...

 

Hvorfor ble gresk det dominerende språk og kultur, var ikke bysantium tross alt det øst-romerske riket, og Konstatinopel var jo den tidligere hovedstad i det Romerske riket.

 

Konstantinopel har aldri vært hovedstad i vest. Byen Roma var så viktig for Romerriket, at mange mener at Romerriket uten Roma ikke er Romerriket.

 

Hvorfor gresk ble den dominerende kulturen? Søk på et kart for øst-Roma (jeg hadde gjort det for deg hadde jeg vært på PCen, men det blir så krøkete på mobilen), ikke mye grunn til å klamre seg fast til romersk kultur og språk der. Gresk kultur var også den eneste (så vidt jeg vet) romerne hadde respekt for. Men for all del, det var mye romersk med riket også.

 

Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Var det bysantiske riket gresk eller var det romersk? Altså etnisiteten og den dominerende kulturen innenfor riket og/eller statsledelsen (eliten).

 

Det vi kaller Bysants het formelt aldri noe annet enn Imperium Romanum, og innbyggerne kalte seg romere. Skillet mellom "Romerriket" og "Det bysantinske riket" er jo egentlig kunstig, siden det var en kontinuitet hele veien til 1400-tallet. Så formelt sett var det romersk. I praksis var det imidlertid mer gresk enn latinsk i øst.

 

Gresk språk og kultur var allerede før Alexander spredt over store områder, og etter ham styrte grekere over det meste av Midtøsten i noen hundre år. Gresk språk fikk en stilling lignende engelsk idag, og latin var aldri noen utfordrer i øst (unntatt Romania). Gresk var jo filosofenes språk, og hadde høy status hos den romerske eliten helt fra republikkens dager. Begge språkene var derfor i bruk både i "romersk" og "bysantinsk" tid, frem til keiser Herakleios gjorde gresk til offisielt språk på 600-tallet.

 

Etnisitet kan vel regnes på forskjellige måter, men det var veldig mange fra ulike folkeslag som med tiden hadde blitt assimilerte grekere. Så "grekere" var den dominerende gruppen. Andre store grupper snakket egyptisk/koptisk, arameisk, armensk, arabisk, slavisk, albansk osv. - og ikke minst latin (særlig i perioden da Justinian gjenerobret store områder i vest).

Endret av apollo3
Lenke til kommentar
  • 1 måned senere...

Det var i tillegg enorm rivalri mellom Roma og Konstantinopel, og stridighetene mellom dem resulterte direkte til todelingen av kirken (katolsk og ortodoks). Etterhvert som Romerriket i vest ble svekket grunnet interne stridigheter og kontinuerlige innvasjoner fra barbarer, tok Konstantinopel tittelen som "det nye Roma" (Moskva kalte seg senere det tredje Roma, eller noe i den duren). Klimakset ble nok nådd da det fjerde korstoget viste seg å være en regelrett innvasjon av Konstantinopel.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Bysant vart eigentleg romersk men som du veit so "kopierte" Romerne gresk cultur. Bysant vart både Romersk og Gresk, bygningene vart romerske mens språket vart framleis meir gresk, so dei tok meir vare på den greske kulturen sin.

 

Det gamle norske namnet for Bysant og Hellas vart Grekenland (norr. Grikkland) eller Miklagard.

Endret av Zeilond
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...