Gå til innhold

på utkikk etter tips og triks for å gjøre ting lettere for en nybegynner


Lmthaman

Anbefalte innlegg

Hei. Bestefaren min har akkurat fått seg sin aller første data, skal forøvrig nevnes at samme dag som han handlet seg data, så fylte han 89 år. Han har også fått lagt inn bredbånd, og er allerede godt i gang med å lese nettaviser, se på bilder og spille kabal. Det har seg vel sånn, at jeg er nå blitt mer eller mindre den som spørres ofte om hjelp til data. Jeg merker det at det er en del sånne veldig basic utfordringer, som blir litt vanskelig for meg å forklare på en måte slik at han kan forstå det. Er over 20 år siden jeg møtte på basic utfordringer på den måten som han gjør nå, liten forskjell dog, jeg har jobba meg oppover fra win 3.11 der det kun var skriveprogram og et par spill, mens bestefaren min starter rett på win 7 med internett og full pakke.

 

sånn først og fremst så er jeg ute etter noen råd om ting jeg kan gjøre på datan hans, for at det skal bli vanskeligere for han å gjøre feil som jeg senere må rette opp i, og generelt andre ting som er med på å forenkle bruken.

 

det første jeg har tenkt på, men som jeg ikke vet hvordan jeg gjør: Få opp dialog boks med Ok/Avbryt, når han ved et uhell får dratt en mappe over i en annen. Han hår fått lagt inn noen tusen bilder fra kameraet sitt, som er sortert i år og måned, vært et par ganger som jeg har måttet flytte feks 2010 mappa ut fra 2011 mappa.

 

en annen ting jeg også har lurt litt på, men ikke klart å finne noe godt alternativ: har lagt google chrome som standard nettleser, bokmerkelinjen vises. Jeg har prøvd å finne en utvidelse som forstørrer ikonene/tekst på bokmerkelinjen, men uten særlig hell. jeg vil helst ikke ha en utvidelse som endrer utseendet på chrome for mye, det viktigste er å gjøre bokmerkene litt mer synlige.

 

Jeg er også helt sikker på at det er andre ting som kunne vært nyttig å ha i bakhodet for meg, for å gjøre opplæringen litt lettere for bestefaren min, så kom gjerne med andre tips om det er noe du kommer på. Må si sånn til slutt, at jeg egentlig syntes det er ganske kult å holde på med dataopplæring for en fyr, som i en alder av 89 år har gått til innkjøp av sin aller første data :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Veldig tøft gjort av din Bestefar, og flott at du følger opp med support :)

 

Sånn i utgangspunktet så tenker jeg at du kan gjøre to-tre ting..

 

* Gi din bestefar en bruker på PC uten administrator-tilgang

* Konfigurer UAC (User Account Control) til å kjøre på "Always notify" - blir en del meldinger i retur, men kan kanskje få bruker til å tenke seg om to ganger før han trykker på "ok" :)

* Kjør restriktive (skrives det slik?) regler i Local Group Policy - her kan du gjøre mye fornuftig som stenger tilgang til diverse ting.

 

Local-Group-Policy.png

 

* Og så kan du til slutt gi din bestefar kun lese rettigheter på de 1000-vis av bildene han har inne på PC'en sin (om han da ikke skal redigere dem, eller slette/flytte på dem

 

Lykke til! :)

 

http://system-log.com - small computer experiments :)

Lenke til kommentar
Gjest medlem-82119

I utgangspunktet må han lære før eller siden på godt og vondt. Når jeg har vært borti lignende saker hos eldre har jeg lagt inn gode og enkle programmer slik at de får komemt seg på nett, skrevet brev og mailer, spilt musikk, sett tv og hørt på radio, sett på bilder osv mest for å la dem klikke litt rundt og bli kjent med pcen. Jeg har videre brukt tid på å lære dem det grunnleggende, f.eks klikk på firefox eller explorer, skriv vg i sida som kommer opp og da kan du lese vg. Klikk på huset (hjem) og gjenta. Lært å slå av pc på riktig måte, vist av/på knappen. Så svarer jeg på det som dukker opp av spørsmål, og rydder opp når ting har gått galt.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...