Gå til innhold

Kjøpe trimaran/katamaran - reise jorda rundt!


Anbefalte innlegg

Har tenkt på dette en stund nå. Jeg er på utkikk etter en bolig, men tenkte heller å investere i en båt jeg kan bo i. Jeg grublet lenge over dette å bestemte meg for å fullføre en livslang drøm i tillegg. Jeg ønsker derfor å kjøpe meg en stor båt i stedet for et hus. Det jeg ønsker er å flytte inn i båten, deretter planlegge en reise rundt jorda innenfor av en 10års periode. Jeg planlegger derfor å fortsette med mitt vanlige liv i 5år for å tjene nok til å sette ut. Dette er 5år fra jeg har kjøpt båten, så jeg får god tid til å venne meg til å bo i båt. Også se hvordan det går igjennom alle fire sesongene. Jeg har sett på mye, men har bestemt meg for å kjøpe enten en trimaran eller katamaran. Denne skal helst overgå 45fot, ideelt over 50. Det er ingen motorbåt jeg snakker om, men med seil. Jeg skal kjøpe brukt og ikke overgå 5millioner.

 

Det jeg lurer på er følgende:

Hva burde jeg gå for? Trimaran eller katamaran, det skal være en bobåt med romslig plass, men jeg er opptatt av fart også.

Hvor i utlandet lønner det seg å kjøpe? Tviler på at jeg finner den båten jeg skal ha i Norge.

Hva må jeg se etter av skrogtype osv. med tanke på at båten skal stå ute i vinterstid?

 

Takker for svar. Kommer med flere spørsmål i denne tråden etterhvert som jeg gjør mer research.

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

De eg kjenner som bor i båt bruker ikkje trimaraner eller katamaraner.

(De har for smale skrog i forhold til lengda. Vanskelig å utnytte plassen skikkelig)

 

Eldre fiskeskøyter er populære(brede og fine. Lukter fisk, men har også et stort lasterom som kan bli grom stue).

Seilskuter av forskjellige slag, også.

 

En eg kjenner til bodde i en 28' seilbåt, og reiste opp og ned kysten her om sommern, ankra opp om vintern og tok jobb hvor han havna.

http://www.sailblogs.com/member/magicsailing/?show=profile

(Seilbåten Naomi.J ble rent ned av ei frakteskute når han skulle krysse Atlantern og gikk ned med omtrent alt han eide+katten) Nå er han(vel, den nye båten ihvertfall) i St. Martin...

Lenke til kommentar

Nei, du får ikkje så mye mer plass i en 50' katamaran enn en 'vanlig' båt.

Dette fordi skrogene i katamaranen er mye smalere og heller ikkje stikker like dypt.

(I tillegg er plassen smal og oppdelt)

 

Skal du få 'god' plass i en katamaran må den ha et ganske stort midtbygg.

 

Forresten, om du har tid og plass, så finner du noen brukbare design på www.selway-fisher.com

alt fra 8' microcruisere med soverom til en, og opp til de lekreste katamaraner...

(Selv har eg lagt min elsk på en Ptarmigan 17' pocketcruiser og håper eg noensinne får tid til å bygge den... )

 

F.eks en Cat 40 http://www.selway-fisher.com/YachtCats.htm burde kunne brukes.

(Den har bredere skrog enn normalt, og er designet med tanke på 8 sengeplasser. Men det er selvsagt gode muligheter for å tilpasse planene til dine ønsker)

Lenke til kommentar

Flere typer moderne flerskrogsbåter er ganske så romslige i forhold til eldre, så en katamaran er ikke et dumt valg. Spesielt med tanke på at de fleste moderne katamaraner har stort overbygg med romslig salong og pentry. Skrogene blir gjerne brukt til lugarer, bad og lagring.

 

Ville sjekket opp flere typer med tanke på både plass, innredningsløsninger, seilingskvaliteter og andre praktiske ting som løsninger på toalett/septikk, vann, strøm, motorer, osv. En katamaran er gunstigst med tanke på havneavgifter da disse oftest er smalere enn trimaraner. En av fordelene med trimaran (også bakdelen) er at disse ofte kommer med kun en motor = mindre drivstoff- og reperasjonskostnader. Fordelen med to motorer er lettere manøvrering i havner og trange passasjer. En stor fordel med flerskrog er at de (som regel) ikke stikker særlig dypt. Greit med tanke på å komme seg inn i grunne uthavner og ikke minst med tanke på at du kan føre båten opp i sanden i områder med store tidevannsforskjeller for inspeksjon og arbeid under vannlinja. Sjekk ut www.flerskrog.org, der er det litt informasjon og eget forum for flerskrogsbåter. Her er en liten oversikt om hvorfor velge flerskrogsbåt.

 

Selv har jeg bare enkeltskrog seilbåt, ganske enkelt på grunn av pris på båt og ikke minst pris på båtplass, men skulle gjerne likt å prøvd meg på en katamaran :yes: Men også enkeltskrog fungerer greit å bo i så lenge båten er av en viss størrelse.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...