Gå til innhold

Forskjellen på "Bestått" og "Fullført" på kompetansebevis


Anbefalte innlegg

Hei, jeg har søkt om læreplass i en bedrift, og fått en muntlig avtale om at jeg vil komme til å bli tatt inn, og at det bare er papirene som må ordnes.

 

På et lærlingmøte, ble det sagt "bare de som har bestått VG2 vil få kontrakt, de som ikke har det, vil ikke kunne skrive kontrakt".

 

Etter å ha gått noen skoleår som jeg egentlig ikke trenger for å søke om lærlingplass der jeg har søkt, har jeg nå lett frem kompetansebeviset mitt fra VG2 som har ligget i skuffen i snart 3 år, og ser at på VG1 elektro står det "Bestått", mens på VG2 elektronikk står det "Fullført". Hva er forskjellen på dette? Vil "fullført" si at jeg ikke har "bestått"? Jeg er veldig bekymret for at dette ikke skal være i orden nå, da dette papiret nå er det eneste som kan stå i veien for en lærekontrakt.

 

Grunnen til at jeg er bekymret, er at jeg har fått "Ingen vurdering" i 3 fag på VG2 på grunn av høyt fravær. Dette er i Norsk muntlig, Norsk skriftlig, og Gym. Jeg har fått karakter i alle de elektronikkrelaterte fagene, og bestått tverrfaglig eksamen fra VG2.

 

Arbeidsgiveren valgte likevel å ta meg inn til tross for fraværet fordi jeg kunne vise til senere skoleår der fraværet har vært lavt, og har derfor sett at jeg har kjerpet meg i ettertid :)

 

Noen som har noen ide om hva forskjellen på "Bestått" og "Fullført" er? :S Krysser fingrene for gode nyheter :S

 

 

Edit: kan også legge til at det jeg tidligere har blitt fortalt av skolen, er at når det er I.V. i noen av fagene, vil jeg fortsatt kunne bli tatt inn som lærling og kunne ta fagprøve, men at fagene med I.V. må beståes som privatist eller taes opp igjen på en måte før jeg kan få fagvbrevet. Jeg har også gått et år på VG3 serviceelektronikk der jeg ble tatt inn med det samme VG2 vitnemålet som jeg nå skal vise frem for å få læreplass. Jeg husker det ble noe rot da jeg skulle søke meg inn på VG3 fordi systemet deres vurderte norsk skriftlig og muntlig som 2 forskjellige ikke beståtte fag, mens i praksis regnes disse som et og samme fag.

Endret av Scriptgutten
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Dette vet jeg! :)

 

Bestått betyr at du har fått stå-karakter i alle fag, altså du må ha 2 eller bedre i alle fag. Har du ikke vurdering telles dette som stryk, altså 1.

Fullført betyr at du har fullført året du gikk på skole, du kan riktig nok fullføre et år uten å bestå. Fullføre vil egentlig bare si at du har vært der til slutten.

 

Bestått = Karakteren 2 eller bedre i alle fag

Fullført = Fysisk vært tilstede til skolen er ferdig

Lenke til kommentar

Fullført betyr at du har gjennomført, men ikke bestått. Bestått betyr at du har fullført og bestått. Du kan ikke gjennomføre fag- eller svenneprøve før du har bestått obligatoriske fag. Når det gjelder hva skolen din har sagt vs. hva som ble sagt på lærlingmøte, kan det hende bedriften ikke er interessert i å skrive kontrakt med kandidater som ikke har bestått (men akkurat det er gjetning fra min side).

 

Kilder:

Utdanningsetaten

Utdanningsdirektoratet (pdf-fil)

(Anbefaler at du leser disse)

Ellers: Opplæringsloven

 

Edit: Var litt treg der. Sorry Thewiz.

Endret av 1503
Lenke til kommentar

Var det jeg var redd for, ja. Jeg får høre med de i bedriften og se hva de sier. Da jeg snakket med en rådgiver på skolen, fikk jeg inntrykk av at jeg ville få tilbud om voksenopplæring hvis jeg fikk læreplass til å fullføre de fagene som mangler. Da blir det vel litt som hva som kommer først av hønen og egget her..

 

Sjefen i avdelingen der jeg har fått tilbud, er interessert i å ha meg inn, men det er en annen i bedriften som tar seg av kontrakter og ansettelser, og da kan det bli litt vanskelig. Det kan være som 1503 sier, at de ikke vil ha inn kandidater som ikke har "bestått", selvom utdanningsdirektoratet ville godkjent det. Jeg får håpe at de ikke er helt A4 på dette med bestått/ikke bestått, eller at kanskje dette var et poeng som ble uttalt på feil måte, altså at de mente at de ikke ville ansette noen før kompetansebeviset ligger på pulten, og at "bestått" ikke var så viktig, eller at de lar seg overtale (er da lov å håpe).

 

Får heller se hva som skjer, og finne ut hvordan jeg må gå frem for å få tatt dette opp igjen. Det er ikke snakk om mange skoletimer, det var 2 timer norsk, og 2 timer gym i uken. Jeg har bestått gym fra VG3, og det er ikke umulig at dette kanskje kan legges til kompetansen for VG2.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...