Gå til innhold

Trenger hjelp med matord


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Jevne er å tykne.

 

Dette gjøres hovedsakelig med stivelse i form av f.eks. hvetemel, maizenna, potetmel ol.

 

Egg

Bruker du egg kalles det emulsjon. Dette gjøres i f.eks. majoneser eller hollandaise-type sauser. Da er det egget/eggeplommene som delvis koagulerer, og binder seg til fettet som brukes (enten i form av olje eller smør).

 

Smør

Bruker du smør kalles det montering. Er ikke helt sikker på hvordan det virker, men du pisker inn ganske mye smør i en liten mengde væske på middels/høy varme og det vil da tykne. En kraftig stavmikser vil også hjelpe her da det vil piske inn mye luft og gi en lettere munnfølelse og en tykkere saus.

 

Sukker

Sukker kan også brukes, men da må det ganske store mengder sukker til. Så det passer best til siruper. Ikke nødvendigvis desserter, men sausen vil få en kraftig sødme. Dette gjør du ved å blande en væske med ganske mye sukker, og la det småkoke på svak/middels varme uten å røre.

 

Annet

I tillegg finnes det noen litt mer avanserte metoder som sjelden blir brukt og som er forholdsvis vanskelig. Du kan jevne væsker med varmeresistente gelatiner som agar, eller gellan.

  • 2 uker senere...

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...