Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Hvor lenge lagres data i dag?


Parashurama

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Leste artikkel om logging og lagring av nordmenns internett og telefon bruk på VG i dag:

Artikkel

 

Jeg trodde det var sånn det var nå også jeg. Er det bare tiden for lagringen som endres? Hvordan lagres slik data i dag?

 

Kort svar: Slik data lagres i dag ut av faktureringshensyn, dersom noen klager o.l. Ny faktureringspraksis gjør at dette ikke er nødvendig lenger. Denne dataen søker politiet innsyn i når de mistenker noen for alvorlig kriminalitet og de risikerer at den blir borte.

 

Problemet med DLD er primært at man ikke vet helt rammene av det, og at det på høringstidspunktet ikke ble bekreftet hvor lang tid dataen skulle lagres. Noe som er håpløst teit og det var naturligvis fordi de ville øke denne tiden fra det som gjelder nå.

 

Dessuten kan man si at plustelig blir hele befolkningen overvåket ettersom dette ikke var hensynet bak de forrige reglene der datan ble lagret av andre årsaker.

 

Om du vil lese en god redegjørelse for problemene med DLD vil jeg anbefale deg å søke etter Advokatforeningens uttalelse, du finner den sikkert ved litt google.

 

Søk etter riksadvokatens om du vil finne en partisk begrunnelse for DLD.

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

De fleste teleoperatører og internettleverandører har databaser og datavarehus som dekker veldig mye av det DLD ønsker å innføre allerede, deriblant sporing av telefonsamtaler (hvem som har ringt hvor og når), basestasjonlogger (hvilke imei og imsi som har kommunisert med en basestasjon og til hvilken tid), internett-tilkoblingstidspunkter og trafikkmengde.

 

Det er ikke bare på grunn av faktureringshensyn, men også andre driftsmessige årsaker og regulatoriske plikter (deriblant fastslått av PTT). Datatilsynet tillater slik lagring i OPP TIL 2 år etter kunden har sagt opp sitt abonnement, avhengig av hvilken type data det er. Jo mer detaljer det er på dataen, jo kortere tid lagres det, men tror nok det meste likevel lagres i minimum 3 måneder.

 

Så i praksis betyr DLD-innføringen egentlig ikke så mye i forhold til -lagring- av data, det betyr mer i forhold til når data slettes. Så teleoperatørene trenger bare endre sletterutinene og kjøpe mer diskplass for å lagre dette på...

 

Det DLD derimot fører til, er at politiet og domsstolene (og andre aktører, ikke minst!) får lettere mulighet til å bruke (misbruke) denne type data, og det er disse rettighetene man bør være redde for, ikke hva som lagres hos teleoperatørene (for å si det pent - om folk hadde visst hvilken type data som allerede lagres i dagens samfunn om hver bidige bevegelse man gjør elektronisk, så hadde datalagringsdelen i DLD vært deres minste bekymring).

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...