Gå til innhold
Trenger du hjelp med PCen? Still spørsmål her! ×

[Løst] PC vil ikke boote (svart skjerm) har fungert i to år


Anbefalte innlegg

Dette problemet støtte jeg på for første gang for en uke eller to siden etter at jeg hadde fått en bluescreen med påfølgende crash. Alle viftene startet, Power LED lyste osv, men skjermen forble svart. Da hjalp det å dra ut kontakten til PC-en og la den stå i ca. en time, så fungerte den helt fint igjen.

 

I går kveld før jeg skulle legge meg restartet jeg PC-en. Windows avsluttet på helt vanlig måte, men da PC-en skulle starte igjen ble alt svart. Jeg ptøvde igjen et par ganger uten hell før jeg ga opp og la meg. Jeg lot den stå frakoblet over natten, og prøvde igjen i da jeg sto opp uten resultat. Da jeg kom hjem fra dagnes forelesninger startet maskinen, jeg kom inn i BIOS og sjekket at alt var som det skulle være, noe det tilsynelatende var. Da jeg gikk ut av BIOS og startet på nytt, ble skjermen igjen svart. Jeg rebootet et par ganger, og på tredje eller fjerde forsøket fungerte det. Nå sitter jeg og skriver på denne PC-en og den virker igjen dønn stabil, men jeg vet ikke hva som vil skje hvis jeg prøver en reboot.

 

På lørdag drev jeg og klokket litt og rebbotet følgelig mange ganger. Da fungerte det helt fint. Kjører nå på standard klokk da klokken ble stilt tilbake til standard når den ikke ville boote. Den var på stock hastighet da jeg var inne i BIOS, og jeg fikk svart skjerm et par ganger da den definitivt var på stock. CPU-en har kjørt stabilt på 3.6 GHz i omtrent to år, men har kjørt på stock de siste 2-3 månedene. Jeg tror ikke dette problemet har noe med overklokking å gjøre (men da igjen har jeg ikke peiling på hva det kan være.)

 

Hardware står i signaturen min, og jeg kjører Windows 7 64-bit. Alt kjører altså for øyeblikket på stock. Kjølingen er for øvrig ikke tilknyttet hovedkortet og jeg bruker en viftestyrer (Scythe Kaze Master).

Endret av Dauemannen
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Høres litt ut som feil med minnebrikkene dine.

Er disse blitt "overclocked"? Om så, så prøv å ta den ene minnebrikken ut om det ennå er svart skjerm ta ut den andre å sett i den du tok ut først.

 

Hadde samme problem en gang da pcn nektet å boote, å da viste det seg at det var noe feil med minnebrikken'e mine.

Minnebrikkene er spesifisert for 1000MHz, og jeg har alltid kjørt dem under den hastigheten. Da PC-en ikke ville boote kjørte jeg dem på samme frekvens som FSB, altså 800MHz effektivt, med samme timings som de er spesifisert for (5.5.5.12). Jeg har ikke gjort noe som skulle tilsi at minnet er ødelagt. Og som sagt, etter et par forsøk fikk jeg den til å starte uten å fidle med hardware. Windows rapporterer også 4GB minne.

 

Uansett, takk for svaret.

 

edit: det er forresten disse brikkene jeg har.

Endret av Dauemannen
Lenke til kommentar
  • 4 uker senere...

PC-en har fungert fint og jeg har rebootet den flere ganger uten at det har skjedd noe, men i dag da startet jeg PC-en på nytt igjen, og jeg opplevde igjen det samme problemet som jeg har beskrevet i førsteposten. Den funket altså helt fint, men skjermen forble svart når jeg skulle reboote.

 

Jeg fulgte ekstra godt med denne gangen, og klarte å oppservere følgende:

 


  •  
  • Caps Lock- og Num Locklysene fungerer som de skal, og reagerer på tastetrykk når det har gått kanskje 30 sekunder etter oppstart. Dette er normalt når PC-en fungerer.
  • Jeg har koblet til en ekstern harddisk som starter når jeg skrur PC-en på, og stopper når jeg skrur den av. Jeg kan også høre at de interne harddiskene går.
  • Jeg har et ratt koblet til PC-en, og en stund etter oppstart kalibrerer det seg og lysene på rattet fungerer som normalt.

 

Det virker som om alt virker som det skal bortsett fra at skjermen forblir svart. Jeg har dobbeltsjekket at alle kabler er festet som de skal være. En logisk konklusjon vil så klart være at det er noe galt med skjermkortet. Jeg har for øyeblikket ikke et annet skjermkort tilgjengelig for testing, men skal klare å skaffe det om nødvendig.

 

Jeg har prøvd å starte den på nytt flere ganger nå uten hell, og skriver dette fra laptopen min. Hvis det er noen som kan hjelpe meg, vil jeg virkelig sette pris på det.

Lenke til kommentar

Har du sjekket spenningen på minnet?

Siden bios tydeligvis har gått tilbake til standard stock settings, så har du kanskje for lav spenning på brikkene?

 

Ser de skal ha 2.0 - 2.1V i linken din.

 

Nå fikk jeg endelig startet PC-en igjen, etter å ha latt den stå i ro i omtrent en time. Rart. Er det noen som vet hva dette kan skyldes?

Kan det være en rail i PSU som blir for varm, og kutter (spenningsvern)

Lenke til kommentar

Har du sjekket spenningen på minnet?

Siden bios tydeligvis har gått tilbake til standard stock settings, så har du kanskje for lav spenning på brikkene?

 

Ser de skal ha 2.0 - 2.1V i linken din.

Det er en mulig forklaring. Jeg har brukt å kjøre brikkene på 2.1v, men det kan ha gått fort i svingene da jeg skrudde frekvensene opp igjen i høst. Men er dette riktige symptomer på minnefeil da? Som sagt virker det som om eneste feil er at skjermkortet ikke sender ut noe bilde, alt annet ser ut til å virke som det skal.

 

Kan det være en rail i PSU som blir for varm, og kutter (spenningsvern)

Det kunne vært logisk å tenke det siden det virker som PC-en først vil starte når den har fått stått i ro i en time, at 12v-railen til skjermkortet ble for varm. Men med tanke på at denne PSU-en bare har en 12v-rail, og viftene og vannpumpa, flere funksjoner på hovedkortet, harddiskene og USB-enhetene er observert at definitivt virker. PSU-en blir heller ikke spesielt varm, selv når jeg bruker PC-en tungt.

 

Uansett skal du ha tusen takk for svaret.

Lenke til kommentar

Hmm, Jaja, greit å begynne med en reset av bios, regner med du kan det.

Så er du sikker på at ingenting du har gjort der er der lengre.

Neste blir å sjekke at alt står godt, ta gjerne fra hverandre hale maskinen og sett den sammen igjen, cpu har nok godt av ny pasta uansett. Spess 4/8 pins, psu, cpu, gpu og ram som fører til svart skjerm.

Fint om du skriver litt mer om hva som skjer når du slår den på, hvilke om ikke alle vifter går, går hdd, har du diagnoselys på gpu? Alt gjør det lettere å finne mest sansynlige synder.

 

Lykke til

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...

Jeg har testet litt mer fram og tilbake, og har funnet ut at det er RAM-brikkene som er skyldige. De klarer rett og slett ikke de frekvensene de er spesifisert til, lenger. Det ser ut som de stopper opp litt over 800 MHz, selv om jeg setter spenningen opp til 2.1V. Alt fungerer imidldertid strålende nå med FSB på 375 MHz og RAM på 1:1. RAM-en klarer uansett å holde følge med prosessoren, og det er jo det som er det viktigste. Tror jeg gidder å søke RMA på RAM-en da jeg skal oppgradere om ikke alt for lenge uansett.

 

Tusen takk for hjelpen alle sammen.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...