Gå til innhold
Trenger du skole- eller leksehjelp? Still spørsmål her ×

Hvordan bygge spagettibro?


Anbefalte innlegg

Vi skal ha et spagettibrobyggingsprosjekt i Teknologi og Forskningslære. Det er kun tillatt å bruke 100 spagettier og så minst mulig lim som overhodet mulig (limpistol). Broen må være minst 50cm lang.

 

Hva er det beste designet for en slik bro, og hvordan går man fram når man bygger den?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+56132

Jeg tror jeg heller ville ha forsøkt dette designet her istedenfor fordi broen over vil kollapse på midten slik at den vil bli U-formet og da feiler du fordi du har ikke lov til å feste brotårnet ergo vil begge brotårnene lene seg mot midten og veidekket vil falle ned og ta borti underlaget.

 

Link: http://bildr.no/view/710934

 

Siden overdelen på broen er buet sil vil buen hindre at broen synker ned på midten men da er det nok viktig at det er en god vinkel på den overdelen hvis bue konseptet skal fungere og designet trenger ikke brotårn.

Endret av Slettet+56132
Lenke til kommentar

Da vi hadde gründercamp på skolen, skulle vi bygge bro med papir. Da rullet vi papiret til "pinner" og satte dem sammen med sånne klemmer jeg ikke husker navnet på i farta. Men da valgte vi å bygge den slik. Ettersom dere har 100 spaghetti, vil jeg anbefale å bruke flere på en påle. De med røde streker vil ha høyere belastning og vil muligens trenge ekstra støtte.

 

Legg merke til den überfreshe perspektivtegninga mi i paint. Kun fordi jeg ikke har så mye annet å gjøre en fredagskveld. Tror jeg går og legger meg. God natt! :)

post-65702-1282948703,6316_thumb.png

Endret av ovzer
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk for alle svar. Har tatt i betraktning alle forslag og kommet opp med et design der mesteparten av vektfordelingen havner på de spagetti-bitene som har ansvar for den mekaniske spenningen (trekkekraften).

 

En vanlig spagetti skal visstnok være kapabel til å holde opptil 4,5 kg i mekanisk spenning. To spagetti-biter klarer da 9kg, fire klarer 18kg osv. Lengde på spagettien har ingen betydning.

 

<- ----------- -> 2mm

4,5kg

 

<- ===================== -> 4mm

18kg

 

En spagetti (25cm lang, 2mm diameter) klarer ca. 20 gram i kompresjonkraft før den bøyes og litt mer før den knekkes.

 

25cm

-> -------------------- <- 2mm

20g

 

Halverer man lengden på denne spagettien vil den klare fire ganger mer, dvs. 80 gram.

 

12,5cm

-> ---------- <- 2mm

80g

 

Dobler man diameteren (dvs. fire spagetti-biter istedenfor én) klarer den å holde 16 (!) ganger mer enn i utgangspunktet, dvs. 320 gram.

 

25cm

-> ==================== <- 4mm

320g

 

Kombinerer man disse kan en spagetti med lengden 12,5cm og diameteren 4mm klare 1,28kg før den bøyes for mye.

 

12,5cm

-> =========== <- 4mm

1280g

 

Derfor kan man med litt regning regne ut hvor mange spagetti-biter og hvor de må plasseres for å holde en vekt på f. eks. 10kg. Også kan man ut i fra de tallene regne ut hvor sterk man kan lage brua med 100 spagetti.

 

Men det som også er viktig å huske på ved kompresjonkraft og spagetti er at den ikke kun kan knekke som følge av bøying, men den kan også knuses. Så selv om en spagetti med lengden 0,75cm og diameteren 4mm i den teorien klarer 10,24kg, vil nok spagettien knuses før det skjer.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...